galéria megtekintése

A kimúlástól védenék a magyar legendát

2 komment


Ungár Tamás

Az építőipar fellendülésében bízva játszhatja át hozzá hű köröknek a pécsi Zsolnay porcelángyárat a kormány. A hányatott sorsú manufaktúra a hitelek legalább részleges elengedése nélkül valószínűleg nem állítható talpra.

Több érdekcsoport is kinézte magának a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrát – értesült a Népszabadság a cég ügyeiben jártas forrástól. A meccs még messze nem lefutott, de a tulajdonosváltást valószínűsíti, hogy a Zsolnay fejlesztések híján képtelen úrrá lenni adósságállományán. A cég veszteséges, éves árbevétele 600-700 millió forint körül alakul, ehhez képest 890 milliós adósságállománya van, amiből 714 millió rövid lejáratú hitel. Már többször kértek halasztást a hitelekre. Hogy az elmúlt évben faragtak-e le valamit a tartozásokból, nincs információnk.

Fényes jövő következhet, de ma még sötét a kép
Fényes jövő következhet, de ma még sötét a kép
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Ez kiszolgáltatott helyzetet teremt, egy felszámolás pedig a legenda végét jelentené. Talán ezt kivédendő nyilvánította a múlt hónap közepén a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdasági társasággá a céget, amelyre speciális felszámolási szabályok vonatkoznak. Ezek egyik fő eleme, hogy a cég működését a felszámolás alatt is biztosítani kell, az állam saját felszámolója jár el az ügyben speciális jogosítványokkal. S bár kiemelt elvárás, hogy a cég megszüntetése hatékonyan és átláthatóan történjen, a tapasztalatok szerint a vagyonelemek értékesítése során helyzetbe hozhatók azok, akiket az állam erre kijelöl.

 

A folyamat végén tehát egy másik vállalkozás viheti tovább a Zsolnayt, a korábbi tartozásoktól megszabadulva. Akik most szemeznek a céggel, az építőipar fellendülésében bíznak. Az egykori Osztrák–Magyar Monarchia területén mintegy 150 olyan Zsolnay kerámiával díszített, műemléki védettségű középület áll, ami felújításra szorul. Ez önmagában egy 10-20 milliárd forintnyi potenciális megrendelést jelentene. Egy adósság nélküli Zsolnaynak az már jó alap a starthoz.

A Zsolnay közleményében azzal magyarázta a kormány lépését, hogy a gyárat erőszakos kivásárlás veszélye fenyegeti, s ehhez az önkormányzati képviselők asszisztálnak. Kiderült, hogy a kiemelt céggé nyilvánítást Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármester kezdeményezte. Ő lapunknak azt mondta, örül a kormány lépésének, mert a kiemelt státusz védettséget ad a Zsolnaynak. Csődveszélyről nem tud, de elárulta, hogy a cég tavalyi eredménye gyengébb lesz, mint a 2014-es. Nem reagált a Zsolnay vezetőinek vádjára, de arra sem válaszolt, hogy Pécs szeretné-e visszaszerezni a gyárat.

Az állami felszámolással Pécs jól járhat, hiszen nagy valószínűséggel megmarad a jelenleg 150 embert foglalkoztató gyár és vele a Zsolnay-legenda. Az állami Magyar Fejlesztési Bank Zsolnaynak nyújtott 800-900 milliós hitele nagy részét persze le kell írni. Hogy az MFB engedje el a Zsolnay adósságát vagy annak nagyobb részét, a város vezetői már többször is kérték. De még ezzel sem lenne garancia arra, hogy fejlesztések híján jobbra fordul a cég gazdálkodása. Forrásunk szerint hozzávetőleg 200 millió forintnyi adóssággal a Zsolnay talán elbírna.

Az 1853-an alapított pécsi Zsolnay rendszerváltás utáni története sikertelenségek sorozata. A nyolcvanas évek végén még másfél ezer embert foglalkoztató, piacait időközben elvesztő vállalkozás Toller László, Pécs szocialista polgármesterének köszönhetően került a város tulajdonába 2005-ben egymilliárdos adóssággal együtt. Nem sikerült talpra állítani. A 2009-től már a Fidesz irányította Pécs vezetői külső befektetőt találtak: az ingatlanfejlesztésben akkoriban igen aktív üzletember, Jászai Gellért ­cége, az M-B Kft. ígérete, a kétmilliárdos fejlesztés elmaradt, s a céget 2011-ben a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Közgépnek adta el. Fejlesztésbe a milliárdos állami megrendelésekkel kitömött, ma már kegyvesztett Közgép sem fogott, de havi 30 milliós apanázzsal segített. Egy év elteltével ingyen visszaadták a részvényeket Pécsnek.

A cég 74,5 százalékos részvénycsomagját 2013-ban a szír származású, évtizedek óta Budapesten élő svájci, órakereskedelemmel foglalkozó Bachar Najari vásárolta meg 180 millió forintért. A vállalt félmilliárdos tőkeemelést vitathatón ugyan, de teljesítette: az összegből 200 milliót készpénzben tett le, 300-at pedig egy vitatott értékű hajmáskéri ingatlant apportálva. A város ezt a lépést bíróságon támadta meg, de a svájcinak lett igaza. Pécs és Najari viszonyát később az is rontotta, hogy az üzletember megpróbálta felesége cégének kijátszani a Zsolnay márkanév külföldi használati jogát.
A Zsolnay vezetői az elmúlt három évben soha egyetlen kérdésünkre sem reagáltak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.