galéria megtekintése

Eladó az EDF Démász

0 komment


Marnitz István

Az EDF Démász francia tulajdonosa előrehaladott tárgyalásokat folytat az áramszolgáltató eladásáról. Noha a portékát már vagy egy éve vizsgálgatja a Miniszterelnökséghez tartozó állami közműközpont, most ismereteink szerint bejelentkezett a nemzeti fejlesztési tárcához tartozó állami MVM is.

Az EDF Démász tulajdonosa a dél-magyarországi áramszolgáltató csoport küszöbönálló eladásáról tájékoztatta a francia energiakonszern európai üzemi bizottságának titkárságát – közölte lapunkkal Kurunczi Ágnes, az európai üzemi tanács magyar titkárhelyettese. A francia menedzserek részletesebb tájékoztatást egy március 9-i párizsi ülésre ígértek, amikor az érintett érdekképviseletekkel, így az EDF Démász szakszervezetével is ismertetik a várható lépések munkavállalókat érintő következményeit – erősítette meg a titkárhelyettes az először a ­Hvg.hu-n­ megjelent értesülést.

Kapkodnak a hálózat után
Kapkodnak a hálózat után
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ezen túlmenően az ügyletről semmilyen más információjuk nincs. Így a vevő kiléte éppúgy ismeretlen a számukra, mint a várható vételár vagy a dolgozók előtt álló változások. Az EDF Démász több mint ezer munkavállalójának körülbelül fele-fele tartozik a vezetéküzemeltetési, illetve a szolgáltatási üzletághoz. A cégnél néhány éve még azért tüntettek, mert szerintük a franciák nem folytattak a munkavállalókkal megfelelő szintű párbeszédet. Szavaik szerint ez továbbra is így van. Ugyanakkor kíváncsiak, milyen feltételekkel szembesülnének, ha állami tulajdonba kerülnének.

 

A szakszervezet tehát szintén állami vevőt sejt. Nem véletlenül: lapunk értesülései szerint a Miniszterelnökséghez tartozó állami közműközpont, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató már egy éve tárgyalásokat folytat az EDF Démász megvásárlásáról. Az utóbbi hónapokban ugyanakkor e tárgyban némi bizonytalanság érzékelhető. A korábbi írásos ígéretektől eltérően ugyanis január 1-jével mégse vették meg az Elmű és az ÉMÁSZ lakossági áramellátóját, valamint hálózati cégeik 49 százalékát.

Jól hoz a cég

Noha a francia EDF tulajdonában lévő dél-magyarországi áramszolgáltató a kisebbek közé tartozik, gazdálkodása az 1995-ben privatizált energiacégek közül a legkiegyensúlyozottabbak közé tartozik. Nyeresége 1997 és 2012 között rendre ötmilliárd forint felett állt. Azóta ugyan visszaesett 2-3 milliárdra, de a vezetékadóval súlyosbított rezsicsökkentés közepette ez sem lebecsülendő. A franciák a nyereség nagy részét rendre ki is viszik. Mi több, az elmúlt évek során a tulajdonos étvágya a nyereség csökkenésével együtt nőtt. Így a 2013–2014-es osztalékok kifizetése érdekében már jócskán bele kellett hasítani a társaság tartalékaiba is.

Ismereteink szerint az EDF Démász esetében nem merült fel az áramszolgáltatás és a vezetékrendszerek külön értékesítése. Ehhez viszont nagyon sok pénz kéne: az Opten céginformációs adatai szerint a társaság 2014-es eszközértéke közel 150 milliárd forintra rúg.

A Miniszterelnökség mellé új vevő érkezett

Az MVM Magyar Villamos Művek is szívesen megvásárolná az EDF Démászt – értesült lapunk kormányközeli forrásokból. Valószínűleg erre is utalhatott az a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) összefogta állítólagos javaslatcsomag, ami jelentősen módosítana az energiaipari terjeszkedésnek a Miniszterelnökség, és így az ENKSZ által képviselt irányain. Úgy tudjuk, az MVM számára főként azért lenne vonzó az EDF Démász, mert a vezetékrendszer egészével együtt eladó. Így jól illeszkedne a már ma is az állami energiacsoport üzemeltette központi áramhálózathoz. Az ettől remélt bevételek lehetővé tennék azt is, hogy az MVM eddigi merev ellenállását meghaladva bevállalja a háztartások veszteséges ellátását. Úgy tudjuk ugyanakkor, az MVM nem kezdett tárgyalásokat az EDF-fel: az állam részéről a hivatalos vevőjelölt továbbra is az ENKSZ. Lázár János kancelláriaminiszter a Kormányinfón kérdésünkre nem zárta ki annak lehetőségét, hogy a célkeresztbe került eszközöket később akár az MVM működtesse. Ám szerinte, ha vannak is ilyen ötletek, akkor a megfogalmazók előreszaladtak, hisz az eszközök még nincsenek megvéve. Az MVM aktivizálódása mindazonáltal a hírek szerint elegendő volt arra, hogy megakassza az ENKSZ és a német RWE között az Elmű-ÉMÁSZ-ról zajló tárgyalásokat. Pedig az MVM-et saját észjárása alapján eme csomag jelen állapotában nem is érdekelné. A magyar állam és a fővárosi–észak-magyarországi áramcsoportot irányító RWE között tavaly aláírt szándéknyilatkozat szerint ugyanis a hálózati cégeknek csak a 49 százaléka kerülne át a magyar államhoz. Ez viszont nem biztosít beleszólást a működtetésbe: lényegében csak az esetleges nyereségrészesedésre jogosít. Az MVM a közműelképzeléseikre vonatkozó kérdéseink megválaszolásától, azokat spekulációknak minősítve, elzárkózott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.