galéria megtekintése

Az MNB végül felfedezte világbróker Marcsikát is

8 komment


Varga G. Gábor

Jó ütemben – ezt a címet is adhatta volna a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön kiküldött közleményének, amelyben arról számoltak be, hogy az MNB engedély nélküli pénzügyi és befektetési szolgáltatás miatt szabott ki bírságot a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt.-re, jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt a BTEL Nyrt.-re és a Kun-Mediátor Szolgáltató Kft.-re, illetve bejelentés hiányában végzett pénzügyi szolgáltatás közvetítése nyomán a Credit-Investment Kft.-re.

A négy cégből három ügyeivel lapunk is rendszeresen foglalkozott: a Quaestor tavaly februárban dőlt be és már zajlik Tarsoly Csaba és társainak büntetőpere. A Kun-Mediátor felszámolását a napokban rendelte el a bíróság, Marcsika néven ismert tulajdonosa pedig több, mint egy éve tartózkodik külföldön, de ismeretlen helyen, s információink szerint a BTel ügyében is hónapok óta tart a büntetőeljárás.

A jegybank ismételten hangsúlyozza, hogy a jogosulatlan szolgáltatók vagy pilótajátékok megtévesztően ígérnek akár rövid távon valószínűtlenül magas hozamokat, nem egyszer tőke- vagy hozamgaranciával – írja a közlemény, amely odáig viszont nem jut el, hogy e befektetések a pénz elbukásával fenyegetnek.

A jegybank közleménye szerint a vizsgálatok során megállapította, hogy a Quaestor az MNB engedélye nélkül üzletszerűen végzett olyan pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, amelyet nem lehetett volna. Ezért 450 millió forintra bírságolták a céget.

 

A Kun-Mediátor Szolgáltató Kft. esetében engedély hiányában tiltott pénzügyi szolgáltatási tevékenységet állapítottak meg, így félmilliárd forint piacfelügyeleti bírságot szabtak ki. S ezzel az MNB felszámolási eljárásban a pénzüket sirató befektetők mögé furakodott be, ami – legalábbis elméletileg – pikáns. Mert az nagyjából biztos, hogy a Kun-Mediátor felszámolásából senki nem fog pénzt látni, de abban a nem túl valószínű esetben, ha mégis előkerülne mondjuk a cég egymilliárd forintnyi vagyona, a jegybank később jutna hozzá a pénzéhez, mint a befektetők, akiket Varga Mihály miniszter városában Marcsika átvert.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ám abban az esetben, ha Marcsika ügyfelei a jog szempontjából nem betétesnek minősülnek – hiszen a Kun-Mediátornak nem volt erre engedélye – akkor az MNB követelése valószínűleg előbb következne a sorban.

A BTel esetében 243 millió forint bírságot szabtak ki. Szerettük volna megtudni, mivel számol a jegybank, a büntetések mekkora részét fizetik be a cégek. Választ cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.