galéria megtekintése

Durvulnak az albérleti árak

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 24. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

Az Airbnb itteni sikere nyomán a fővárosi bérbeadók jó része átváltott a rövid távú szoba- vagy lakáskiadásra, amivel jelentősen csökkent a kínálat és durván megugrottak a bérleti árak.

Komolyan feladja a leckét az idei ősz az albérletkereső diákoknak: a szeptemberi iskolakezdés előtt eddig sem volt egyszerű jó szobát vagy garzont találni a fővárosban, különösen a belvárosban, azonban az idén egy ilyen szállás már jóval többe és komoly utánjárásba is kerül. A korábbi évekhez képest jócskán megugrottak a bérleti díjak – állítják ingatlanpiaci szakértők egyhangúan.

Az Ingatlan.com összesítése szerint

a diákok célpontjának számító kisebb, egy-kétszobás fővárosi garzonokért átlagosan az idén 11 százalékkal többet kérnek a bérbeadók.


Azonban a budapestihez hasonló díjnövekedést érzékeltek a vidéki egyetemvárosokban, így Debrecenben és Pécsett. Egyedül Győr volt az a hely, ahol némileg csökkentek a lakásbérletek árai. Ugyanakkor egy-egy városon belül jókora különbség lehet a bérleti díjak alakulása között, így a kisebb lakások bérlete Pécsen 33 százalékkal ugrott meg, míg a főváros belvárosi részein az idén 50–80 százalékkal nagyobb bérleti díjakat is kérhetnek.

 

A drágulás nem új keletű jelenség, az utóbbi években az ingatlanpiac éledezését kíséri. Piaci vélekedések szerint az idei év nagy árrobbanását az Airbnb nevű megosztáson alapuló szálláshely-közvetítő gyors elterjedése okozta. A külföldön népszerű és nálunk is rohamosan gyorsan terjedő szolgáltatás keretében ugyanis ingatlantulajdonosok saját lakásukat, vagy csak nem használt szobáikat ajánlják fel az utazóknak, jellemzően rövidebb időre. Ezzel a szolgáltatással az utazók olcsóbban tudnak megszállni, mint egy hotelben, ugyanakkor a szállásadó is nagyobb bevételt tud bezsebelni, mint ha hosszú távra kiadta volna a lakását valakinek.

Ez egyfajta turisztikai robbanást hozott Budapesten, ám mellékjelenségként a városközponti bérbe adható ingatlanok kínálatát csökkentette, az árakat pedig alaposan feltornászta.

Az Airbnb terjedésével szemben a szállodások is felszólaltak, és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) is közzétette, hogy nem nézi tétlenül az adózatlan jövedelmeket. Ennek első lépése lehetett, hogy hétfőn a NAV egy rövid, figyelmeztető tájékoztatót adott ki a magánszállásadóknak, arra figyelmeztetve, hogy minden esetben adózni kell a lakáskiadás után, függetlenül attól, hogy hosszabb időre vagy néhány vendégéjszakára adja bérbe az ingatlant a tulajdonos.

Többet kell keresni
Többet kell keresni
Gál Gábor / Népszabadság

Az adózás módja viszont eltér – közölte a NAV hétfőn: a tartós ingatlan-bérbeadáshoz nem kell adószámot kiváltani, hacsak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Mivel a magánszemély általi, nem turisztikai célú bérbeadás áfamentes, a havi lakbérről számlát nem, de átvételi elismervényt ki kell állítani, vagy legalábbis nyomon követhetően jegyezni kell a tulajdonos bevételét – áll az adóhatóság közleményében.

A jelenség kapcsán kevesebbet említik a szakértők, hogy

a külsőbb kerületekben mindennek következtében nő az ingatlankereslet:

a magasabb díjakat megfizetni nem tudó albérlők a külső kerületekben keresnek számukra megfelelő lakhatást. Ez elméletileg azt eredményezheti, hogy a külső kerületekben többet érhetnek a kiadó ingatlanok, ám erről konkrét adatok még nincsenek. Fogódzóként csak a nyugat-európai városokban már lezajlott folyamatok szolgálhatnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.