galéria megtekintése

Befékezett a kínai gazdaság

0 komment


Kriván Bence

Másfél évvel ezelőtti szintre süllyedt a kínai gazdaság növekedési üteme, amely az idei első negyedévben 7,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ha így megy tovább, negyedszázada nem tapasztalt „lötyögés” tanúi lehetünk az idén.

A lassulásban elsősorban az ingatlanberuházások csökkenése játszott szerepet, de a ipari termelésben és a beruházásoknál sem volt meg a szokásos lendület. A Bloomberg által megkérdezett közgazdászok  7,3 százalékos növekedési tempót vártak. Az ingatlanberuházások volumene a 2009-es szintre esett vissza, ebben hitelezésben végrehajtott szigorítások vastagon közrejátszottak ezek viszont elengedhetetlenek voltak a ingatlanpiaci buborék felfúvódásának megakadályozására, a kockázatok csökkentésére, és az összeomlás elkerülésére. Az árnyékbankrendszer túlterjeszkedése és az önkormányzati eladósodottság magas szintje is hitelezési szabályok szigorítására ösztökélte a pekingi döntéshozókat.

Az ingatlaneladásoknál éves szinten – értékalapon - 5,2 százalékos visszaesést mutattak ki, miközben az új építkezések volumene hatalmas mértékben, 25,2 százalékkal zuhant. Az ingatlanpiac jelentőségét jelzi, hogy 2012-ben a kínai GDP 14 százaléka fűződött ehhez a területhez. A beruházásoknál összességében 17,6 százalékos javulást mértek, ez 0,4 százalékpontos gyengülés az évkezdethez képest.

Borús hangulat. Esőcseppekben a kínai tőzsde  Toru Hanai / Reuters

 

A  Citigroup  hongkongi elemzője, Ding Shuang szerint idén az ingatlanpiaci kockázatok kezelése lesz Peking legfontosabb feladata, mert egyelőre nem úgy tűnik, hogy a kormány ura a helyzetnek és szoros felügyelete alatt tartaná a szektort. Bár a kormány általános gazdaságélénkítési programot nem hirdet, célzottan megpróbál beavatkozni a kritikus területeken, így az ingatlanberuházásoknál is lesz teendője. Elképzelhető, hogy a növekedés immár trenddé érett megtorpanása mégis cselekvésre, pontosabban gazdaságösztönző lépések megtételére készteti a politikusokat – amennyiben a piac önerőből nem tud úrrá lenni problémáin.

A világ második legnagyobb gazdasága tavalyi negyedik negyedév 7,7 százalékos éves összevetésű növekedési tempójáról váltott vissza, 7,4 százalékra. A záró negyedévhez képest – szezonális kiigazítással - 1,4 százalékkal fejlődött a gazdaság, szemben az elemzők által elvárt másfél százalékkal. A harmadik és a negyedik negyedév között még 1,7 százalékos volt a pluszteljesítmény. A banki elemzők azonban ismét felhívták a figyelmet a kínai adatszolgáltatás minőségi problémáira, emiatt a helyzet dramatizálását sem tartják még indokoltnak, noha egyikük emlékeztetett arra, hogy a márciusi szerény ipari termelési adat szerinte valójában inkább a 7-7,2 százalékos növekedési sávba húzhatta le az első negyedéves növekedést.

Márciusban az előző hónapok 8,6 százalékos átlagáról 8,8 százalékra nőtt az ipari kibocsátás, elmaradva a 9 százalékot valószínűsítő elemzői konszenzustól. A kiskereskedelmi forgalom viszont  12,1 százalék helyett 12,2 százalékkal nőtt, felülmúlva egyben a január-február  11,8 százalékos átlagát.

Sheng Laiyun a statisztikai hivatal szóvivője a foglalkoztatási és jövedelmi adatok rendben alakultak Az egy évvel korábbihoz képest negyvenezerrel több, 3,44 millió új, városi munkahely létrejöttéről és az egy főre eső reáljövedelem 7,2 százalékos bővüléséről szólt a statisztika.

A gazdaság fejlődését meghatározó indikátorok rendre gyengülést mutatnak, ami további lassulást feltételez – idézi a Bloomberg a Standard Chartered hongkongi stratégáját. Stephen Green szerint a következő néhány hónapban vegyes összetételű monetáris lazítást hajt végre Peking, emellett kemény reformokra is készül. A Bloomberg elemzői konszenzusa alapján az előző két év 7,7-7,7 százalékos növekedését 7,4 százalékos váltja az idén, ilyenre pedig negyedszázada  nem volt példa Kínában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.