galéria megtekintése

Adóparadicsom lehetünk

0 komment

Hírösszefoglalónk

Akár adóparadicsomnak is minősítheti Magyarországot Brüsszel, mert tiltott eszközökkel csábíthat ide cégeket – véli a Költségvetési Felelősség Intézet (KFI).

A hirtelen nagy eredménynövekedést elérő cégek számára a társasági adózásban lehetőség van növekedési adóhitelt igénybe venni. A legalább hatszorosára ugró eredmény generálta extra társasági adót halasztva, három év alatt is meg lehet fizetni a rendelkezés szerint. Ez akkor lehet aggályos, ha a lépéssel elszipkázza az adót más cégektől.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a közelmúltban büszkélkedett el, hogy hetven cég 542 milliárd forint adó halasztott fizetésére kapott eddig engedélyt. Ez a KFI szerint nem nagyon jön ki, nincs ugyanis ekkora eredménynövekedés ennyi hazai cégnél. Így az a valószínű, hogy külföldi cégek hozzák Magyarországra a nyereségüket, társasági adóalapjukat. Ez azonban szabálytalan – hasonló módszereket alkalmazott évtizedeken állt Luxemburg is, ám mind az EU, mind az OECD olyan nyomás alá helyezte, hogy lassan kihátrált a trükkökből.

 

Ha bebizonyosodik, hogy Magyarország olyan adóalapot csábít és adóztat, amely bizonyosan nem itthon keletkezett, akár eljárást is indíthat az unió. Az Átlátszó.hu szerint egy amerikai kötődésű multinacionális vállalat lehet az egyik nyertese az adóhitelnek. A cég tavaly kereste meg a magyar pénzügyi kormányzatot, hogy jelentős összegű jogdíjbevételt kíván Magyarországon leadózni ötszázmilliárd forint nagyságrendben. Hozzá kell tenni: az adóhitel nem kedvezmény, valójában halasztott fizetés, vagyis a cégek több év távlatában nem nyernek, csak likviditásuk javul. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.