galéria megtekintése

Elfüstöl a milliárdos piac, 100 cég húzhatja le a rolót

6 komment


Batka Zoltán

Májustól már csak a trafikokban lehet kapni elektromos cigarettát, s szigorodik az adminisztráció is, aminek a legsúlyosabb következménye az lehet, hogy mintegy száz hazai vállalkozás beszünteti a tevékenységét. Ez akár egy nagyobb cégnek is jó lehetőség, hogy átvegye az évi négy-ötmilliárdos piacot.


Hetek óta találgatják az elektromos cigarettákat forgalmazó cégek vezetői, melyik üzleti kör vághatja zsebre az évi 4-5 milliárdosra becsült elektromoscigaretta-piacot. A jelek szerint ugyanis az egyre gyarapodó, jelenleg mintegy kétszázezer fősre becsült felhasználói tábor kiszolgálásával kapcsolatban valami ilyesmi készül. Tavaly év végén egy hirtelen elfogadott új törvénnyel a nemzeti dohányboltokba száműzték az e-cigik­ forgalmazását. Vagyis nemcsak az ezekben használt nikotintartalmú patronokat kell majd a trafikokban árulni, hanem a pöfékelésre alkalmas eszközöket is, amelyeket ma még a kisboltokban és az interneten is korlátozás nélkül meg lehet vásárolni.

A párával működő pótcigarettához nehezebb lesz hozzájutni
A párával működő pótcigarettához nehezebb lesz hozzájutni
Bobby Yip / Reuters

Az ilyeneket forgalmazó körülbelül száz kisebb-nagyobb vállalkozás tehát saját nagykereskedelmi hálózaton át tudja kiszolgálni a nemzeti dohányboltokat. Ennek is jelentős költségei lennének, de a tavaly év végén elfogadott törvényt pontosító kormányrendelet még tovább szigorít: hat hónapos előzetes bejelentési kötelezettséget ír elő az importált termékekre, ami lényegében lehetetlen, hiszen a piacra kerülő termékek köre folyamatosan, szinte hónapról hónapra változik. Mindezen felül a dohánytermékekhez képest is részletes, folyamatos adatszolgáltatási kötelezettséget írnának elő a vállalkozások számára.

 

A nikotinos utántöltő patronok gyártói és importálói kötelesek lennének az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet részére évente részletes piackutatást végezni, ráadásul angolul is. Az abszurd papírmunka, továbbá a tény, hogy a forgalmazók akkortól már csak nagykereskedői árréssel számolhatnak, egyértelműen egy nagyobb, kiterjedt logisztikai hálózatot üzemeltető országos méretű cég számára kövezi ki az utat.

– Májustól mind a száz hazai vállalkozás beszüntetheti a tevékenységét – mondja Szunyogh Tamás, a forgalmazókat tömörítő Magyar E-cigaretta Forgalmazók Szövetsége (Mecisz) elnöke. Az elektromos cigaretta régóta vörös posztó a kormányzatnál. A Szócska Miklós vezette egészségügyi államtitkárság 2012-ben még hosszadalmas és költséges gyógyszerészeti engedélyezési eljárást írt volna elő e termékekre, mondván, az e-cigaretta gyógyhatású termék, hiszen a leszokást segíti elő. Ennek akkor a forgalmazók nem tudtak eleget tenni.

Bár időközben bírósági ítélet mondta ki, hogy a nikotintartalmú kapszula nem gyógyszer, a cégek ma már biztosra mennek: az e-cigaretta-kapszulák kereskedelme gyakorlatilag az internetre költözött, az üzletekben csak a vízpárás készüléket lehetett megvásárolni. Persze magánszemélyként pofonegyszerű uniós­ webshopokból rendelni. – Így azt érik el, hogy nem hazai vállalkozások keresnek az elektromos cigiken – véli egy forgalmazó.

Veszélytelen és tilos

Hiába tartják veszélytelennek az e-cigaretta vízpáráját, tízezreket kockáztat, aki rossz helyen pöfékel. A kormány döntése értelmében ugyanis az elektronikus cigarettával is csak ott lehet füstölni, ahol a rendes dohánytartalmú termékekkel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.