galéria megtekintése

„Csak magánszemélyek keressenek! A közvetítőket gyíkká változtatom!”

Igaz, hogy az ingatlanszektort ellepték az ügyeskedő közvetítők, de a vevők és az eladók sem makulátlanok. A bérlakásoknál is trükköznek.

„Kérem, hogy csak magánszemélyek keressenek! A közvetítőket gyíkká változtatom, xy hálózat ügynökeinek pedig kedvezményes áron értő olvasás órákat tartok – és utána változtatom őket gyíkká" – közölte nemrég egy vélhetőleg az erőszakos segíteni vágyók hadán igencsak felbőszült lakásáruló online hirdetésében. Az éremnek viszont két oldala van: nem makulátlanok az eladók sem, sőt.

Öt év pereskedés után az eredeti szerződésben megszabott ingatlanközvetítői jutalék dupláját volt kénytelen kifizetni az az egykori tulajdonos, aki az adásvétel után nem utalta át az összeget a megbízott ingatlanosnak. Részben a korábbi magas jegybanki kamat levét itta meg, részben azét a téves elgondolásét, hogy a szerződtetett szakember nem érdemli meg a vételár 4 százalékát, és nem is fog energiát fektetni abba, hogy igényét peres úton érvényesítse.

Múlt heti cikkünkben arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a megélénkült ingatlanpiaci forgalom egyik káros mellékhatása az lett, hogy egyre több a kókler, az ügyeskedő az értékesítők között. Az ingatlanközvetítők viszont egyre több, az utóbbihoz hasonló esettel találkoznak.

 

„Előfordul, hogy az eladók megnehezítik vagy akadályozzák a bejutást a lakásba, mert időközben ők maguk találtak egy vevőjelöltet, aki már adott is ajánlatot, erről azonban nem értesítik a megbízott ingatlanost. A vevők próbálkozásai közül talán a leggyakoribb, amikor rokonaik, barátaik révén megtudják az eladó ingatlan címét, és később becsengetnek vagy vételi ajánlatot tesznek. De egyre szélesebb a paletta" – mondta lapunknak Sándor Viktória, a Magyar Ingatlanközvetítők Országos Szövetsége ­(MIOSZ) etikai bizottságának elnöke.

Az ingatlanközvetítői jutalék kifizetésétől sokan szeretnének megmenekülni F
Az ingatlanközvetítői jutalék kifizetésétől sokan szeretnének megmenekülni F
Szabó Miklós / Népszabadság

Szerinte fontos volna, hogy az emberek ne alacsony hozzáadott értékű munkát végző ügynököknek tekintsék a közvetítőket, hanem olyan tanácsadóknak, akik az ármeghatározástól kezdve a jogi procedúrán át a tulajdonba adásig vagy a mérőórák nullás igazolásának beszerzéséig minden területen partnerként segítik megbízóikat. A közvetítői szerződés a jogok mellett kötelezettségeket is tartalmaz – hívja fel a figyelmet a szakember. A kizárólagos szerződések esetében mindenképpen jár a jutalék a közvetítőnek: akkor is, ha az eladó olyan vevőnek adja el az ingatlant, aki megtekintette, és később – a szerződés lejárta után – visszament, de akkor is, ha a vevő rokona vagy hozzá köthető cég képviselője írt alá korábban megtekintési nyilatkozatot. Nem érdemes kiskaput keresni.

„Míg tíz évvel ezelőtt a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az adásvételek felét ingatlanközvetítők hozták tető alá, mostanra ez az arány 23-25 százalékra csökkent. Az ingatlanpiaci forgalomnövekedéssel párhuzamosan nő a problémás esetek száma. Amíg évente alig 80 ezer tranz­akció történt a piacon, a csalók nem tudtak olyan könnyen elbújni, most azonban megsokszorozódott a keresések száma, és a digitális technológia is megkönnyíti a rosszban sántikálók dolgát" – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, aki szerint az ágazatra jellemző bizalmi válság felszámolásához a lakástulajdonosokra, -vásárlókra és a közvetítőkre is szükség van.

Olyat még nem láttak, hogy valaki megkapta a csokot és vásárolt is lakást

Bár összesen tízezernél is többen igényelték a támogatást, sokatmondó, hogy a hitelintézetek is kérelmekről, igénylésekről beszélnek, nem a pénz folyósításáról.

Kattintson a részletekért: >>>

A több mint hétezer közvetítővel kapcsolatban álló Ingatlan.com-nál külön osztály foglalkozik azzal, hogy sikerüljön kiszúrni a csalókat, a felhasználói visszajelzéseket pedig 24 órán belül kivizsgálják. Balogh szerint jelenleg különösen az albérleti piacon leselkednek veszélyek az ingatlantulajdonosokra és a bérlőkre. Egyre több az olyan eset, amikor valaki megszerzi egy ingatlan kulcsait, és többhavi kauciót beszed a potenciális albérlőktől, majd nyoma vész. Arra is volt már példa, hogy álláshirdetésben próbamunkaként hirdették meg a lakás bérbeadását, így a csalás elkövetője nem is volt tisztában azzal, hogy bűncselekményt követ el.

A lakások eladásakor a vevők és az eladók is hajlamosak összejátszani, hiszen érdekükben áll alacsonyabb vételárat írni a szerződésbe. Egyre többen bazíroznak arra is, hogy egy kisebb iroda vagy magányosan dolgozó közvetítő úgysem fog perre menni a pénzéért, holott ez egyáltalán nincs így.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.