galéria megtekintése

Az Orbán-kormány reméli, hogy Magyarország 2019 után is kap gázt

3 komment


Marnitz István

Új útvonalon kaphat gázt Magyarország – derült ki pénteken Budapesten, a Central Eastern and South-Eastern European Gas Connectivity (CESEC) miniszteri szintű ülésén.

Az Európai Bizottság új terveiből Magyarországot most főképp a BRUA munkanevű, Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó gázszállítási terv érinti, amelynek kivitelezésére Budapesten az Európai Unió illetékes vezetői – Maros Sefcovic energiaügyi elnökhelyettes és Miguel Arias Canete klíma- és energiaügyi biztos – 179 millió eurós támogatást írt alá.

Canete, Aradszki és Sefcovic új koncepcióról állapodott meg
Canete, Aradszki és Sefcovic új koncepcióról állapodott meg
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Információink szerint ez csak a román vezetékfejlesztés támogatása, ami a bekerülési összeg mintegy fele. A magyar szakaszra uniós forrásokat igénylünk. A vezeték 2019-től évi 1,75 milliárd, 2021-től pedig 4,4 milliárd köbméter gáz szállítását tenné lehetővé. Ez igen csekély: Magyarország éves fogyasztása 8-9 milliárd köbméter.

 

Az európai államok mindegyike legalább három független forrásból szerezhessen be gázt, ezzel árcsökkentésre késztetve a termelőket – ezt a célt fogalmazta meg Maros Sefcovic. Ezzel a budapesti tanácskozás kimondatlanul is némi oroszellenes élt vett fel. Közös nyilatkozatokat tettek a görög–bolgár–román–magyar „földgázfolyosóról" és számos egyéb megállapodást is megkötöttek. Magyarország a már létező román és horvát vezeték kétirányúsítása mellett érvel jó ideje. – Napirenden szerepelt az energiahatékonyság és a megújuló energiák hasznosítása is – mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energeti­káért felelős államtitkára.

A vezetékekkel kapcsolatos koncepciók nem feszültségmentesek. Kérdésünkre, hogy a magyar kormány a korábbiakhoz képest most akkor melyik vezetéktervet támogatja, az államtitkár úgy fogalmazott: „az élet ilyen". Értsd: előfordul, hogy a jó elképzeléseken túl más tervek mellett is kiállunk. A CESEC tavalyi megalakulására „frusztrált időszakként" emlékezett.

Ekkor több ötlet is felmerült. Magyarország mára közel került a horvát Krk-szigeteki cseppfolyósgáz-lefejtőtől, valamint a bolgár és román gázmezőktől felénk irányuló szállítási vonalak kialakítását célzó tervekhez. Arra a felvetésünkre, hogy mi lesz, ha 2019 után nem kapunk Ukrajna felől orosz gázt, felhívta a figyelmet, hogy ezt az irányt ma már Ausztria és Szlovákia felől elvileg ki tudnánk váltani. 2019-re Horvátország és Románia felől is érkezhet a fűtőanyag. Arra a kérdésünkre, hogy ebből mikor lesz rezsicsökkentés, Aradszki András úgy fogalmazott: e fejlesztésekből 2019 után.

Moszkvával vagy nélküle

Vlagyimir Putyin 2014 végén Törökországban jelentette be, hogy az EU ellenállása miatt lemond a Déli áramlat tervéről, amely Oroszország–Bulgária–Szerbia–Magyarország–Ausztria nyomvonalon haladt volna. Akkor még élt a Török áramlat nevű orosz–török elképzelés, így azt is rögzítette, hogy 2019 után a Közép-Euró­pába szánt gázt Ukrajna helyett is a török–görög határon lehet tőlük átvenni. Orbán Viktor ennek nyomán tavaly februárban egy Törökország–Macedónia–Szerbia gázvezeték mellett kötelezte el magát. A Teslára keresztelt tervről látszólag intenzív tárgyalások indultak, ám a Török áramlattal kapcsolatos orosz–török tárgyalások tavaly az orosz vadászgép lelövése után le is zárultak. Kevés haladás mutatkozott az Azerbajdzsán–Grúzia–Románia nyomvonalú AGRI-elképzelésben is, amihez a 2010-ben csatlakozott az akkor már Orbán Viktor vezette kormány.

Egyre kevesebb szó esik az ­Eastring nevű bolgár–román–magyar–szlovák nyomvonaltervről is. Oroszország viszonya ma enyhülni látszik úgy Ukrajnával, mint Törökországgal. Így lehet, hogy 2019 után mégse állítják le teljesen a térségünknek szánt gáz Ukrajnába szállítását, s újra napirendre került a Török áramlat. Ráadásul közben zajlik a közvetlen orosz–német Északi áramlat gázvezeték bővítési előkészítése is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.