galéria megtekintése

Egész szektort fékezett le a Suzuki

1 komment


Ábrahám Ambrus

Ha a kormány egyszer összegzi munkája eredményeit, az ipar idei júliusi produkciója bizonyára nem a szép emlékek között kerül majd elő. A szektor termelési teljesítménye ugyanis ebben a hónapban 4,7 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított mutató ugyan javítja valamelyest a képet, ám az ilyen összevetésben kalkulált 0,1 százalékos zsugorodás sem az, ami mosolyt csalna egy politikus arcára. A termelés az év első hét hónapjában egyébként 1,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest – ez szintén a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett adataiból derül ki.


Meglepetés – kommentálta az adatokat Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője. Az eredmény egyébként részben arra vezethető vissza, hogy júliusban két munkanappal kevesebb volt, mint egy éve, augusztusban viszont hárommal több. Lehúzta a termelést az autógyártás, amit részben a modellváltások magyaráznak: a Suzukinál például modellfrissítés történt. A várakozásnál sokkal nagyobb mértékben, 14 százalékkal zuhant a cseh ipari termelés is, amit a Skoda nyári szünete okozott, ez pedig a magyar beszállítókra is hatással lehetett – véli az elemző, aki szerint a következő hónapokban a termelés ismét felszálló ágba kerülhet.

 

Az eddigi gyenge teljesítmény miatt azonban a teljes növekedés elmaradhat a remélt 3 százaléktól, jövőre viszont – az idei alacsony bázis miatt – meghaladhatja az 5 százalékot.

Eggyel jobb osztályzatot érdemel, hogy a második negyedévben – szintén a KSH tegnap ismertetett adatai szerint – 2,6 százalékkal növekedett a magyar gazdaság, ami azért megegyezik az első becsléskor ismertetett mutatóval.

Ahogy arra számítani lehetett, a növekedést a mezőgazdaság és az ipar mellett a szolgáltatások segítették – fűzte hozzá az adatokhoz Németh Dávid, a K & H Bank vezető elemzője. Az továbbra sem örömteli, hogy a lendülethez ezúttal sem tett hozzá a továbbra is gyengélkedő építőipar, sőt: az ágazat teljesítménye 24 százalékkal esett vissza. Igaz, a jövő biztatóan fest: a rendelésállományok – különösen a lakásépítésekre vonatkozó megbízások – nőnek.

Az elemző szerint a másik probléma, hogy a gazdasági növekedésből hiányoznak a beruházások: e területen húszszázalékos visszaesés volt a második negyedévben. Nagy probléma, hogy a beruházások a gépek és berendezések kategóriájában sem növekednek, ez pedig azt mutatja – s ebben Németh Dávid borúsabban látja a jövőt kollégájánál –, hogy a közeljövőben a GDP-növekedés kilátásai sem javulnak.

Sokat jelent viszont a háztartások fogyasztása. Az elemző szerint az év második felében ez, az export és a szolgáltatások jelenthetik a húzóerőt. Jövőre – az év első felében – az uniós források beáramlásának köszönhetően viszont élénkülés várható a beruházások területén is. Németh Dávid úgy véli, a jelenlegi kilátások alapján éves szinten 2 százalék körüli bővülés várható, jövőre pedig közel 3 százalék emelkedésre lehet számítani.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében a GDP-növekedésre koncentrál. Az ipari termelés kellemetlen júliusi mutatójáról nem emlékezik meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.