galéria megtekintése

Az első kudarc volt, most bevetik Matolcsy új hitelfegyverét

1 komment

NOL
NOL

Nem szívódik fel a vállalati hitelezési piac mögül az Magyar Nemzeti Bank – derült ki a szervezet keddi bejelentéséből. A Növekedési Hitelprogram (NHP) ugyan jövőre kifut, amely azzal fenyegetett volna, hogy megtörik a vállalati hitelezés, azonban a bankok bankja kedden új, több lábon álló csomagot jelentett be, amelynek egyes elemei az NHP folytatásának tekinthetőek.

A jegybank bejelentése szerint jövő év elején elindítják a Növekedéstámogató Programot (NTP), ami bankok piaci hitelezéshez való visszatérését segíti elő a Növekedési Hitelprogram (NHP) fokozatos kivezetésével és a pozitív ösztönzést jelentő új Piaci Hitelprogram (PHP) meghirdetésével együtt – magyarázták.

Nagy Márton MNB-alelnök (balról a második) a keddi bejelentéskor, amelytől Matolcsy távol maradt
Nagy Márton MNB-alelnök (balról a második) a keddi bejelentéskor, amelytől Matolcsy távol maradt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az NTP jövő évi keretösszege két pillérben 600 milliárd forint lesz, amelynek a fele devizaalapon lesz elérhető a kis- és középvállalkozások (kkv) számára. Pénzpiaci elemzők szerint egyértelműen ezen, utóbbi ág jelenti a legnagyobb változást az NHP-hoz képest, s ezzel lehet majd a legtöbb, új vállalatot elérni. A döntően devizabevétellel rendelkező társaságok ugyanis eddig érdemben nem tudtak részt venni a kedvezményes hitelprogramban. Most azonban a jegybank a konstrukció keretében 0 százalékos kamat mellett nyújt forinthitelt a hitelkihelyezésben résztvevő bankoknak, ezt a forrást azonban a devizatartalék terhére euróra cseréli, a hitelintézetek pedig az így kapott forrást legfeljebb 2,5 százalékos kamatfelár mellett adhatják tovább a kölcsönre vágyó kkv-k számára.

 

Elemzők lapunknak úgy becsülték, hogy a 300 milliárd forintos keretnek a felére „alsó hangon” lesz igény, de még az is lehet, hogy ez borúlátó prognózis, és sokkal több forrást elvisznek. A csomag első, tisztán forintpillérjében a jegybank hasonlóan 0 százalékos kamat mellett biztosít forrást a hitelintézeteknek, amelyet azok legfeljebb 2,5 százalékos kamat mellett hitelezhetnek tovább forintban a vállalkozásoknak. Az NHP második szakaszához képest ebben a szegmensben azonban már szűkül a hitelcélok köre, valamint az NHP-ban meghatározott 10 milliárd forintos maximálisan felvehető kölcsön 1 milliárdra csökken. Megszólalóink szerint a jegybank ezen változtatása arra vezethető vissza, hogy a nagyobb vállalatok már elvégezték a beruházásaikat.

A bankok bankja. A Növekedési Hitelprogram utóbbi időszakban közölt adataiból is látszott, hogy a kereslet bizony már csökkent a kölcsön iránt
A bankok bankja. A Növekedési Hitelprogram utóbbi időszakban közölt adataiból is látszott, hogy a kereslet bizony már csökkent a kölcsön iránt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Növekedési Hitelprogram utóbbi időszakban közölt adataiból is látszott, hogy a kereslet bizony már csökkent a kölcsön iránt. Most azzal akar új lendületet adni a hitelezésnek az MNB, hogy a kisebb, eddig kimaradó társaságokat veszi célba. Arra a felvetésünkre, hogy ez mennyire lehet sikeres folyamat, kitérő választ kaptunk. – Biztosan lesznek új cégek a programban, s biztosan lesznek vállalatok, amelyeknek az NTP ezen ága segítséget nyújt, de több mint valószínűnek látszik, hogy a devizaalapú pillér lesz a sikeresebb – magyarázták.

Ha az NHP-t ki akarjuk vezetni, akkor ezt más eszközöket kell kompenzálni – mondta Nagy Márton, az MNB alelnöke a csomag bejelentésekor. Márpedig az alelnök szerint az NHP-t ki kell vezetni, miután az nem tartható fenn örökre. Az új programmal a jegybank a piaci hitelezésre való áttérést szeretné elősegíteni. 

A csomagnak van egy további eleme is, a Piaci Hitelprogram (PHP), amellyel kifejezetten a bankok hitelezési aktivitását szeretnék növelni. Ennek részeként többi között a kkv-kölcsönök mögötti tőkekövetelményeket is mérsékelnék. Persze ezért cserébe a pénzintézetnek növelni kellene a kkv-k számára kihelyezett hitelállomány nagyságát. A PHP-ban részt vevő bankok az új jegybanki eszközök igénybevételével automatikusan számszerű hitelezési vállalást tesznek, így lehetővé válik a hitelezésben aktív és passzív bankok körének elhatárolása – szól az MNB közleménye.

A jegybank becslése szerint a programok eredményeképpen a vállalati, illetve a megcélzott kkv-hitelállomány 2016-ban 250-400 milliárd forinttal emelkedhet, ami 5-10 százalékos éves hiteldinamikának felel meg. – A cél az, hogy jövőre a gazdasági növekedést ne csak 2,5 százalékon tudjuk tartani, hanem ennél magasabb legyen – mondta nagy Márton. A lapunknak nyilatkozó elemzők előrejelzéseit figyelembe véve annyi mindenesetre kijelenthető, hogy a jegybank hitelkihelyezésre vonatkozó prognózisa nem túlzó.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.