galéria megtekintése

Pörgés után jön a kijózanodás

10 komment


Kriván Bence

Kiugró, 3,4 százalékos első negyedéves növekedési adatot publikált szerdán a KSH. A szám tetszetős, a kilátások kevésbé. Elemzők szerint a csúcsról csak lefelé vezet az út, de már Brüsszelből is megszorításokat sürgetnek az államháztartási hiánycél tartása érdekében.

Van még erő a gazdaságban – a KSH által szerdán közzétett előzetes adatok legalábbis erről tanúskodnak, hiszen a hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 3,4, a kiigazított adatok alapján 3,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, jóllehet akkor javában zajlott az országgyűlési választási kampány, futószalagon adták át az uniós forrásokból finanszírozott félkész vagy kész beruházásokat.

A friss adat cáfolni látszik a nemzetközi szervezetek, mint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vagy az Európai Bizottság napokban közzétett óvatosabb 2,7-2,8 százalékról szóló 2015-ös növekedési becsléseit, s inkább a kormány és a jegybank három százalékot felüllövő várakozásainak irányába mutat.

A KSH egy hónap múlva részletezi a növekedés összetevőit, annyit előzetesen elárultak, hogy

 
a bővülés döntően az iparnak köszönhető.

S mivel az ipart a járműgyártás tartja magas hőfokon, így ismét odajutunk, hogy mindenért a Mercedes, az Audi, az Opel és a modellváltás után márciustól teljes sebességbe kapcsoló esztergomi Suzuki a felelős. No meg a beszállítóik.

A hivatal az építőipart annak csekély súlya ­miatt nem nevezi meg, szemben az előző negyedévekkel, amikor a mezőgazdasággal karöltve ők produkálták a jobbnál jobb adatokat – a stabilan teljesítő ipar mellett. Az első negyedévben alszik a földeken a munka, így az agrárium teljesítményét jobbára becsülik a statisztikusok, később igazítva a számokon. Mivel az agrárium a 2003-as rekordévet is megfejelte tavaly, sok kétség nem fér hozzá, hogy az idén már nem tud annyit hozzáadni a GDP-hez.

A szolgáltatásoknál viszont joggal remélhető a pluszteljesítmény, hiszen a kiskereskedelem mellett például az idegenforgalom is pörög, noha a hirtelen támadt jólét miatt a friss hírek szerint

immár újra tengerre vágynak a polgárok – de nem a magyarra, hanem a horvátra.

A forint pedig annyira még nem gyengült el, hogy külföldi turisták újabb tömegeit vonzza ide.

Az építőipar bravúros márciusi, 12,7 százalékos bővüléséről az derült ki, hogy egyszeri hatások állnak a háttérben, magyarán azt nem lehet tartós folyamatnak nevezni. Mindent egybevetve a 3,4 százalékos előrelépés tetszetős adatnak minősíthető, az elemzői várakozások epicentrumában helyezkedik el, de abban, hogy ez tartós lesz, kevesen bíznak.

Nem tetszik a közmunkaprogram az Európai Bizottságnak

Nem tartozik közéjük az Európai Bizottság sem, amely az idén és jövőre is 150-200 milliárd forint értékű kiigazítást javasol a kormánynak szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében. Brüsszel szerint a konvergenciaprogramban lefektetett célok – így az államháztartási hiány leszorítása – enélkül aligha valósulnak meg.

A bizottság kezdeményezi, hogy a közmunkaprogramokra kidobott pénzt inkább az aktív álláskeresők támogatására csoportosítsák át. A közmunkarendszer fenntartásának költsége négy év alatt megnégyszereződött, a GDP 0,8 százalékára nőtt, de az előrejelzések szerint

2018-ig akár 5-600 milliárdos terhet is róhat a társadalomra, miközben maga a program zsákutca,

a munkaerőpiacra visszatérők aránya csupán 14 százalék. Ezenkívül a társadalmi felzárkóztatás mellett is lándzsát törnek, elsősorban a romák oktatását állítva kiemelt célként a kormány elé.

Javasolják az agyonadóztatott bankrendszer terheinek csökkentését, mivel most a szektor szereplői meglehetősen korlátozottan érdekeltek a hitelezésben, a Magyar Nemzeti Bank hitelprogramja pedig önmagában kevés a gazdaság fellendítéséhez. A bedőlt hitelek magas aránya és a szigorodó szabályozók sem segítik a hitelezés normalizálását. A bebukott lakáshitelek sorsának piackonform rendezésétől pedig láthatólag ódzkodik a kormány.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.