galéria megtekintése

Budapest a befektetők Mekkája lett

Még el sem kezdődött a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénybe vevők igazi rohama az ingatlanpiacon, már a februári adatok is élénk forgalomnövekedésről árulkodnak. Mint ismert, nemrég módosultak az igénylés feltételei, múlt hétvégén pedig Rogán Antal miniszterelnöki kabinetfőnök tett közzé rendeletet, amely megszabja a magánbankoknak milyen betűkkel, színekkel, mekkora felületen kell hirdetni a támogatást, azaz a pénzintézetek a többi között nyomtathatják újra a már elkészült prospektusokat.

A Duna House (DH) becslése szerint idén februárban országosan több mint tíz százalékkal több – közel 12 ezer – ingatlan kelt el, mint tavaly ilyenkor. Megjelentek saját lakásukkal, házukkal eladóként azok, akik új vagy nagyobb ingatlanba vágynak, miközben Budapesten továbbra is élénk a befektetők érdeklődése: százból negyvenen ezzel a céllal vásárolnak. Vidéken minden harmadik eladott ingatlan örökség volt. A vezető pozícióban dolgozók ott legalább 16,8, a beosztott státuszúak pedig átlagosan 10,8 millió forint értékű lakást értékesítettek.

Kelet-Magyarországon a téglalakások 10,9 millió forintért, a panelek 7,6 millióért keltek el, míg a nyugati országrészen a tégla építésű ingatlanok átlagára 11,2, a paneleké kilencmillió forint volt. A frekventált pesti belvárosi kerületekben eközben négyzetméterenként 550 ezer forint fölé kúsztak az árak, Budán ennél 110, Pest más részein pedig 220 ezer forinttal olcsóbbak az ingatlanok.

 

Ami a vevők korát illeti, a fővárosban több mint harmaduk 30 és 40 év közötti, vidéken pedig ez a korcsoport adja a vásárlók 40 százalékát. Utánuk a legaktívabb lakáspiaci szereplők a 40-50 közöttiek, megelőzve a huszonéveseket.

A fővárosban továbbra is a XIII. a legnépszerűbb kerület, de egyre többen érdeklődnek a külső kerületek – a XVIII., a XX. és a XXII. – iránt is.

Tamási saját lakóparkot épít

Kilencven lakásos lakóparkot épít és kedvezményesen kínál építési telkeket a Tolna megyei tamási önkormányzat a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylőknek – közölte Porga Ferenc, a város polgármestere. A népességcsökkenést szeretnék megállítani. A település üdülőterületéhez közel eső, három és fél hektáros, zöldövezeti területen érdeklődéstől függően három ütemben épülne meg a komplexum 50-90 négyzetméteres társasházi lakásokkal és száz négyzetméteres sorházi lakásokkal. Az első épületeket jövő tavasszal adhatják át. Egy 60 négyzetméteres ingatlant ára húszmillió forint körül lesz, de az önkormányzat foghíjtelkeket is kínál az építkezőknek kedvezményesen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.