galéria megtekintése

Belefulladunk a papírba a Brexit után

3 komment

Munkatársunktól

A bizonytalanság közepette az már biztos, hogy az unióból való kilépés miatt a cégeknek többet kell költeniük adminisztrációra, mint korábban.

Attól a naptól, hogy Nagy-Britannia kilép az EU-ból, úgynevezett harmadik országként jelenik majd meg minden olyan üzletben, amelyet uniós cégekkel kötnek brit cégek. Ez vámügyi esetekben komoly változásokat jelent attól függetlenül is, hogy miben állapodik meg egymással Brüsszel és London. Még akkor is, ha 0 százalékos vámban állapodnak meg, az egymás közötti árumozgás során a vámkezelést akkor is el kell végezni. Ez komoly adminisztrációs tehernövekedés, amely pedig mindenképpen költségnövekedést jelent akár brit, akár uniós vállalatról legyen szó.

Bár ma még távolinak tűnik Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, a folyamatra szánt két év hamar elillan, s nagyon ajánlott a cégeknek már most készülni a kialakuló új helyzetre. A fenti csak egy példa azok közül, amelyben a bizonytalanság közepette máris biztosak lehetnek az üzletemberek – hangsúlyozta ­Deák László, a Pricewaterhouse­Coopers (PwC) Magyarország tanácsadó cégtársa.

Kérdésünkre, hogy tapasztala­taik szerint a cégek most a gyors vagy a lassú kilépési folyamatot támogatják, Honyek Péter, a PwC vezető menedzsere úgy válaszolt, hogy a vállalatok jelentős része ebben a kérdésben még nem formál véleményt. Egyelőre konkrétumokra várnak. A következmények megítélése ráadásul iparágfüggő. A pénzügyi szférában például, a nyitott kérdések tisztázódása után a vállalatok elhagyhatják Angliát, hiszen nem látják hosszú távon milyen irány lenne számukra megfelelő. Olyan környezetet választanak, ahol egyértelműek a viszonyok, így át is települhetnek például Frankfurtba.

 

A munkaerőpiacot és a biztosítási jogviszonyokat is körüllengi a bizonytalanság. Így korántsem biztos, hogy a magyar turisták vagy a rövid távú kiküldetést teljesítő személyek 2019 után is jogosultak lesznek egészségügyi ellátásra Angliában. Azok a külföl­diek, akik már a szigetországban dolgoznak, ők addig maradnak, ameddig szeretnének, de akik új munkavállalóként szeretnének belépni az országba, a jelenlegieknél bizonyosan sokkal komolyabb korlátokba ütköznek majd. Ami, tekintettel az egyre fokozódó munkaerőhiányra, nem segít a brit gazdaságnak, hiszen bizonyosan komoly adminisztrációval jár majd együtt.

Sok a kérdés, de az már biztos: papírmunka lesz bőven
Sok a kérdés, de az már biztos: papírmunka lesz bőven
Paul Hackett / Reuters

Ez számos kérdést felvet, például a társadalombiztosításét. – Az Európai Unió szintjén közös koordináció van. Ebben törés jöhet – vélik a PwC szakértői. Valószínűsíthető például, hogy a nyugdíj-jogosultsági kérdések koordinálva lesznek, így aligha történik meg, hogy ledolgozott éveket ne vennének számításba csak azért, mert valaki Angliában dolgozott egy ideig. Az egészségügyi ellátások és a családügyi támogatások esetében az átjárás viszont nehezebb lesz vagy meg is szűnhet. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.