Kampány indult a magyar görög- és sárgadinnye fogyasztásának népszerűsítésére. Egyre nagyobb területen termesztik a gyümölcsöt a magyar termelők, de kérdés, hogy mindez nyereséges lesz-e számukra, hogy megérje nekiugrani a következő évnek?
– Levelet írtunk az üzletláncoknak, amelyben jeleztük, hogy a magyar gyümölcsök nagyobb mennyiségben a jövő héten érkeznek a piacra, s arra kértük őket, hogy próbálják ehhez igazítani az importot – mondta Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, aki szerint ezzel is segítik a hazai termelőket.
Ideális volna, ha a szezont a hazai termelők a jelenleg jellemző kilónkénti 180 forint körüli áron tudnák elindítani, s augusztus elejéig ez nem csökkenne 80-90 forint alá. Ha így alakul, akkor a gazdáknak annyi jövedelme keletkezhet, hogy a következő évnek gond nélkül neki tudjanak vágni – mondta Ledó Ferenc az árakról.
A kétezres évek elején Magyarország még a világ harmadik legnagyobb görögdinnye-exportőrének számított, 9 ezer hektáron termelték a lédús nyári gyümölcsöt. Néhány év alatt azonban nagyot fordult a kocka, s a termelésbe bevont földek nagysága a felére csökkent.