galéria megtekintése

Újabb nyűgöt akasztana a nyakunkba az állam

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 10. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Főgáz-kártyával hatszázalékos gázárkedvezmény érhető el – hívta fel lapunk figyelmét az állami közműközpont. Mégis azt ajánljuk: a kedvezmények igénybevételének csak az vágjon neki, aki kellően felkészült, és pénzügyeit hajlandó áthelyezni az állami Budapest Bankhoz.

A Magyar Telekom közel hatvanezer, augusztustól az állami Főgázhoz kerülő lakossági gázfelhasználója valószínűleg két-három százalékos gázáremelkedést is tapasztal majd a számláján – tettük közzé lapunk hasábjain nemrég. Ám a Főgáznak azok az ügyfelei, akik kiváltják a Főgáz-kártyát, bizonyos feltételek mellett akár hatszázalékos gázárkedvezményt is kaphatnak – tudatta ennek kapcsán lapunkkal

„pontosítási kérelem”

formájában az állami gázszolgáltató tulajdonosi jogait gyakorló állami ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató.

 

A Magyar Telekom évekkel korábban alternatív energiaszolgáltatóként díjkedvezményekkel több tízezer lakossági gázfogyasztót csábított magához. De idén – amúgy a többi, külföldi hátterű hagyományos gázszolgáltatóhoz hasonlóan – feladta a harcot, bezárta a boltot. A közműhivatal a kivonulással érintett ügyfeleket az időközben országos engedélyhez jutó Főgázhoz rendelte. A szabályok szerint így a Magyar Telekom volt ügyfeleinek tarifája a lakhelyükön érvényes eredeti szintre ugrik fel.

Az ENKSZ megkeresésünkre nem közölte a 2009-ben bevezetett Főgáz-kártyát használók számát, de megemlítette, hogy azt csak „ügyfélkapcsolati felületein” népszerűsítette. Pedig,

mivel jövő év végén már a teljes lakosság a Főgáz ügyfele lesz, a téma mindenkit érint.

A Főgáz-kártya a szintén állami Budapest Bank hitelkártyája. A teljes hiteldíjmutató évi 39,93 százalék. (Az állam bankja sem adja tehát alább, a mutató pár tizedszázalékra áll az engedélyezett maximumtól.)

Ezt a kamatot azonban csak akkor kell kifizetni, ha havonta meghatározott időn belül nem töltjük fel a számlafizetéssel csökkent hitelkeretünket, tehát ha nincs elég pénzünk vagy elbambulunk. Ezen túl is számos feltétel teljesítésére kell figyelmet fordítanunk. Az ENKSZ által lapunknak küldött rövid ismertető mellett a bank honlapján több tucat oldalas apró betűs előíráslistát tanulmányozhattunk, emellett pedig csupán az alapvető kérdések pontosítása végett a bank ügyfélszolgálati munkatársaival is többórányi beszélgetéseket folytathattunk.

A gázárkedvezményhez először is ki kell váltani a hitelkártyát. Ennek díja évi 1320, illetve havi 80 forint. Ahhoz, hogy megkapjuk, bírálaton esünk át, ahol - a bank tájékoztatása szerint - legalább 60 ezer forint rendszeres havi jövedelemről szóló igazolást kérnek.

Az ügyfélszolgálati tájékoztatások szerint a Főgáz a kártyáról csoportos beszedési megbízással emeli le a fizetendőket, bár a bank közlése alapján az az ügyfélszolgálati irodában is befizethető. De így még csak három százalék a kedvezmény, havonta legfeljebb 1650 forint.

A kedvezményt nem a Főgáz, hanem a leemelt összeg alapján a bank állja számlajóváírással. Hatszázalékos engedményhez már folyó- vagy befektetési számlát is kell nyitni. Ehhez – több más feltétel mellett – havonta a számlánkra kell utalni legalább a nettó minimálbérnek megfelelő összeget. E számla legalacsonyabb havidíja - a bank tájékoztatása szerint - 290 forint. Ha ezt megspórolnánk, akkor havonta már 150 ezer forintnak kell beérkeznie.

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Emellett alighanem az első évben 3590, a következőkben évi 5990 forintért a bankkártya is elkerülhetetlen (a hitelkártya mellett), lévén, hogy a csomag feltétele havonta legalább 30 ezer forintos kártyás vásárlás. Igaz, a bank hivatalosan ennek kapcsán rögzítette, hogy meglátása szerint nem kötelező ez a kártya a folyószámlacsomaghoz. Ilyenkor a havi gázszámlakedvezmény felső határa 3300 forint. A hatszázalékos Főgáz-kedvezmény legkisebb éves költsége tehát az első évben közel hatezer, utána több mint nyolcezer forint, mozgatható százezrek és még néhány apróság.

Igaz, ezért egy teljes banki számlacsomaghoz jutunk. Ahhoz, hogy a hitelkártyáról kifizetett pénzre ne számítsák fel a kamatot, minden hónap 23-ig rá kell utalnunk az előző havi költéseink összegét.

Hagyományos hitelkártyáról van tehát szó, annak minden előnyével és nyűgével együtt.

Mivel a pénzt a Budapest Bank fizeti, a rendszer elsősorban neki érheti meg. Nem véletlenül: a kedvezményhez olyan feltételeket támasztanak, amelyek révén óhatatlanul az állami pénzintézethez csoportosítjuk át pénzügyeinket.

De annak, aki ezt vállalja, továbbá rákölt az ügyre legalább évi hat-nyolcezret, nem fogyaszt túl sokat, nem KHR-listás és a többi feltétel dzsungelének is kellő szellemi pallérozottsággal vág neki, a Főgáz – pontosabban a Budapest Bank – akár hatszázalékos gázárkedvezményt is biztosít.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.