galéria megtekintése

Dél felé épül a román interkonnektor

0 komment


Szőcs Levente

Felgyorsul a földgázvezetékek építése, miután az Európai Bizottság vizsgálatot indított a román és a bolgár állami vállalat ellen azzal a gyanúval, hogy szándékosan akadályozzák az energiahordozó exportját.

A Bulgartransgaz bolgár gázvállalat a honlapján jelentette be, hogy még ősszel elkészül a Gyurgyevót (Giurgiu) Ruszéval, a Duna alatt összekötő interkonnektor. Az osztrák Habau vállalat pénteken kezdte meg a folyam alatt húzódó első vezeték járatának fúrását. A munkálatokat a hétvégén megtekintette Victor Vlad Grigorescu román és Temenuzhka Petkova bolgár energiaügyi miniszter.

Az összesen 25 kilométeres interkonnektor 2,1 kilométeres szakasza fut majd a Duna alatt. Ha elkészül, évente félmilliárd köbméter földgáz kétirányú szállítását teszi majd lehetővé. A vezeték kapacitása várhatóan megháromszorozódik, ha 2017–2018-ban elkészül a romániai Podisorura tervezett sűrítőállomás. A Rusze–Gyurgyevó vezetéknek eredetileg 2013-ra kellett volna elkészülnie, de az átadását többször elhalasztották a víz alatti szekcióval kapcsolatos nehézségek miatt. Az interkonnektor fontos eleme a déli szállítási folyosónak, amelyen eljutna ­Európába az azeri földgáz. Egy hasonló interkonnektor épül a bolgár–görög határon.

 

Többévi halogatás után Bulgária és Görögország tavaly decemberben állapodott meg annak a vezetéknek a megépítéséről, amely lehetővé tenné, hogy Oroszország megkerülésével, Azerbajdzsánból szállítsanak földgázt Románia és Magyarország érintésével Ausztriába, növelve az Európai Unió energetikai biztonságát. A BRUA gázvezeték építésére az európai energiaügyi szaktestület (CEF-Energy) 179 millió eurós támogatást hagyott jóvá a román Transgaz földgázszállító vállalatnak. A szubvenció csupán egy részét fedezi a Transgaz által elvégzendő, összesen 270 millió euróra rúgó beruházásnak. Román hírforrások szerint a Transgaz kölcsönökből próbálja fedezni a különbséget.

Júniusban az Európai Bizottság (EB) versenypolitikai főigazgatóságának felügyelői három romániai gázipari vállalatnál, a Romgaznál, a Transgaznál és a Petromnál tartottak be nem jelentett vizsgálatot. A Hotnews román hírportál szerint  a bukaresti kormány 2012-ben megállapodott az ország két nagy földgáztermelőjével, a Romgazzal és a Petrommal, hogy nem exportálják az energiahordozót a lakossági gázár fokozatos liberalizációjának többéves időtartama alatt, akkor sem, ha ennek elhárulnak a technikai akadályai.

Ezért is fontos a Gyurgyevó–Rusze vezeték, amely az első lépés Románia és a térségbeli országok vezetékeinek összekapcsolása felé. Románia jelenleg mindössze Magyarországgal kapcsolta össze a gázhálózatát, azonban a 2010-ben átadott, 109 km-es Arad–Szeged interkonnektor egyelőre csak azt teszi lehetővé, hogy Románia kapjon földgázt Magyarországtól. A vezeték kétirányúsítását évek óta sürgeti Magyarország.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.