galéria megtekintése

A lakókkal fizettetik meg a kormánypropagandát

A rezsicsökkentés harmadát is felemésztheti a díjcsökkentés kommunikációja – tapasztalták több fővárosi társasházban, amikor kézhez vették az éves pénzügyi beszámolót.

Egy XIII. kerületi, harminclakásos ház úgy költött 48 260 forintot egy üvegezett hirdetőtáblára, amelyben a rezsicsökkentés hatásait mutatják be, hogy az áram, a víz és a szemétszállítás árából 147 ezer forintot spórolt. Egy másik közeli társasház is ilyen eszközt szerzett be, igaz, ott egy év alatt 257 ezer forintot takarítottak meg a közüzemi számlákon.

Az Orbán-kormány szimbólumaként is felfogható rezsivitrinek felszereléséről korábban már írt a 444.hu. Az viszont újdonság, hogy

a kormányzati intézkedés ábrázolása csaknem 50 ezer forintjába kerülhet a lakóknak.

 

A társasház közüzemi díjainak csökkenéséről levélben kell tájékoztatni az ott élőket, s a megtakarításról szóló beszámolókat a lépcsőházban is ki kell függeszteni. A havi értesítéseknek legalább 45 napig láthatóknak kell lenniük, különben fogyasztóvédelmi bírság szabható ki. A közös képviselet ennek megy elébe, amikor a hagyományos faliújságról könnyűszerrel letéphető tájékoztatókat zárható üvegszekrényekben helyezi el.

Több társasházkezelő vezetőjét megkérdeztük, szerintük ez azért túlzott éberség. Egyikük elmondta, az irodájuktól távolabbi épületekben egy lakót kérnek meg, időnként ellenőrizze, kint van-e az elszámolás. Neki küldik el e-mailben a dokumentumokat, és ő is rakja ki őket. A közeli társasházakban egy alkalmazott szokott szemlét tartani. Bírságot eddig nem kaptak, ezért vitrinek kihelyezését sem fontolgatják, de ahol van, ott használják.

Egy harminc házat kezelő kisebb cégnél inkább amiatt panaszkodnak, hogy

a rezsicsökkentés kimutatása egy teljes napot vesz el az egyik munkatárstól. A háztartásoknak szánt értesítők kiszállítása pedig három napot vesz igénybe, nem beszélve a nyomtatás és a másolás költségeiről, amit nem terhelhetnek a lakókra.

Számukra így húszezer forint kiesést jelent a közüzemidíj-csökkentés bemutatása.

A cégnél azt mondták: egy lift nélküli téglaházban átlagosan havi nyolcezer, liftes panelházban 17 ezer, liftes téglaházban 25 ezer forintot nyertek tavaly a rezsicsökkentéssel. Ezt azonban nem osztják szét a lakók között, a közgyűlés dönt arról, hogy a lakásonként havi néhány száz forintot üzemeltetésre fordítsák vagy a felújítási számlán maradjon. Ám a második évtől inkább csak elméleti megtakarításról van szó, mivel eleve a csökkentett összegekkel tervezik a közös költség mértékét.

Baranyában is morgolódnak a közös képviselők amiatt, hogy

mennyi felesleges és kifizetetlen pluszmunkával jár megfelelni a kormány rezsicsökkentéssel kapcsolatos elvárásainak,

mondta tudósítónknak Nagy Emil, a lakásszövetkezetek és társasházak megyei szövetségének elnöke. Azért sem értik a szigort, mert a ház éves közgyűlésén úgyis be kell számolni minden kiadásról és bevételről, s ott kiderül, mennyit spóroltak a rezsicsökkentése révén. Ráadásul ott, ahol a villanyszámlán csak a lépcsőházak világítása jelentkezik, lakásonként csak néhány forintról van szó.

Budaházy György, a komlói Ifjúság lakásszövetkezet elnöke is megerősítette ezt, ugyanakkor hozzátette, hogy a tízemeletesek lépcsőházaiban a lift miatt akár 20-40 ezer forintot is elérheti az éves villanyszámla-megtakarítás, bár háztartásonként ez is csak 40-80 forint havonta.

Budaházynak 44 épület lakóit kell értesítenie, s ez – az adminisztrációval együtt – kétnapi munkájába kerül, ha pedig valaki kormányellenességből, a közös képviselő iránt táplált ellenszenvből vagy merő szórakozásból letépi a hirdetményt, az bírságot alapozhat meg.

Debrecenben viszont két közös képviselővel beszéltünk két különböző városrészből, s mindketten arról számoltak be: rugalmasan teljesítik az előírtakat a közzétételt illetően, ugyanis nem kérik rajtuk számon a kötelező kifüggesztéseket.

Szerintük

a lakók fölösleges hülyeségnek tartják a rezsicsökkentés adminisztrációját.

Odáig nem fajult a helyzet, hogy vitrin alatt tegyék ki a szükséges beszámolókat, de a tapasztalat az, hogy a faliújságokra tűzött anyagok rövid ideig maradnak a helyükön. Ahogy az egyik közös képviselő fogalmazott: mindig akad egy-egy lakó, akinek „hamarabb elborul az agya, és letépi a papírokat", de ezt nem nagyon bánja senki.

Védelem a rezsicsökkentésről szóló beszámolónak
Védelem a rezsicsökkentésről szóló beszámolónak
Móricz-Sabján Simon

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.