galéria megtekintése

Szanaszét szakadt a forint: az új rekord a 326-os euró

9 komment

Történelmi mélypontra zuhant a forint: délelőtt fél tizenegykor meredeken gyengülni kezdett a forint a főbb nemzetközi devizákkal szemben a bankközi devizapiacon, a svájci frank árfolyama csütörtökön pár perc alatt a 265 forintos sávról 310 forint fölé ugrott. Pénzváltónál próbáltunk frankot venni, az alkalmazott komoly zavar után azt közölte: 450 forintért tudunk. A forint a többi fontosabb devizával szemben is gyengülni kezdett, de nem ekkora mértékben.

Az euró árfolyama 318,89 forintról 326 forint fölé, a dollár árfolyama 272 forintos sávból 277 forintra, a japán jené 2,3100 sávból 2,3623 forintra ugrott. A kiütés és rászámolás után kissé enyhült a helyzet, mostanra 321 körüli szintre szelídült az árfolyam.

Ruben Sprich / Reuters

A gyengülés oka az volt, hogy a svájci központi bank eltörölte az euróval szembeni árfolyamküszöbét. Ezt már korábban pedzette Svájc, de a konkrét lépésre ma délelőtt annyira számítottak, mint a spanyol inkvizícióra. A hatás a forintra persze nagyjából olyan volt, mintha valami vasszűzzel álltak volna elő a könyörtelen bíborosok.

 

Az euró árfolyama csütörtök reggel még csak 319 forint körül járt, a dollárt pedig 271 forinton egyezték. Az amerikai deviza szerdán 273 forint felett is megfordult, és az elmúlt napokban az euró is átlépte a 320-as szintet - emlékeztetett Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A hét elején kedvezőtlen volt a hangulat a forintpiacon, elsősorban a nemzetközi hatások miatt. A kedden megjelent amerikai makroadat kiábrándító volt, ami rontotta a hangulatot a nemzetközi piacokon. A kedvezőtlen hangulathoz hozzájárult a görögországi bizonytalanság, kérdés ugyanis, hogy a görögök maradnak-e az eurózónában, valamint az, hogy milyen lépések várhatóak az előre hozott választások miatt.

További bizonytalansági tényező, hogy az Európai Központi Bank január végén hogyan dönt a kötvényvásárlási program - lényegében a pénzpumpa - további sorsáról. Közben megjelent a nagyon alacsony tavalyi inflációról szóló magyarországi adat, ami a piaci szereplők szemében növeli a kamatcsökkentést esélyét. Ez pedig szintén inkább a forintgyengülés irányába hat.

Az előző napokhoz képest csütörtök reggel még javult a helyzet, szintén a nemzetközi hatások miatt. Az ázsiai piacokon jó hangulat alakult ki, ezáltal a forint piacán is javult a helyzet, ennek eredményeként a forint szerény mértékben erősödött az euróval és a dollárral szemben is.Biztosat nehéz mondani az árfolyamra akár rövid távra is az említett bizonytalansági tényezők miatt. A 320 forint feletti tartományba ugyanúgy beléphet a forint, mint ahogy csökkenhet is az árfolyam a nemzetközi hangulat függvényében, de nagyon nagy mozgás az EKB döntéséig nem várható. Vagy ki tudja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.