galéria megtekintése

Alpesi gleccserszakadékban a forint

6 komment


Kriván Bence

Drámai események színtere volt csütörtökön a devizapiac: a forint megroppant, miután a svájci jegybank próbaüzemet hirdetett, s önként feladta három és fél éves harcát, hogy az euróval szemben az 1,20-es szint fölött tartsa a frank árfolyamát.

Történelmi csúcsot döntött csütörtökön szinte valamennyi fontos deviza a forinttal szemben, miután a Svájci Nemzeti Bank (SNB) úgy határozott, hogy szabadjára engedi a frankot, vagyis az euróhoz képest megengedett árfolyamát ezentúl nem köti a még 2011 szeptemberé­ben meghatározott 1,20-as átváltási küszöbhöz.

A Svájci Nemzeti Bank zürichi székháza. Váratlan és merész húzás
A Svájci Nemzeti Bank zürichi székháza. Váratlan és merész, de érthető
Arnd Wiegmann / Reuters

A karámból kiengedett frank ezután valósággal kilőtt: a szerdai 266 forintos záróárhoz képest négyszáz forintot is megadtak a helvét devizáért – igaz, csak pillanatokig. A frank egyúttal magával repítette az eurót is, amely 327,6 forintnál állította fel új történelmi csúcsát, míg a dollár 280 forint fölött tetőzött. A legtöbb bank a drasztikus árfolyamugrások láttán inkább felfüggesztette a kereskedést a dagonyázó devizákkal.

 

Az SNB döntése olyannyira váratlan volt, hogy még a portfolio.hu grafikonrajzolója is lefagyott, amint a kurzus átütötte a plafont. Pálffy Gergely, a Buda-Cash devizapiaci elemzője is csak kapkodta a fejét. Mint lapunknak elmondta, Thomas Jordan SNB-elnök váratlant és merészet húzott, egyben beírta magát a történelembe azzal, hogy pár óra leforgása alatt globális devizapiaci káoszt okozott. Védelmére legyen mondva, hogy a betéti kamatot 0,75 százalékra szállította le, természetesen negatív irányban, azaz a jegybanknál elhelyezett pénzük után ezentúl kamat helyett ennyivel kevesebbet kapnak vissza a bankok.

Pálffy szerint a piac hamarosan alkalmazkodik a kialakult új helyzethez. A hirtelen ijedség helyére a józan helyzetértékelés lép, s ennek a nyomai már láthatók is az árfolyamok visszarendeződésében. A mozgalmas nap végére az euró 322, a dollár 278, a frank pedig 309 forint közelébe ért.

A kormány saját javára akarja fordítani a devizapiaci káoszt, ennek megfelelően a Nemzetgazdasági Minisztérium 12 óra 27-kor kiadott közleményében a devizahitelesek időben történt kimentését említi mint pozitívumot, ám hogy mekkora bizonytalanság volt a kommunikációs agytrösztben, azt az is jelzi, hogy a közleményhez kapcsolódó, Varga Mihály miniszterrel készített, megnyugtatónak szánt másfél perces nyilatkozatot csak 17 óra 22-kor tették elérhetővé a kormany.hu honlapon. Pálffy Gergely ugyanakkor rámutatott arra, hogy a régiós devizák közül a befektetők ismét a forintot találták meg, ám nem mint menedék devizát, hanem amitől inkább jobb menekülniük. Kérdésünkre a szakértő kifejtette, hogy a Magyar Nemzeti Banknak egyelőre nincsen miért aggódnia, viszont szorosan követnie kell az eseményeket.

Ami a forintárfolyamot illeti, ha a korábbi görbéket továbbrajzoljuk, akkor a 331-332-es szintnél mutatkozik a következő komolyabb ellenállás, azaz ha addig felkúszik a kurzus, lesz miért idegeskednünk. A franknál Pálffy szerint visszarendeződik a helyzet, azaz a jegyzés a 270–280-as sávba térhet vissza hamarosan. A remélt hitelminősítésünk szempontjából mindenesetre nem túl pozitív most a kép – tette hozzá. Ami pedig a svájciakat illeti, gazdaságuk hozzászokott az erős euróhoz, nagy megrázkódtatást vélhetőleg nem okoz számukra, ha az 1,20-as szintről 1,10-re erősödik a frank az euróhoz képest.

A frankfurti tőzsdén alig hittek a szemükben
A frankfurti tőzsdén alig hittek a szemükben
Kai Pfaffenbach / Reuters

Az SNB érthető döntést hozott, amikor úgy látta célszerűnek, hogy az irdatlan méretűre nőtt, frank­erősödésre játszó spekulánsokat megelőzi a gyeplő bedobásával, mert ezzel továbbra is a maga kezében tarthatja a dolgok irányítását. A nagy kérdés eldöntése azonban a jövő hétre marad, amikor is az Európai Központi Bank meghirdeti kötvényvásárlási programját, gyengítve ezzel az eurót. A svájciaknak erre csattanós választ kell adniuk: jegybankjuknak a paritásnál mélyebbre semmiképp sem szabad engednie a frankot, ennek érdekében ismét interveniálna kell devizája érdekében, ami azonban korántsem lesz olcsó dolog.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.