galéria megtekintése

Nem törték össze magukat a devizahitelesek az Orbán-kormányért

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 15. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

A remélt több tíz- vagy akár százezer adóssal szemben legfeljebb alig néhány ezer volt devizahiteles él a kedvezményes hitelkiváltás lehetőségével és viszi át adósságát másik bankhoz, alacsonyabb havi törlesztőrészletért.

Még a pesszimistább piaci szereplőket is meglepte, mennyire hidegen hagyta a volt devizahiteleseket a lehetőség, hogy akciós feltételek mellett új, kedvezőbb kondíciókat kínáló kölcsönnel váltsák le tavasszal forintosított adósságukat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kormány nem titkolt célja

egy hitelkiváltási verseny elindítása és ezzel a piaci viszonyok átrendezése volt,

 


amikor úgy döntött: a devizaalapú jelzáloghitelekhez kapcsolódó elszámolás és a kölcsönök forintra váltásával együtt lehetőséget nyújt az érintetteknek a hitel- és egyben bankváltásra.

A cél nyilván az lett volna, hogy a devizahitelezésben elsősorban jeleskedő nagybankoktól a korábban kevésbé aktív takarékszövetkezetekhez tereljék az ügyfelek egy részét.

Egyszeri lehetőség

Amikor az adósok kézhez kapták az elszámolási tájékoztatót, abból egyebek mellett azt is megtudták, milyen feltételek mellett kell törleszteniük a továbbiakban az immár forintalapú kölcsönt. Ezt már össze tudták vetni a piacon elérhető hitelkiváltó kölcsönök terhével, és a jobb, adósságukat rendben törlesztő ügyfelek bizony jó eséllyel találhattak is olyan konstrukciót, amellyel tovább csökkenthetik a havi törlesztőrészletet – akár több ezer forinttal.

Hiába várták az ügyfelek rohamát
Hiába várták az ügyfelek rohamát
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Hogy ehhez kedvet csináljon, a kabinet egyrészt biztosította, hogy a levél kézhezvételétől számított három hónapon belül díjmentesen felmondhatják meglévő hitelüket, igaz, csak akkor, ha a felmondástól számolt további három hónap alatt felveszik az új, hitelkiváltó kölcsönt, és rendezik a tartozásukat. Másrészt ezekre a hitelkiváltó kölcsönökre nem kell alkalmazni a januártól bevezetett adósságfékszabályokat, vagyis a volt devizahitelesek most könnyebben és több hitelt tudnak felvenni, mint a későbbiekben.

Az elszámolási tájékoztatókat jellemzően április végén, május elején küldték ki a bankok, vagyis az érintettek többsége augusztus elejéig mondhatta fel meglévő hitelét. Ez potenciálisan mintegy 450 ezer szerződést és 3000 milliárd forint hitelállományt jelent, s bár a pénzintézeteket is érdeklő jobb ügyfelek aránya ennek legfeljebb a harmada, ám még így is jelentős körről beszélünk.

Ehhez képest a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint május–júniusban csupán 2,5 milliárd forint forintosított hitelszerződés esetében folyósítottak kiváltó kölcsönt a pénzintézetek.

S ugyan az adatok bekérése és feldolgozása még folyamatban van, illetve az új hitelek nagyobb részét várhatóan szeptember–októberben helyezik ki, ám az MNB várakozása szerint a kölcsönüket felmondók aránya nem lesz jelentős – mondták el kérdésünkre a jegybankban.

Nem törték magukat

A hitelkiváltási verseny elmaradásának keresleti és kínálati okai is vannak. A devizaalapú hitelek esetében az elszámolás és forintosítás eredményeként jellemzően csökkent a tőketartozás, valamint a havi törlesztőrészlet. Utóbbit az is mérsékli, hogy az új, „fair” banki szabályoknak köszönhetően immár tisztességes mértékű kamatot számítanak fel a hátralévő futamidő alatt.

Az MNB számításai szerint egy átlagos (közel ötmillió forint) devizaalapú kölcsön esetében a tartozás 755 ezer forinttal csökkent, s az adósok több mint háromnegyedénél a törlesztőrészlet is mérséklődött.

Fékezi a hitelkiváltást az is, hogy az ügynökök, közvetítői hálózatok nem érdekeltek a folyamatban:

a forintosítási törvény értelmében a forintra váltott devizakölcsönökhöz kapcsolódó hitelkiváltás során közvetítők nem kaphatnak díjazást, jutalékot.

Az MNB szerint a bankok sem törték különösebben magukat. Bár az utóbbi hónapokban több pénzintézet hitelkiváltási ajánlatával lehetett találkozni, és egyes szolgáltatók valóban aktívan kommunikálták a lehetőséget, de általánosságban nem volt nagy hitelkiváltási kampány.

Sokkal jobbat vártak

A legnagyobb piaci szereplőnél, az OTP-nél is hiába dolgoztak ki új, kifejezetten ezt a kört célzó hitelkiváltó terméket, vezettek be egyszerűsített hitelbírálatot.

A banknál eleve úgy számoltak, hogy az ügyfelek legfeljebb hét százaléka mozdul meg, az adatok viszont azt mutatják, hogy ennél lényegesen kevesebben élnek a hitelkiváltás lehetőségével

– tájékoztatták lapunkat a pénzintézetnél.

Az OTP pénteken publikált második negyedéves gyorsjelentéséből pedig az is kiderült, hogy július végéig 2,6 milliárd forint értékű hitelt hoztak át az OTP-hez más bankoktól, míg ez idő alatt a hitelintézet ügyfelei egymilliárd forint kölcsönt vittek át más piaci szereplőhöz. Ezeken felül még mintegy hétmilliárd forint hitelt végtörlesztettek, visszafizettek az adósok.

A K & H-nál nem ilyen csalódottak. Kérdésünkre elmondták, hogy az új jelzáloghitel-szerződéskötések volumene az idei első fél évben 85 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszak adatát. A banknál május óta jelentősen élénkülő keresletet tapasztalnak a hitelkiváltó termékek iránt, az érdeklődők száma megugrott az elmúlt három hónapban. Minden tíz új jelzáloghitel-igénylésből négy-öt már hitelcseréhez kötődik.

Az adatokat ugyan még összesítik, de a jelenlegi tapasztalatok alapján a takarékszövetkezeteknél hitelüket felmondók aránya messze a szektor átlaga alatt alakul, míg a banki ügyfelek részéről élénk az érdeklődés, bár az így is messze elmarad a korábban várttól – tudtuk meg a szektor központi bankjaként működő Takarékbanktól.

A pénzintézet információi szerint a teljes piacot tekintve

a legpesszimistább várakozásokat is alulmúlja a hitelkiváltó ügyfelek száma.

A tapasztalatok alapján nem sokan keresték a bankokat, pedig többen is igazán erős ajánlatokkal rukkoltak elő. Az optimistább bankárok egy tavaszi konferencián még arra szavaztak, hogy a forintosított hitelek tíz-húsz százalékát váltják majd ki az ügyfelek, ezzel szemben öt-hat százaléknál is lényegesen kevesebben élnek a lehetőséggel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.