galéria megtekintése

A Sziget nem izgul a Brexit miatt

Ha kevesebb lenne az angol vendég, vagy akár kevesebbet költenének, más államokból érkezők könnyedén pótolhatják a kiesésüket.

A magyar vendéglátó- és fesztiváliparnak eddig nem elhanyagolható hasznot hajtottak a brit turisták, most azonban – mint számos más ágazatban – itt is sokan azt próbálják belőni, a Brexit jelent-e érvágást nekik. Egyelőre nehéz látni, hogy adminisztratív szempontból – útlevél, beutazás – mi változik – közölte lapunkkal Marinka Csaba, a Sziget Kulturális Szervezőiroda kommunikációs tanácsadója ama kérdésünkre, hogy a Sziget-szervezőket miként érinti a britek uniós kilépése. Azért azt nem gondolják, hogy jelentős akadályok gördülnének rendezvényeik elé. Számos olyan országból érkeznek most is szép számmal vendégeik, amelyek nemcsak hogy nem tagjai az uniónak, de még vízumkötelezettség is fennáll. Ez tehát a kisebbik probléma – tette hozzá.

Kedvüket szegi a kevesebbet érő font a brit turistáknak?
Kedvüket szegi a kevesebbet érő font a brit turistáknak?
Veres Viktor / Népszabadság

Amit nem lehet előre számolni és látni, az az, hogy az angol font mennyi ideig és milyen mértékben gyengül. (Pénteken 367 forintot ért 1 font.) Hisz így a britek számára megdrágul az utazás és a szórakozás. Ennek mértéke sem mindegy: az angolok körében ugyanis a magyarországi árak és ezen belül a Sziget Fesztivál még így sem számít drágának – vélte Marinka Csaba. Mivel a Sziget-bérletek idén is elfogytak, nem tartanak attól, hogy az érdeklődés csökkenne. Arra számítanak, más országok szintén könnyen ellensúlyozhatják az esetleges angol „kiesést".

 

A Brexit egy „látható fekete hattyú" volt, így mindenki fel tudott készülni a hatásokra – így jellemezte a szűk három héttel ezelőtti népszavazás sokak számára mellbevágó eredményét és a pénzpiacokra, tőzsdére gyakorolt következményét egy minapi sajtóbeszélgetésen Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója. Ezzel magyarázta azt is, hogy bár komoly ingadozás volt az árfolyamokban, ám a drámai összeomlás elmaradt. Az ugyanakkor távolról sem megnyugtató, hogy a brit parlament a kialakult helyzet kezelésére nem igazán van felkészülve.

Az első körben az történt, amire számítani lehetett, hiszen a font vesztett erejéből. Nem is keveset: a font ezen a héten 2, az elmúlt egy hónapos időtávban bő 10 százalékkal gyengült az amerikai dollárhoz képest. Hogy a második kör hogyan alakul, arról nehéz bármit is mondani, amit az is nehezít, hogy azért ez egy nagyon hosszú, másfél-két éves folyamat. Egy rakás kérdés előjöhet, például az is, hogy Skóciában lesz-e népszavazás – folytatta Cselovszki.

A Brexit kapcsán a befektetőknek egyébként a megfelelő pozícióméretezést ajánlották. Többször is felhívták partnereik figyelmét, hogy gondolják át, mennyire bírják a problémás helyzeteket. Úgy tapasztalták, a befektetők felelősségteljesen, józanul gondolkodtak, éppen ennek az eredménye, hogy nem is lehetett hallani drámai bedőlésekről szóló híreket. Most is óvatosságra, önmegtartóztatásra buzdítanak – hangsúlyozta.

A volatilitás ugyanis megmarad a piacokon, s ez bizony sok meglepetést okozhat, amelyeknek komoly reálgazdasági hatásai lehetnek. Rövid távon a Brexit negatív hatásai elsőként a brit, s elsősorban a londoni ingatlanpiacon csapódhatnak le – jegyezte meg Ráner Géza, az Erste Befektetési Zrt. ügyvezető igazgatója.

Az előzőekből kiindulva a tőke-piacon sem nagyon lehet tisztán látni. A magyar börzét illetően mégis viszonylag kedvezőbb a kép, miután a térségünk felértékelődhet. Ráadásul az érdeklődés fokozódik Magyarország irányába. Lengyelországban ugyanis most zajlanak azok a változtatások, amelyeket – a magánnyugdíj-pénztári rendszer átalakítása – itthon már megtettek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.