galéria megtekintése

Bérrel és verítékkel növünk

A lakossági fogyasztás fokozatosan bővül a következő négy évben, az államadósság viszont csak 2019-re csökken 70 százalék alá, a nullás költségvetést pedig még 2020-ban sem érjük el. Az IMF szerint pedig elvész a magyar gazdaság lendülete.

Elküldte az Európai Bizottságnak a kormány Magyarország 2016–2020-ra vonatkozó konvergenciaprogramját, ami a háromszázalékos növekedés tartós fennmaradásával és a lakossági fogyasztás bővülésével számol. A költségvetés egyenlege a várakozások szerint 2020-ra is csak a GDP 1,2 százalékára csökken majd, azaz nem lesz nullás.

Hosszú távon is a havi fix hajtóerejében bízik a kormány
Hosszú távon is a havi fix hajtóerejében bízik a kormány
Népszabadság/archív

Az export gyors ütemű bővülése mellett 2018-ban még az uniós források gyors lehívása is segíti a gazdaságot, ám a számok tanúsága szerint ennek 2019-től semmi nyoma nem lesz. Míg a belső fogyasztás bővül, a külkereskedelmi egyenleg pozitívuma folyamatosan visszaesik. Csakúgy, mint az adósságcsökkentés üteme: az államadósság ugyanis csak három év múlva kerül 70 százalék alá.

 

A már meghozott intézkedések egyébként igencsak emelik a hiányt, s ez így is marad. A béremelések például jövőre a GDP 0,43 százalékába kerülnek majd, ami egészen 0,67 százalékig megy fel. Ehhez képest a lakástámogatások és az áfacsökkentés hatása is elhanyagolható.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is tegnap tette közzé országjelentését, amely szerint szerényebbre vált a növekedés idén a magyar gazdaságban, s ami kifejezetten fájó lehet: a lendület alighanem a következő években sem tér vissza.

A magyar kabinet több tagja – így Lázár János – is hangsúlyozta a közelmúltban, hogy a gazdaságot fel kell készíteni a 2020 utáni időszakra, mert bizonytalan, mi történik ezután az uniós forrásokkal. A kis- és középvállalkozásokat le kell kapcsolni az uniós lélegeztetőgépről – hívták fel a figyelmet. A cél nyilvánvalóan az volna, hogy a magyar gazdaság minél jobban pörögjön. Nos, a jelek szerint az IMF ebben nem nagyon hisz.

A szervezet szerint a két évvel ezelőtti 3,7 és a tavalyi 2,9 százalék után idén csupán 2,3 százalékot ér el a GDP növekedése, jövőre pedig mindössze 2,5 százalékra gyorsul a gazdaság. Magyarország potenciális növekedési képessége változatlanul gyenge, a növekedés motorja a következő években is a belső fogyasztás élénkülése marad – teszik hozzá az IMF szakemberei. Becslésük szerint a GDP-arányos adósságráta a 2014-es 76,2 százalékról idén 74,25 százalékra mérséklődhet. Szükség van ugyanakkor strukturális reformokra és kiszámíthatóbb gazdaságpolitikára. Az utóbbival kapcsolatos igény egyébként rendre felmerül – legutóbb a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idei konjunktúrajelentésében utaltak erre a vállalatok. A nemzetgazdasági tárca a jelentés kapcsán hangsúlyozta: a magyar gazdaság sebezhetősége egyértelműen csökkent. Ez önmagában valóban pozitívum, ám a „vonal alatti részben” megannyi problémára mutat rá a valutaalap.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.