galéria megtekintése

Megroggyant a világ egyik legnagyobb bankja, pénzügyi katasztrófa fenyeget

18 komment


Ábrahám Ambrus

Nagy bajban van a Deutsche Bank, a baljós jelek kísértetiesen hasonlítanak a pénzügyi válság előtti tünetekre.

Harminchat éve nem volt tíz euró alatt a Deutsche Bank árfolyama. Egyre ijesztőbb árnyék vetül a globális tőkepiacokra, a világ egyik legnagyobb és legbefolyásosabb pénzintézete, a Deutsche Bank (DB) problémáinak képében. A befektetők társaságba vetett bizalma drámai módon meggyengült, miután a DB pénzügyi helyzete – nincs rá jobb szó – megroggyant. Piaci körökben a gyengébb idegzetűek már a Lehman Brothers bankház összeomlásához hasonló katasztrófahelyzetet vizionálnak, s arról beszélnek, hogy a Deutsche Bank esetleges csődje – akárcsak az amerikai jelzálógbanké – magával ránthatja a teljes pénzpiacot.

Romeltakarítás a Deutche Banknál
Romeltakarítás a Deutche Banknál
Luke MacGregor / Reuters

Van miért aggódni. A német bankházat az utóbbi időszakban több komoly csapás is érte. Pénzügyi eredménye folyamatosan romlik, ráadásul a jelzálogfedezetű értékpapírjainak amerikai értékesítése miatt súlyos nehézségei keletkeztek. Az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma 14 milliárd dollárra büntette meg a pénzintézetet a korábbi szabálytalanságok miatt.

 

Bár a DB készült a rossz forgatókönyvre, így egy méretes összeget el is különített az amerikai „igényekre", ám ez a tétel a közelében sincs a 14 milliárdnak. Az amerikaiak által megjelölt összeg egyébként a hitelintézet piaci tőkeértékének mintegy 80 százalékát teszi ki, ami jól szemlélteti, hogy ezt a pénzt a német bank lényegében képtelen lenne kifizetni.

Vagyis nem csak egyszerűen a pénzügyi helyzetük ingott meg, hanem egy nehezen megállítható, csőd felé tartó spirálba is belekerültek. A legfrissebb hírek ugyanis arról szólnak, hogy a történtek miatt jelentős befektetési alapok is felülvizsgálják a bankkal kötött szerződéseiket. Amennyiben forrásaikat valóban elvinnék a pénzintézettől, akkor pillanatok alatt árbevételi oldalon is hatalmas csapások érnék a DB-t.

Ez pedig számos elemző szerint azt eredményezi, hogy a pénzintézetnek állami segítségre lesz szüksége, csakhogy Angela Merkel kancellár ezt az eshetőséget elutasította. Igaz, a bank egyelőre deklarálta, hogy nem kér kormányzati segítséget. Így viszont a befektetői körök számára válik még nyugtalanítóbbá a bank helyzete.

A fatalistákkal szemben az erősebb idegzetűen azonban több, pozitív körülményre is felhívják a figyelmet, ezzel arra mutatnak rá, hogy botorság lenne temetni a Deutsche Bankot és a bankrendszert. Szerintük a Lehman Brothers összeomlás előtti állapota össze sem hasonlítható a DB mostani helyzetéhez, utóbbinak ugyanis igencsak tetemes likvid eszköze van, s ezek között tömegével található olyan, amely valamely kurrens szektorhoz köthető. Ezen felül arra is rámutatnak, hogy a globális bankszektor esetében sem kell az ördögöt a falra festeni, miután most az ágazat tőkeellátottság jóval kedvezőbb, mint amilyen az 2007-2008-ban volt.

Ezek a vélemények nem hoztak nyugalmat. Így nem is meglepő, hogy a DB árfolyama pénteken 8 százalékos értékvesztés közelében is járt – igaz délutánra ezt csaknem teljesen ledolgozta –, mint ahogy a frankfurti tőzsdeindex (DAX) is hasonló pályán mozgott, amely 2 százalékos zuhanással kezdte a napot. Az európai devizakereskedelem legnagyobb szereplőjénél nyomasztóak a problémák Fotó: reuters

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.