galéria megtekintése

Kiváló a búzatermés, bajban is a gazdák

3 komment


Batka Zoltán

Ragyogóan jó lett az őszi búzatermés, jelentős mennyiség jut exportra is, sok termelő mégis rosszul jár majd.

Veszteséget hozhat az év a búzatermelők jó részének – tudta meg a Népszabadság Vancsura Józseftől, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökétől. Az őszi búza betakarítása épp a napokban fejeződött be, s ilyentájt a termés felmérésével foglalatoskodnak a gazdák. Az már most látszik, hogy a mennyiséggel nem lesz gond.

A termés kiváló, a  kilátások kevésbé
A termés kiváló, a kilátások kevésbé
Ujvári Sándor / MTI

Nagyot nőtt az egy hektárra levetített termésátlag a tavalyihoz képest, így a szövetség szerint 960 ezer hektár vetésterületen hektáronként átlagosan 5,4 tonna, összesen 5,1 millió tonna búza termett. Vancsura szerint az már most biztos, hogy ebből legalább kétmillió tonna étkezési minőségű. Ez nagyjából kétszerese a hazai fogyasztásnak, ami azt jelenti, hogy cirka egymillió tonna gabonát exportálni tudnak a termelők, részint az olasz piacra.

 

Ám hiába kiemelkedően jó a termés, rettentően alacsony a búza felvásárlási ára. A malmi – étkezési – búza tonnánként 40 ezer forintot kóstál jelenleg a Budapesti Értéktőzsdén látható adatok szerint. A takarmánybúza árfolyama jelenleg 38 ezer forint körül van.

Vancsura József szerint a gabona az energiaárakat követi egyfelől, azok pedig jelenleg szintén mélyponton vannak, másfelől Európa-szerte túlkínálat van, jelentős az átmenő – azaz raktáron lévő – készletek mennyisége, ami miatt szintén kissé lanyhul a kereslet. Így nem csoda, ha a termelők többségének az idén minden bizonnyal vesztesége lesz a búzán, mivel az alacsony árak mellett 5,4 tonnás termésnél térül meg a gazda önköltsége.


A szövetség elemzése szerint legalább a termelők fele rosszul jár majd az alacsony felvásárlási árak miatt. Őket legfeljebb a repcéből és a napraforgóból befolyó bevétel kárpótolhatja. Az összképet rontja, hogy egyelőre úgy néz ki, a búzásokhoz hasonló gondokkal küzdenek majd a kukoricatermelők is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.