galéria megtekintése

Bokros: Kegyelmi tényezők nélkül összeomlanánk

Észszerűtlen, szakszerűtlen, kiszámíthatatlan és sok tekintetben becstelen a kormány gazdaságpolitikája, állítja Bokros Lajos, s néhány kegyelmi tényezőnek köszönhetjük, hogy gazdaságunk nem omlik össze.

A Horn-kormány pénzügyi tárcáját 1995-96-ban irányító Bokros csütörtökön fórumot tartott Pécsen, az Értelmiségi Klubban a magyar gazdaság helyzetéről. A rendezvény előtt tudósítónk kérdésére válaszolva azt mondta, hazánk gazdasága – a kormányzati propagandával szemben – rosszul teljesít. Bokros szerint ezt egyértelműen bizonyítja az, hogy gazdaságunk teljesítménye tavaly érte csak el a 2000-es szintet.

Az exminiszter különösen aggasztónak érzi, hogy a beruházások nemzeti jövedelemhez viszonyított aránya 16-17 százalék, miközben ez a ráta 20 százalék felett egészséges. Ha ez a ráta továbbra is alacsony marad, akkor

a tőkefelélés és az ország versenyképesség-vesztése megállíthatatlan lesz.

 

A befektetőket elijeszti a kormány bevezetőben említett gazdaságpolitikája és a korrupció, ami kormányzati szintre emelkedett, vélte Bokros.

A közgazdász szerint a kormány azért nem teremt megfelelő gazdasági környezetet a vállalkozóknak, mert utálja a piacot, a tőkéseket, a külföldieket és a szabadságot. Ezért a magyar vállalkozók immár külföldön fektetnek be, a külföldiek pedig nem jönnek. Bokros ironikusan szólt a kormány azon törekvéséről, hogy bankokat és cégeket államosít, azt hirdetve, így teremt jólétet. A közgazdász szerint azonban az állam nem ezzel, hanem a befektetőket vonzó gazdasági környezettel teremtheti meg a fellendülés és a jólét alapjait.

Bokros hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság néhány kegyelmi tényezőnek köszönhetően nem omlik össze. Ilyen tényező az, hogy évente több mint ezermilliárd forint (a bruttó nemzeti termék 3 és fél százaléka) érkezik az uniótól, így az Orbán Viktor által bukott nyugati társadalomnak minősített unió adófizetőinek a pénzéből finanszírozzák meg az össze állami beruházást.

Segít az is, hogy az olaj ára a felére esett vissza, ez a nyersanyagban szegény Magyarországnak évente egymilliárd dollárt jelent. Ugyancsak szerencsés, hogy alacsonyak a kamatok, hisz az újonnan kibocsátott állampapírok nyomán keletkező adósságok kedvezőbb kamatfeltételekkel finanszírozhatók.

Az is menti gazdaságunkat, hogy félmillió magyar dolgozik külföldön, ezért a munkanélküliség kezelhető (enélkül 13 százalék lenne). Ráadásul a külföldön dolgozók évente 5 milliárd eurót (ezerhatszáz milliárd forintot) utalnak haza, s ez is kedvező. Ám azzal is szembe kell néznünk, hogy a leginkább felkészült és rugalmas munkaerő hagyja el az országot, és ez hosszú távon nagy veszélyt jelent a magyar gazdaságra, mondta Bokros Lajos.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.