galéria megtekintése

Ezentúl csak a kártyát húzzák le

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 06. számában
jelent meg.


Varga G. Gábor
Népszabadság

Egymilliárdos beruházással éri el a Magyar Posta, hogy bevétele néhány százmillió forinttal kevesebb lesz. Az állami vállalat illetékesei nem vesztették el józan ítélőképességüket, épp ellenkezőleg. De mégiscsak ez az eredménye annak, hogy péntektől több mint 1700 hivatalban, néhány hét múlva pedig majd az összes postán úgy fizethetjük be bankkártyánkkal a sárga és a fehér csekkeket, hogy a művelet nem drága készpénzfelvételnek, hanem ingyenes vásárlási tranzakciónak minősül.

A posta ügyfelei mondhatják, hogy 2015-ben ez már az elvárható minimum, s ebben egyetért velük Szarka Zsolt vezérigazgató is.Mégis ahhoz, hogy eljuthassanak idáig, módosítani kellett egy sor előírást, meg kellett vásárolni 5700 modern, érintésmentes tranzakcióra is alkalmas POS-terminált, és egy sor informatikai fejlesztésre is szükség volt a Magyar Posta elszámolóközpontjában.

– Ez egyfajta pénzügyi rezsicsökkentés

– mondta a pénteki sajtótájékoztatón Németh Lászlóné nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár. Eddig a postai csekkbefizetésnél a kártyahasználat készpénzfelvételnek minősült, amelyért tranzakciónként 300–700 forintot fizettek az emberek, ebből csurrant a bankoknak és cseppent az állami cégnek. Figyelembe véve az évi több millió csekkes kártyahasználatot, évi egy-másfél milliárd forintot spórol meg a posta az embereknek, miközben maga eltekint pár százmillió forint bevételtől. Sőt mivel a kártyahasználat költségei is a céget terhelik, a csekkek után keletkező árbevétel is csökkent a tranzakciók utáni jutalékkal, ami újabb vaskos tízmilliók kiesését jelenti.

 

– A vállalatnak eredményesnek kell maradnia – szögezte le Németh Lászlóné, utalva arra, hogy hosszú évek vesztesége után az állami cég 2014-ben 2,8 milliárd forint adózott eredményt ért el. A kézbesítők is kapnak kártyás terminált, így az utánvétes csomagokat is ki lehet majd fizetni plasztikkal – mondta el a vezérigazgató, sőt az év végéig minden fiókban fizetni is lehet kártyával a postai szolgáltatásokért és az árukért.

Több ezer terminált kellett lecserélni
Több ezer terminált kellett lecserélni
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Nem közismert, de erre ma még kevés helyen van lehetőség. Aki híján van a készpénznek a postahivatalokban, előbb kénytelen azt felvenni a kártyáról magas díjért. A kártyás készpénzfelvétel lehetősége a változással nem szűnik meg, hiszen sok településen az állami cég az egyetlen pénzügyi szolgáltató, ahol a kártyáról pénzt lehet felvenni. A bankkártyával befizetett csekk esetében amúgy a pénz nem ér olyan gyorsan célba, a feladást követő második munkanapon érkezik meg a címzetthez. Ezzel szemben a csekkbefizető automatának ehhez csak egy napra van szüksége. Egyelőre csak húsz ilyen automatát üzemeltet a posta, de tervezi a hálózat bővítését, méghozzá olyan egységekkel, amelyeknél készpénzzel is lehet fizetni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.