galéria megtekintése

Csokról a legtöbb bankban nem tudnak, a Google-t javasolták

3 komment


Boda András

Bár Hornung Ágnes, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára szombaton bejelentette, hogy az új családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylői már felkereshetik a pénzintézeteket, s beadhatják kérelmüket, erről a bankokat alighanem elfelejtették tájékoztatni.

Elvétve lehet egyelőre csokot igényelni. Tegnap lapunk munkatársa azt tapasztalta: a banki ügyintézők tanácstalanok, és nem is fogad minden pénzintézet csokigényléseket. – Hogy mit parancsol? – hökkent meg a K & H bank egyik pesti, belvárosi fiókjában a sorszámosztó gépnél álldogáló biztonsági őr, amikor jeleztük neki, a csokról szeretnénk tájékoztatást kapni. Tanácstalanul nézte a monitort, bizonytalanul futott végig az ujja a ki- és befizetés opciótól a pénzváltásig, míg az egyik ügyintéző a segítségére nem sietett.

– Jelzáloghiteles sorszám kell, de sajnos azzal sem tudok segíteni – mondta az ügyintéző, s másodpercek múltán kiderült, nem tévedett. Mint magyarázta, ők egyelőre nem foglalkozhatnak a családi otthonteremtési kedvezménnyel, de talán egy hónap múlva már náluk is lehet igényelni az új, akár 10+10 millió forint támogatást és kedvezményes hitelt.

Néhány utcával odébb, az Erste egyik bankfiókjában sem tudunk meg többet. Pedig a beszélgetés biztatóan indult, legalábbis az igen készséges ügyintéző – a csöndesen várakozó ügyfelek sokasága számára is jól hallhatóan – felkészültnek tűnően sorolta a kérdéseket. Gyerek van? Hány? Bevállalnának még kettőt? Végül aztán kiderült, hogy valójában feleslegesen faggat, mert náluk „felfüggesztésre került" a csok, bármit jelentsen is ez.

 

Már rögtön az első napon? – lepődtünk meg, mire elbizonytalanodott, s türelmet, egyúttal központi telefonos segítséget kért. De hiába vártunk, mert a banki ügyintézőt is hosszan várakoztatták, ezért végül inkább azt javasolta: néhány nap múltán érdeklődjünk újra.

A közeli CIB Bankban hamarabb végeztünk, mert a sorszámosztásban segítő biztonsági őr már a csok szó hallatán tanácstalanul fordult az egyik ügyintézőhöz, aki rögtön közölte is: „Nem szerződtünk csokra, nem tudunk segíteni."

Volt bankfiók, ahol hallottak már a csokról
Szabó Bernadett / Népszabadság/archív

A kudarcoktól kissé megtépázva tértünk be a – több más bankban kifejezetten ajánlott, csokügyben illetékesnek mondott – OTP egyik fiókjába. Az ügyintéző udvariasan érdeklődött, hogy használt vagy új lakás vásárlásához volna szükség a támogatásra, s kellő tapintattal kérdezte, van-e tervben családbővítés. Hamar kiderült azonban, hogy a részleteket itt sem ismertették még a dolgozókkal. Már a legelső részletkérdésnél segítségre volt szüksége az ügyintézőnek, aki a vonatkozó kormányhatározatból próbálta kiolvasni a választ, de nem járt sikerrel.

A részletek iránt talán később kellene érdeklődni – mondta, s feszültsége akkor engedett, amikor bólintottunk, s jeleztük, első lépésként elég lenne, ha kaphatnánk egy tájékoztató anyagot. Persze, az van, mondta a hölgy, s négy centi szélesre vágott papírcsíkot nyújtott át.

A lapocskára kormányhatározatok számát és címét írták, de ezt csak később derítettük ki, mert a „tájékoztatón" annyi áll: „12/2001. (I. 31.) lakáscélú állami támogatásokról. 134/2009. (V. 23.) fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról. 256/2011. (XII. 6.) lakásépítési támogatásról. 341/2011. (XII. 29.) otthonteremtési kamattámogatásról".

Az ügyintéző, látva meglepettségünket, azt javasolta: – Tessék talán ráguglizni. Mindez azért felettébb furcsa, mert a kormánypropaganda szócsöveként is használt Magyar Idők szerint már lehet igényelni az új csokot. Vagy mégsem. A Magyar Bankszövetség szerint ugyanis a bankfiókhálózatok februárig még nem lesznek képesek kezelni az igényeket. Azt az első körben az ügyintézőktől összeszedett információkból nem lehet megállapítani, hogy az adott bankoknál egyáltalán nem lesz csok – mert felfüggesztették vagy mert nem foglalkoznak csokkal –, vagy csak az adott alkalmazottak voltak rendkívül tudatlanok, és később javulni fog a helyzet.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt.-nél azonban a bank tájékoztatása szerint január 4-től már igényelhető az új csok és a hozzá kapcsolódó új támogatott hitel egyaránt.

Az új szabályok

Az új csok a tavaly életbe lépett szabályokat írja át. E szerint a használt lakások vásárlásánál igénybe vehető állami támogatás nő, az új lakás vásárlása, illetve bővítés ese­tében pedig extra szintre emelkedik. Egy gyerek után új és használt lakásnál is 600 ezer forint jár, kettőnél azonban már új lakásnál kétszeres, 2,6 millió, három gyereknél pedig tízmillió forint, használt lakásnál csak 2,2. A hozzájárulás mellé támogatott hitel is igénybe vehető.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.