galéria megtekintése

Csábítás az adóparadicsomból

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 10. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

Az amerikai cégek nem követik a kecskeméti Mercedes példáját, amely az utolsó fillérig hazavitte a Magyarországon megtermelt 20 milliárd forint tavalyi profitját. Igaz, a külföldről érkező pénzekre a németek nem vetnek ki 35 százalékos, elrettentően magas adókulcsot, mint teszik azt Amerikában.

Évek óta folyik politikai vita az Egyesült Államokban arról, hogyan csalogassák haza a multinacionális nagyvállalataik által külföldön megkeresett és tartósan ott állomásoztatott pénzeket. Nem kis összegről, 2100 milliárd dollárról van szó, s ha ezt az utolsó centig hazavinnék, a világviszonylatban is kiugróan magas, 35 százalékos társasági adókulcs miatt elvileg 735 milliárddal lenne beljebb a washingtoni büdzsé.

Barack Obama elnök (középen) a General Electric turbinagyárában
Barack Obama elnök (középen) a General Electric turbinagyárában
Kevin Lamarque / Reuters

A pénznek lenne helye, az országút-felújítási és -bővítési program is ebből a forrásból táplálkozna, első körben 150 milliárddal gyarapodna az útfenntartási alap. Pénz sehol, úgyhogy a döntést öt hónappal elhalasztották. A republikánus és demokrata oldal egyaránt elkötelezett az adóreform irányában, de ilyen horderejű kérdést egy évvel a választások előtt már nem visz a törvényhozás elé Barack Obama kabinetje. A társasági adókulcs csökkentése viszont elkerülhetetlen, ez lesz az elnökválasztási kampány egyik forró témája.

 

Konszenzus mutatkozik abban, hogy a kint rekedt pénzeket egyszeri kedvezményes adókulccsal haza lehessen hozni, Obama 14 százalékos elvonást javasolt, az ezután képződő nyereségeket pedig, ha osztalékként kiveszik, további 19 százalékkal adóztatná meg. Épp annyival, mint a hatályos magyar adókulcs. Abban teljes az egyetértés, hogy a 2004-es adóamnesztia nem ismétlődhet meg. Akkor szinte ingyen, 5,25 százalékos „teher” mellett lehetett hazavinni a külföldről származó céges jövedelmeket.

A döntés még várat magára, a nagyvállalatok körében sokan úgy gondolkodnak, hogy külföldi jelenlétük finanszírozásához az adóparadicsomokban minimális adókulccsal legalizált jövedelmüket használják fel. Érveik közt szerepel, hogy ha hazavinnék a profitot, akkor annak otthoni brutális megcsonkítása a vállalat globális versenyképességének csökkenéséhez vezetne. Az igazsághoz tartozik, hogy a cégfelvásárlásokat és egyes tőkebefektetéseket – mint az amerikai államkötvények megvételét – adókedvezménnyel ösztönzi Washington.

Amíg a politikusok vitatkoznak, az offshore pénzhegy egyre nagyobbra nő, tavaly például a Bloomberg által figyelt 304 nagyvállalat nyolc százalékkal gyarapította az állományt. Közülük a nyolc nagy technológiai vállalat volt a legaktívabb, ők már 69 milliárddal többet parkoltatnak a határon túl, eközben 58 cég kinti tartalékainak csökkentéséről számolt be. Több vállalat – mint a Duke Energy vagy az Apache olajkutató – inkább hazavitte és leadózta a profitját, amelyből otthoni adósságait törlesztette.

A listát ötödik éve vezető, 119 milliárdnál járó General Electricnek nincsenek ilyen tervei. Üldözője, a Microsoft a 93 milliárdos tavalyi offshore tartalékait az első fél évben 17 százalékkal gyarapítva másodikként lépte át az álomhatárt, s 108 milliárdnál jár. Dobogóra állhatott még 74 milliárdjával a Pfizer gyógyszergyártó. Külföldön a legtöbb pénzt azonban kétségtelenül az Apple tartja: 203 milliárd dolláros tartalékainak 90 százalékát.

Ebből azonban a világ legértékesebb vállalata ma már csupán 69,7 milliárdnyit nem adózott le az amerikai szabályok szerint. A technológiai szektor mozgástere annyival nagyobb, hogy a bevételei nagy részét adó szabadalmi és licencdíjait külhoni cégeinél könyveli le, ugyanakkor a vállalaton belüli elszámolások sem mindig makulátlanok. A Microsoft most éppen ezen hadakozik az adóhivatallal. A Google el is magyarázta, miért tart majd 47 milliárd dollárt külföldön. A tervezett cégfelvásárlásokra 20–30 milliárdot, a külföldi kutatás-fejlesztésre pedig 12–14 milliárdot szánnak.

A Cisco egyenesen azzal fenyegetőzött, hogy az Egyesült Államok helyett inkább Indiába, Franciaországba és Izraelbe viszi beruházásait, tiltakozásként a 35 százalékos elvonás miatt. Ez nem lehet sem Amerika, sem a részvényesek érdeke – szögezte le John Chambers alelnök a Bloombergnek.

A székhellyel már nem sakkozhatnak

Jelen állás szerint a kint lévő profit akkor válik adókötelessé Amerikában, amikor hazatér. Ha hazatér valamikor. Bevett módszer még az adóoptimalizációra egy kedvezőbb adózási környezetben működő céggel nyélbe ütött fúzió, ilyenre a gyógyszeripar szolgáltatott sok példát. Így költözött a különösen kedvelt Dublinba tavasszal az Actavis, amely 66 milliárd dollárért felvásárolta az ír Allergant, majd felvette annak nevét. Az adózással összefüggő székhely-áthelyezési kiskaput azonban azóta gyakorlatilag bezárta az Obama-kabinet. Többet azonban nem tudott tenni az állami adóbevételek gyarapítása érdekében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.