galéria megtekintése

Döcögve indult el az új Tippmix

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 12. számában
jelent meg.


Ábrahám Ambrus
Népszabadság

Ötmilliárd forintból fejlesztette új fogadási és informatikai rendszerét a Szerencsejáték Zrt., aminek a része volt a Tippmix-oldal felújítása is. Online sportfogadáshoz maradt a régi Tippmixpro oldal. Ennek ellenére a sportfogadás már messze a legjövedelmezőbb üzletága a vállalatnak, az ötös lottó messze lemaradva a második.

Hétfőn elindult a Szerencsejáték Zrt. megújult sportfogadási játéka, a Tippmix, ám nem ment minden zökkenőmentesen. A játék jócskán kibővített eseménykínálata mellett a hozzá kapcsolódó oldalt, a Tippmix.hu-t megújította az állami cég. A hét első napján, a délelőtti órákban azonban az internetes felület nem, vagy csak nagyon lassan volt elérhető. Mindez arra volt visszavezethető, hogy az állami monopólium a teljes informatikai és értékesítési rendszerét is fejlesztette.

Online a Tippmixprón lehet fogadni
Online a Tippmixprón lehet fogadni
Korponai Tamás

Lottózókban is nekifutottunk a fogadási lehetőségnek, de ott csak annyi választ kaptunk, hogy egyelőre gyűjtsük a meccsekre szóló ötleteinket, mert a „rendszer lefagyott”. A gondok miatt az interneten, leginkább a Facebookon háborogtak a fogadók.

 

A problémával kapcsolatos kérdéseinkre a cégnél azt közölték, hogy a megújult Tippmix.hu oldal hétfőn működött, de az új rendszer élesítése miatt előfordulhatnak kisebb technikai problémák, lassulások, mivel a finombeállításokat csak a tényleges csúcsterhelések alkalmával tudják elvégezni. Az üzemzavaron dolgoznak – jelezték. Kedden újra próbálkoztunk a Tippmix.hu-n, s akkor bár lassú volt az oldal, ám némi türelemmel problémamentesnek tűnt a fogadás, s az úgynevezett virtuális szelvény nyomtatása is megoldható volt.

Utóbbi azért lényeges eleme a változtatásnak, mert online fogadást ezen a játékon továbbra sem lehet tenni. A Tippmix-szelvényt csak a hagyományos módon, azaz a lottózókban és szerződött partnereknél lehet feladni. Ebben ad segítséget a virtuális szelvény, mert ha azt kinyomtatja a játékos, azzal már elballaghat a lottózóba, és ott már feladhatja a lényegében már kitöltött és kinyomtatott szelvényt. Az informatikai rendszer cseréje, amelynek része a Tippmix fejlesztése is, ötmilliárd forintjába került a társaságnak. Több változás mellett egy érdemi újdonságot biztosan kínál a játék, miután ezt követően már élő fogadásokat is lehet tenni, azaz meccsek, sportesemények közben is lehet kísérteni a szerencsét.

Felvetésünkre, hogy a játék esetében a nagyobb kínálat jár-e munkaerő-felvétellel, csupán azt a választ kaptuk, hogy „a fogadásszervezéssel kapcsolatos csapat a feladat bővülésével összhangban bővült”. Hogy ez pontosan mit jelent, új munkatársak érkeztek-e a céghez, vagy átcsoportosítással oldották meg a feladatot, már nem derült ki.

Több játékos is jelezte lapunknál, hogy elsősorban az élő fogadás miatt a változtatások sorában örülnének a lottózók hosszabb nyitva tartásának is, ám ezzel kapcsolatban annyit közöltek a cégnél, hogy a „megújult játék beüzemelése zajlik, egyelőre nem tervezünk módosítani a lottózók nyitva tartásán”.

Az, hogy miért ezen a területen fejlesztett az állami szerencsejáték monopólium, azt a gazdasági mutatók egyértelműen jelzik. A meghatározó játékok forgalma az előző évhez képest jellemzően stagnált, vagy kicsiny mértékben növekedett. A sportfogadási termékek ez alól viszont egyértelmű kivételt jelentettek. Ehhez persze hozzá tartozik, hogy tavaly labdarúgó-világbajnokságot rendeztek – ami klasszikusan az egyik legnagyobb fogadásgeneráló torna –, ám a Tippmix forgalma közel 40 százalékkal, a Góltotóé csaknem 70 százalékkal, míg az internetes felületen működő Tippmixpro.hu árbevétele több mint 230 százalékkal ugrott meg.

A számokból az is látszik, hogy a Tippmix a növekedés révén elért 88,5 milliárd forint tavalyi árbevételével messze a legnépszerűbb játék volt a Szerencsejáték Zrt. kínálatában. A második helyen szereplő ötös lottó például „csak” 50,7 milliárd forint forgalmat tudott produkálni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.