galéria megtekintése

Gyógyhatás vagy a legócskább átverés?

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 22. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Szövetséget kötött a versenyhivatallal az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, hogy hatékonyabban vehessék fel a harcot a megtévesztő, nemritkán súlyos egészségkockázatot jelentő, fogyást vagy éppen rákból gyógyulást ígérő „csodaszerek” és kütyük terjesztőivel szemben.

Egy kismama mindent hajlandó beszedni, hogy egészséges gyereke szülessen, s ahogyan azt a közelmúltban elhunyt Bajor Imre esetében is látni lehetett, irreális pénzeket fizetnek a betegek a gyógyulás reményében minden gyanakvás nélkül. A gyártók kerülik ugyan az egészségkárosító alapanyagok használatát, de már az önmagában csalás, ha a drágán megvett csodaszer nem használ semmit.

Fotó: Thinkstock

Több százezer étrend-kiegészítő, gyógyhatású készítmény és „csodaszer” vakítja el a vásárlók realitásérzékét, ezeket azonban lényegében nem ellenőrzi senki. A laza szabályozás miatt kontrollálatlanul eladható a „deutériummentes víz”, a mellrákot gyógyító kapszula, a „mágnesrezonanciás készülék” vagy a betegségfelismerő hőkamera. A hatóságnak egyszerűen nincs elég kapacitása arra, hogy visszatartsa a csalókat ellenőrzésekkel és bírságokkal, így azok szabadon garázdálkodnak a tisztességes piaci szereplők és a vásárlók kárára. Így egyre nagyobb a kamu gyógyhatású étrend-kiegészítők és orvostechnikai eszközök piaca.

 

Az ilyen termékekkel házaló kereskedők jellemzően lehengerlő stílusban, tudományosnak tűnő szakmai közlésekkel próbálják méregdrágán rásózni az egészségét féltő vagy éppen már beteg vásárlóikra az esetenként fillérekért előállított termékeiket.

Ezek visszafogására a napokban együttműködési megállapodást kötött az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) és a Gazdasági Versenyhivatal. A két hatóság egymást kölcsönösen értesíti, ha fogyasztómegtévesztő termékkel, vállalkozással találkozik, vagy egyeztetnek, ha például a területen a jogszabályok módosítására lenne szükség.

Van megbízható is

Nem minden étrend-kiegészítő átverés, Magyarországon jelenleg több száz étrend-kiegészítős cég működik, közülük sokan próbálják kiszűrni a piacról a csalókat. A Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülete (Mékisz) 2013-ban indította el a „Mékisz tanúsított minőség” védjegyét, az ezt elnyert cégek többek között vállalják, hogy a hatóságok bármikor leellenőrizhessék a termékeik összetételét. Bár a védjegy már két éve működik, a Mékisz honlapján található listán mindössze hat gyártó 15 terméke szerepel.

Utóbbi egyre aktuálisabb: az Országos Élelmezési és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) örökébe lépett OGYÉI vezetője nemrégiben egy étrend-kiegészítőkről szóló konferencián – a Pharmaonline.hu tudósítása szerint – azt mondta, ideális lenne, ha az általa vezetett hatóság a gyógyszerekhez hasonlóan az étrend-kiegészítők esetében is piacfelügyeleti jogkört kapna. A jelenlegi rendszerben – erősen leegyszerűsítve – az étrend-kiegészítőknél is a gyártói felelősség elve érvényesül, a forgalmazóknak csak regisztráltatniuk kell készítményeiket, a „lajstromozó” hatóság csak azt nézheti meg, hogy a termék felirata tartalmaz-e gyógyhatásra utaló közlést, illetve a feltüntetett összetevők között van-e egészségre ártalmas alapanyag. Vagyis valójában senki nem ellenőrzi azt, mit rejtenek a dobozkák, porok és kapszulák.

Ha az OGYÉI szakembereinek rostáján fennakad egy gyanúsnak tűnő termék, meglehetősen bonyolult ellenőrzési procedúra veszi kezdetét. Az OGYÉI értesíti az Országos Tisztifőorvosi Hivatalt (OTH) – mint piacfelügyeleti hatóságot –, és jelzi a termékkel kapcsolatos kifogásait, de a termék forgalmazása megkezdődhet.

Laborvizsgálat
Laborvizsgálat
Balaton József / MTI

Az OTH saját hatáskörében dönt arról, hogy megvizsgálja-e az étrend-kiegészítőt vagy sem. Határozatával megtilthatja a termék forgalmazását, de az is előfordulhat, hogy kapacitás hiányában nem tud foglalkozni a termékkel. Ez több hónapos procedúra, így mire a vállalkozás kézhez kapja az OTH esetleges tiltó határozatát, már bőven megkereste a hasznát a terméken.

Míg a legálisan bejelentett étrend-kiegészítők bő fele bizonyult problémásnak, arra még becslések sincsenek, mennyi olyan étrend-kiegészítő csodaszer van a piacon, amelyet be sem jelentenek a vásárlók. A Pharmaonline.hu adatai szerint néhány éve a potencianövelők között volt egy vizsgálat, a polcokon talált termékek közel fele nem rendelkezett semmilyen regisztrációval. Ráadásul a regisztrálatlan termékek gyártóit a minimálisnak mondható hatósági kontroll nem tarthatja vissza.

A fele mehet a kukába

Az OGYÉI adatai szerint 2010 és 2014 között közel nyolcezer étrend-kiegészítőt regisztráltak, ebből több mint 4700-at kifogásolt a hivatal. Szakértők 26 és 35 milliárd forint közé teszik az étrend-kiegészítők piacát, de ezen túlmenően további vaskos tízmilliárdokat tehetnek ki a méregdrága egészségmegőrző berendezések – mágneses biorezonanciás párnák, karosszékek, csodalámpák. A hatalmas profithoz képest elenyészően keveset kockáztatnak a vállalkozások: az OTH 2010 és 2014 között 21 esetben rótt ki bírságot összesen mindössze 5,6 millió forint értékben, amit az elmarasztalt cégek gyakorlatilag mellényzsebből fizettek ki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.