galéria megtekintése

Egyszer már kisemmizte őket az állam, most megint erre készül

1 komment


Ábrahám Ambrus

Kártérítési perek sorát indíthatják az egykor nyerőgépeket üzemeltető vállalkozások az állam ellen, akár százmilliárd forint is lehet a tét. Az ügyvédek többféle megoldást kínálnak az akár évekig tartó eljárások finanszírozására a sikerdíjtól a pertársaság alapításáig.

Három évvel ezelőtt a kormány egyik napról a másikra megszüntette a nyerőgépek üzemeltetésének lehetőségét. Az érintett vállalkozóknak akkor esélyük sem volt reagálni, most azonban megnyílhat a lehetőség arra, hogy érvényesítsék kárigényüket.

Tavaly nyáron az Európai Bíróság a magyar vállalkozásoknak adott igazat, mondván, hiba volt, hogy a jogalkotó nem írt elő átmeneti időszakot az alkalmazkodásra, mielőtt megváltoztatta volna a szabályokat.

Vitték a gépeket, ez most hozhatja a pénzt
Mohai Balázs / MTI

 

Úgy tudjuk, jelenleg már folyamatban van egy per, amit egy érintett vállalkozás indított a magyar állam ellen. A tét milliárdos nagyságrendű, és korántsem csak ennyi múlik az ügy kimenetelén. Ha ugyanis a vállalkozás nyer, perek sora indulhat.

Az üzemeltető cégeknek összesen több milliárd forint káruk keletkezett – vélekedtek lapunknak név nélkül korábbi piaci szereplők. Schreiber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke szerint az összeg elérheti a százmilliárd forintot is. Az azonban nem valószínű, hogy ez teljes egészében visszakerül a nyerőgépesekhez.

Az akkor még prosperáló vállalkozások döntő része ugyanis mostanra elveszthette azt az adatbázist, amely egy perhez szükséges. Rá­adásul pénzügyileg is meggyengültek, így a tulajdonosoknak nemigen van pénzük arra, hogy finanszírozzanak egy hosszú jogi eljárást az állam ellen.

Az egyik – csaknem ­féltucatnyi gépet üzemeltető – cég vezetője szerint az állam a jelek szerint jól sakkozik. Lázár János a napokban ugyanis azt mondta: a kabinet ­arra készül, hogy ha az érintett vállalkozások az Európai Bíróság döntése nyomán hazai bírósághoz fordulnak, nem csoportosan, hanem egyenként kezelik majd az ügyeket. Ettől azonban nem kell megijedniük a kisebb volt gépüzemeltető vállalkozásoknak, hiszen peren kívüli egyezségre is van lehetőség. Opció az is, hogy személyes illetékfeljegyzési jogot kérjenek, ami azt jelenti, hogy a költségeket nem kell megelőlegezni a per indulásakor, azokat az eljárás jogerős lezárásakor a vesztes fél köteles fizetni. Megoldás lehet az is, hogy az esetleg hosszú – akár évekig tartó – jogi eljárás során sikerdíjas megállapodást kössenek a perekben eljáró jogi képviselőkkel a vállalkozók.

– Az ügyvédi irodák ugyanakkor pusztán a sikerdíj fejében nem feltétlenül vállalják el az ilyen ügyeket – mondta lapunknak Gerő Tamás ügyvéd. Számukra a jelenlegi felállásban, s úgy, hogy az állam minden egyes pert egyenként kíván végigvinni, komoly kockázatot jelent a sikerdíjas konstrukció. A kártérítési felelősség alól ugyanis az állam elméletileg az Európai Bíróság verdiktje ellenére is kimentheti magát, hiszen a pénznyerő automaták játékkaszinókon kívüli üzemeltetésének tilalmát a bűnmegelőzés, a játékfüggőség, valamint a játékfüggőség megelőzésével kapcsolatos közegészségügyi állapotokkal indokolta. Gerő Tamás azt javasolja, hogy a vállalkozók alkossanak pertársaságot, ebben az esetben megoszthatják a költségeket.

Az viszont, hogy nyerni fognak, természetesen nincs kőbe vésve. Zömében alighanem olyan megbízások születnek majd, amelyek egy fix díj mellett az eljárás végén a sikerdíjból fizetik a jogi képviselet költségét. Ez viszont azt jelenti, hogy a nyerőgéppiacon korábban működő társaságoknak szükségük van saját forrásra a per indításához. – A kormány nem veszi el a kártérítés lehetőségét, de valójában nagyon nehézzé válik, hogy a cégek igazukat érvényre juttassák – mondta lapunknak egy volt nyerőgép-üzemeltető cég vezetője, aki cinikusnak nevezte a kormány hozzáállását.

Kihez vannak bekötve?

Jelenleg a nyerőgépek nincsenek bekötve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, s ez egyáltalán nem zavarja a kormányt. Pedig Lázár János 2010 novemberében még olyan címmel tett fel írásbeli kérdést Orbán Viktornak, hogy „Miért nem érdekli az államot a pénznyerő automatákból származó bevétel, illetve hová tűntek és kinél landoltak a pénznyerő automatákból származó milliárdok?” Ezt a harcos kiállást és tisztánlátásra törekvést ma is szívesen látnák az ágazat volt szereplői a Miniszterelnökséget vezető minisztertől. Csakhogy azóta a nye­rőgépek Szima Gábor és Andy Vajna kaszinóiba „vándoroltak” – mutatott rá az egyik egykori nyerőgép-üzemeltető.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.