galéria megtekintése

A magyar offshore-ozók is kedvelik Panamát

1 komment

M. I.

A magyar offshore-ozók is előszeretettel helyezik tevékenységüket Panamába. Ez önmagában nem szabálytalan, de továbbra is erős a bűn csábítása.

Közel hétszáz vállalkozás működik ma Magyarországon egyértelmű panamai tulajdonosi háttérrel – hívja fel az újabb, magyar vonatkozású nemzetközi offshore-botrány kapcsán a figyelmet az Opten céginformációs szolgáltató. Ezenkívül további ötezer hazai cég köthető hasonló egzotikus hátterű offshore országokhoz.

Az elmúlt évek szigorodó jogszabályai és botrányai következtében érezhetően csökkent az offshore cégalapítások száma - szögezik le. A jelenség ugyanakkor még távolról sem tűnt el. Bár a kockázatok nőttek, azért az offshore érdekeltségek legfontosabb előnye továbbra is megmaradt: az átláthatóság hiánya, a valódi haszonhúzók személyének elfedése és természetesen az ebből következő „adóoptimalizálási” lehetőség.

A mai napig több mint 400 hazai társaság tulajdonosi háttere köthető közvetlenül Panamához. A közvetett összefüggéseket vizsgálva ugyanakkor már

 
a 700-at közelíti a szám.

A panamai érdekeltségű cégek között 15-nek az éves árbevétele meghaladja az egymilliárd forintot is, míg 65 évi százmilliós forgalmat bonyolít.

Önmagában nem szabálytalan, ha egy vállalkozás tulajdonosa panamai. Egyrészt bizonyosan léteznek valós tevékenységet végző panamai vállalkozások. Az ezektől a teljesen illegális cégekig terjedő szürke zóna számos árnyalatban játszik. Önmagában szintén nem szabálytalan, ha egy magyar vonatkozású társaság lényegében itt elvégzett tevékenysége után valójában Panamában adózik, ezzel jelentősen csökkentve költségeit. Igaz, ez azért etikailag már erősen megkérdőjelezhető. Az átláthatóság hiánya azonban könnyen csalásra csábít. Ilyen esetben a bevallott és a tényleges tevékenység elválik egymástól.

A panamai érdekeltségű hazai vállalkozások

átlagon felül foglalkoznak ingatlanügyletekkel, valamint kereskedelemmel és tanácsadással.

Ráadásul nem Panama tekinthető a legnépszerűbb offshore-tulajdonosnak. Jelenleg Ciprus, a Seychelle-szigetek és Suriname a hazai „offshore-ozók” kedvenc célpontja. Panama a negyedik legnépszerűbb.

Az utóbbi évek során egyre inkább visszaszorul az offshore cégek súlya Magyarországon. Részben szigorodott a szabályozás, de a hazai üzleti etika is mutat némi fejlődést. Ha a cégek kevéssé is riadnak vissza a szigorúbb szabályoktól, attól már többen tartanak, hogy vállalkozásuk megítélése romlik az offshore háttér miatt – idézi a közlemény Pertics Richárdot, az Opten céginformációs igazgatóját.

Erre megszületett a „szürke zóna” válasza is. Sokan ugyanis a kapcsolatok további bonyolításában látják a megoldást. A mai magyar cégstruktúrában nem ritkák a nyolc-tíz áttételen keresztül vezető tulajdonosi láncok sem. Ezért is fontos feltárni minden esetben a cégek végső tulajdonosi szerkezetét is – írja az Opten.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.