galéria megtekintése

Dübörög az állami adóssággyár

2 komment


F. Szabó Emese

Gigantikus adósságot tolnak maguk előtt a költségvetési intézmények: évek óta rendre százmilliárd forint körül alakul az éves lejárt tartozásuk, a tényleges tartozás ennek duplája lehet. Az igazi gond, hogy ezek a pénzek döntően vállalkozások kasszáiból hiányoznak.

Akár jó hírnek is lehetne tekinteni, hogy az első tíz hónapban a közintézmények tartozása 82,7 milliárd forintot tett ki – a novemberi adatok vélhetően karácsony előtt jönnek ki. Jó hír, hiszen tavaly gigantikusra ugrott az államkincstár által vezetett tartozásállomány, meghaladta a százmilliárd forintot. Ehhez képest az, hogy október végéig az említett tétel jött össze, akár valóban örömteli produkcióként is értelmezhető.

Ugyanakkor, ha kicsit messzebbre tekintünk vissza, akkor azonnal világossá válik, hogy az emlegetett tétel sok örömre nem ad okot, s bizony ijesztő méretűnek mondható. Az adósság 2011 után kezdett drasztikus ütemben dagadni. Ennek egyik oka az volt, hogy az önkormányzati szektor annak minden intézményével együtt bekerült a nyilvántartásba. Ez egyszeri ugrással megemelte a tartozás összegét, majd éves szinten is hozzájárul az adósságszint emelkedéséhez. A másik ok – s talán ez a fontosabb – az, hogy az intézmények egyszerűen rendkívül sokat költöttek/költenek. Az most más kérdés, hogy mindez egyszerűen pazarlásra vagy az állami támogatások rossz elosztására vezethető vissza.

Siralmas a helyzet. Hat kórház esetében a kötelezettség egymilliárd forintnál is nagyobb
Siralmas a helyzet. Hat kórház esetében a kötelezettség egymilliárd forintnál is nagyobb
Teknős Miklós / Népszabadság

 

Amennyiben valóban távolabbra tekintünk, akkor az látható, hogy az ezredfordulón ez az adósság még csupán néhány milliárd forintot tett ki. Ez szép lassan kúszott föl: 2011-ben már 35 milliárd forintra rúgott. Ezt követően jött a már említett robbanásszerű növekedés: 2012-ben 66,6 milliárd forinton állt meg úgy, hogy az állam 15 milliárd forintot konszolidált, kilencmilliárdot juttatva ebből a rendőrségnek. A teljes adósság a konszolidáció nélkül meghaladta volna a 80 milliárdot.

Ezt is lehetett még fokozni, amikor is 2013-ban 88,9 milliárd forint lett a tartozásállomány az év végére, ám ez is azt követően jött össze, hogy 22 milliárdot az állam eltüntetett, átvállalva a kórházak tetemes tartozásait. E nélkül jócskán százmilliárd felett lett volna a végeredmény. A negatív csúcs tavaly született meg 101 milliárddal – mondani sem kell, ekkor is volt konszolidáció, az egyetemek lettek kisegítve 6,5 milliárd forinttal.

Most tehát 83 milliárdnál tartanak az intézmények, azaz

harmadik éve görgetnek maguk előtt nagyságrendileg százmilliárd forintos kötelezettséget.

Pontosabban közel 200 milliárdot. Az államkincstár ugyanis csak a lejárt tartozást lajstromozza: a majd 800 költségvetési intézmény havi szinten köteles erről jelentést tenni, közülük mintegy 400-nak van lejárt tartozása. Arról nincs adat, hogy mennyi a teljes tartozásállomány, ám az egyéb adatszolgáltatások alapján az valószínűsíthető, hogy ez a lejárt duplája. Vagyis a költségvetési szervek nagyságrendileg 200 milliárd forinttal tartoznak.

Ez már önmagában is rosszul mutat, ám ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy ez a summa vállalkozások ezreit sújtja, akkor még kevésbé örömteli a helyzet. A 83 milliárdból ugyanis mindössze 15 milliárdot tesz ki a más állami intézménnyel szemben fennálló kötelezettség, több mint 70 milliárd közüzemi és államháztartáson kívüli szállítói tartozás. Az állam tehát tulajdonképpen éves szinten ekkora összeget nem fizet ki a vállalkozásoknak.

A tartozás döntő részét, 59,5 milliárd forintot az Emberi Erőforrás Minisztérium (Emmi) „birtokolja”. Ez trendszerű, az egyetemek és az egészségügy legendásan késve fizet. A Klik október végéig majd tízmil­liárd forint tartozást halmozott fel.

A kórházak közül hatnak van egymilliárd forintnál magasabb összegű lejárt tartozása

– hárommilliárdot egyik sem éri el –, és még néhánynak közel egymilliárd forint. A másik nagy tartozó a Miniszterelnökség, de az Emmi majd 60 milliárdjához képest a főként a kormányhivataloknál felhalmozódott 13 mil­liárd forint tartozásával Lázár János tárcája kispályás.

Az adatok azt mutatják, hogy évek óta nagyon komoly finanszírozási problémák mellett működnek a kórházak és az oktatási intézmények – ez persze nem nagy meglepetés, ha az ember rendszeresen látogatja valamelyik intézményt. Az éves szintű sok tízmilliárd forint tartozás hosszabb távon fenntarthatatlan, ám a kormány a jelek szerint nem kívánja ezt az állományt lefaragni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.