galéria megtekintése

Az IMF-vezérigazgató is ráfázhat a hatalmas botrányra

4 komment

Rédei Judit

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója, volt francia gazdasági miniszter tanúból gyanúsított lett az Adidas-ügyként elhíresült, több mint 20 éve zajló perben. Hanyagsággal vádolják.

A szövevényes ügy 1993 óta ad munkát a francia igazságszolgáltatásnak, és még mindig nem derült ki, hogy áldozat vagy csaló-e Bernard Tapie, az Olympique Marseille és az Adidas hajdani tulajdonosa, aki rekordösszegű, 404 millió euró kártérítést követelt az állami tulajdonú Credit Lyonnais-től.

Christine Lagarde. Feltűnő gyorsasággal
Christine Lagarde. Feltűnő gyorsasággal
Guadalupe Pardo / Reuters

Az Adidas-per, amelynek alapja egy több mint húsz esztendeje született adásvételi szerződés, idén került ismét bíróság elé, a napokban hozott ítéletben a 404 millió euró kártérítés visszafizetésére kötelezte a bíróság Tapie-t. Ezt saját bevallása szerint úgy kell összegyűjtenie, nincs ennyi pénze.

 

Tapie 1990-ben 1,6 milliárd frankért szerezte meg az Adidast a Credit Lyonnais leányvállalata közreműködésével. Később, 1992 végén úgy döntött, politikai karrierjének és az Olympique Marseille-nek szen­teli energiáját, és értékesítési megbízást adott a cég részvényeinek 80 százalékát kitevő csomagra 2,085 milliárd frankos áron. Az ügyletet 1993 februárjában nyélbe ütötték, a nyolc vevő között szerepelt egy luxemburgi konzorcium, amely mögött Robert Louis-Dreyfus állt, aki egyúttal op­ciót kapott, hogy 3,5 milliárd frankért hozzájuthat a teljes csomaghoz 1994 végén.

A 3,5 milliárd a Credit Lyonnais kasszájában landolt, Tapie-nek morzsák sem jutottak. Tapie szerint kisemmizte, becsapta saját bankja. Ezt köve­tően perek sora következett. Hosszas huzavona után 2008-ban a választott bíróság megítélt 404 millió euró kártérítést Tapie-nak, amivel elindult a lavina. Már a tény, hogy választott bíróság elé kerülhetett az ügy, kimerítette a visszaélés gyanúját, és a vizsgálatok több más személy mellett Christine Lagarde, valamint Stéphane Richard, a világ egyik legnagyobb távközlési vállalatának, az Orange elnökének, Lagarde korábbi kabinetfőnökének a szerepét is firtatták.

Többször idézték bíróság elé az érintetteket, legutóbb 2014 elején, akik egymás ellen vallottak az igaz­ságszolgáltatás előtt, sőt az IMF-vezér aláírás-hamisítással vádolta meg egykori munkatársát. Lagarde – az ügyészség gyanúja szerint – az állam megkárosításával részesítette előnyben Tapie-t. A végül nem egyértelműen deklarált vád szerint Lagarde, azaz a francia kormány azért vitte választott bíróság elé a jogvitát, hogy a marseille-i üzletember gyorsabban hozzájusson az államtól követelt kártérítéshez.

Felmerült a gyanú, hogy Nicolas Sarkozy így hálálta meg, hogy a korábban a baloldalhoz, Mitterrandhoz közel álló Tapie őt támogatta a 2007-es elnökválasztási kampányban. Vád alá került a kártérítést megítélő bíró is, aki eltitkolta, hogy régi barátság fűzi Tapie-hoz. Lagarde-ot akkor meghagyták „tanú" státuszban, elkerülve a vádemelést. Egy időre őrizetbe vették Tapie-t, majd idén februárban immár polgári bíróságon tárgyalt ügyben csalással vádolták meg. Tapie nem adja fel, és jogorvoslatot keres – nyilatkozta az ügyvédje a december eleji ítéletet követően.

Bernard Tapie. Morzsákból százmilliók
Bernard Tapie. Morzsákból százmilliók
Pool / Reuters

A francia igazságszolgáltatás most az IMF-vezér szerepét tüzetesebben kívánja vizsgálni. ­Lagarde, aki bejelentette, hogy fellebbez, közlemé­nyében hangsúlyozta, az állam érdekében járt el, minden törvényt betartva, és nem létezik olyan vád, amely alapján elítélhetnék őt. Az IMF igazgatótanácsa támogatásáról és változatlan bizalmáról biztosította a vezérigazgatót, akinek mandátuma 2016 júliusáig tart.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.