galéria megtekintése

Örök folt Orbán vejének üzleti múltjában

22 komment


Marnitz István

A NAV véletlenül jegyzett be végrehajtást Tiborcz István volt cégénél, de ezért senki se felelős. Pedig egy ilyen hiba örökre foltot hagy az adott vállalkozás múltján.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adminisztratív hibából jegyzett be a Green Investments & Solutions Kft.-vel szemben végrehajtást – tájékoztatta lapunkat a cég. A vállalkozás a kormányfő veje, Tiborcz István egykori, illetve a Paár Attila fémjelezte West Hungária Bau jelenlegi tulajdonában áll. Miután a tévedésre fény derült, a NAV az eljárást megszüntette – közölte lapunkkal Hauberl Gergely ügyvezető. A kft. adófolyószámlája jelenleg túlfizetést mutat, a vállalkozással szemben nincs végrehajtás – szögezte le. Az általa mellékelt levélben a NAV úgy fogalmaz: a végrehajtásnak hiányzott a jogalapja.

Példás gyorsasággal jött rá az adóhatóság a saját hibájára a kormányfő vejének volt cégénél
Példás gyorsasággal jött rá az adóhatóság a saját hibájára a kormányfő vejének volt cégénél
Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Szakértők szerint ez igencsak visszás. A végrehajtási eljárás egy olyan nyilvános adat, ami sosem törlődik a cégek élettörténetéből: az akkor is görcs marad az évgyűrűk között, ha később bármely okból törlik. A nyilvános adatok között ráadásul nem szerepel a NAV-végrehajtások elrendelésének és törlésének pontos oka sem. Tehát egy hibásan elrendelt eljárás később is okozhat kárt a cégeknek: a beszállítók, hitelezők szemé­ben ronthatja a vállalkozás megbízhatóságát.

 

A hatósági átutalási megbízások kiadása és a befizetett összegek azonosítása-elszámolása külön történik; így a legkörültekintőbb munkavégzés mellett is előfordulhat, amikor úgy indul végrehajtás egy már korábban esedékessé vált tartozás behajtása érdekében, hogy az inkasszót kiadó ügyintéző nem tud-tudhat arról, az adózó számlájáról már átutalták az összeget – magyarázta a helyzetet megkeresésünkre Suller György Attila alezredes, főosztályvezető, a NAV sajtófőnöke, aki a konkrét ügyről adótitokra hivatkozva nem nyilatkozott. Ilyen események miatt senkit se büntetnek, mivel az ügyintéző nem hibázott – tette hozzá. A NAV-nak nincs olyan kimutatása, hogy hasonló okok miatt hány esetben hiányzik a végrehajtás jogalapja. Ám tömeges jelenségnek semmiképp se nevezné. Ilyenkor a NAV – a végrehajtás megszüntetésén és a tény elismerésén túl – a cégjegyzékben a megszüntetést az indítással egy napra teszi. Ebből meglátása szerint egyértelműen kiderül, hogy az adózó nem áll végrehajtás alatt.

Ez a terv jelen esetben kevéssé sikerült. Az Opten hivatalos adatbázisa szerint a végrehajtás kelte május 25. Az eljárás viszont nem ugyanazon a napon, hanem június 30-án szűnt meg. Ezt erősíti a cégbíróságon fellelhető NAV-határozat is, ami az okok vesézése tekintetében szintén nem nevezhető különösebben önmarcangolónak. Ráadásul a kft. által lapunknak megküldött megszüntető NAV-levél július 5-én kelt. A cégek megítélése során a külső szemlélőnek tehát érdemes kicsit a végrehajtási bejegyzések mélyére nézni.

Gyors intézkedés Garancsinál is

A NAV július elején, az elrendeléstől számított bő két hét elteltével megszüntette a Garancsi István milliárdos tulajdonában lévő befektetőtársaság, a Garangold elleni végrehajtást is – derül ki a Ceginfo.hu adatbázisából. Az eljárásról a vállalkozás képviselője lapunknak szűkszavúan annyit üzent: technikai hiba történt, ami rendezésre került.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.