galéria megtekintése

Egy közmunkás is észrevehette volna, hogy a brókerek átvernek

23 komment


Fekete Gy. Attila

Bár a (közel) kétharmados hatalom és az unortodox nemzeti bank egymást túllicitálva dicsérte a befektetők „szocialisták alatt szinte nem is létezett” védelmének megerősítésére tett intézkedéseket és a minden korábbinál hatékonyabb felügyelet sikereit, a csaló és sikkasztó brókereknek mégis sikerült pár százmilliárddal megrövidíte­niük kisbefektetőiket. Ez volt 2015 a gazdaságban.

Elöljáróban szögezzük le:

a mindenkori pénzügyi felügyelet nem felelős a brókerek és a pénzügyi szolgáltatók visszaéléseiért, annak ellenére sem, hogy a felügyeletet gyakorolja e cégek fölött.

A visszaélésekért csakis és kizárólag a brókerek felelnek, akik, mint kiderült, már a korábbi kormányok alatt is loptak, csak éppen akkor nem leplezték le őket. Idén azonban igen. Aki pedig a mindenkori pénzügyi felügyelet, esetleg a jelenlegi hatalom esetleges hibáit vagy felelősségét is fel meri vetni, az a reak­ciók alapján minden bizonnyal libsi, szoci vagy spekuláns.

 

Röviden így összegezhető az év a brókerbotrányok szempontjából. Több tízezer befektető több tízmilliárd forintot bukott csak a Hungária Értékpapír Zrt., a Buda-­Cash és a Quaestor beborulásával. S akkor még nem beszéltünk a karcagi Marcsikával együtt eltűnt egyes források szerint húszmilliárdról, és azokról az előbbiekhez képest ­piti csalókról sem, akik mesés hozamokkal kecsegtető befektetéseket és olcsó hiteleket kínáltak, aztán eltűntek a hitelfolyósításhoz szükséges regisztrációs díjjal és a befizetett összeggel.

Bár előbb-utóbb a csalók kezén kattan a bilincs, a károsultakat ez aligha nyugtatja meg, hiszen jó részük nem kapja vissza a pénzét.

Immár a hatóságok is tényként beszélnek róla: az idei brókercsődöket többnyire tíz-tizenöt éves ámokfutás, jellemzően piramisjátékra hajazó befektetések előzték meg. Egyik sem tűnt fel senkinek.

Minőségi változás: politikai botrány lett a befektetési csalásokból
Minőségi változás: politikai botrány lett a befektetési csalásokból
Koncz György / Népszabadság

A Buda-Cash 1997 óta futott a pénze után. Kétmilliárdot bukott Ázsiában, majd jött az orosz válság, aztán egy újabb ázsiai fiaskó. Az ezredfordulón már stabilan ötmilliárdos mínuszban volt. Ma nehéz elhinni, hogy ezt nem gyanította senki, a felügyelet sem. Papíron nyilván minden rendben volt, a könyvekben a megfelelő sorokat és oszlopokat összeadva stimmelt az egyenleg, a felügyelet pedig kipipálta az aktuális szigorú ellenőrzést.

Hogy vélhetően a számok egyike sem valós? Okkal merül fel a gondolat: mire használja magasan képzett, felelőssége teljes tudatában lévő és jól fizetett munkatársait a mindenkori felügyelet? Hiszen összeadni egy nyolc általánost végzett közmunkás is tud.

Ennél összetettebb ellenőrzést – annak vizsgálatát, hogy kik hirdettek ázsiai befektetési lehetőségeket, és ténylegesen mit értek el az ottani tőzsdén – a felügyelet nem végzett. Ez ugyanis már majdnem nyomozás lett volna – ahhoz pedig nem volt joga. Így aztán érthető, miért nem tűnt fel, hogy a Buda-Cash 7920-as számú ügyfele, Karácsony Miklós négy nap alatt több mint 62 milliárd forintért vásárolt értékpapírt. Csak a cég beborulása után derült ki, hogy Karácsony Miklós egy fiktív személy, a papírokat valójában a Buda-Cash vezérigazgató-helyettese vásárolta a brókerház négy regionális bankjának a pénzéből.

A szintén sok-sok éve lyukat lyukkal tömő Quaestor pénzügyi gondjai sem tűntek fel senkinek – és biztosan nem azért, mert Tarsoly Csaba jóban volt a külügyminiszterrel.

A Quaestor csődje minőségi változás a brókerbotrányok történetében, amennyiben az okozott kár mértéke és a 32 ezer károsult politikai kérdéssé tette az ügyet.

A politika lépett is. Pont olyan körültekin­tően és hatékonyan, ahogy korábban a felügyelet ellenőrzött.

A magyarországi gazdaság problémáiról többcikkes összeállítást készítettünk, amelyet a „2015 a gazdaságban” címkére kattintva érhetnek el. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.