galéria megtekintése

Zuschlag is beszállt a kampányba

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 08. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

A csalásért elítélt volt politikus azt állítja, szatyorban kapott 50 millió forintot vezető MSZP-s politikusoktól, hogy hagyja abba a politizálást és távozzon a pártból.

Súlyos állításokat tett a csalásért korábban hat év börtönre ítélt egykori szocialista képviselő, Zuschlag János. A volt politikus könyvet jelentet meg a napokban, amelyben többek között azt állítja: ötvenmillió forintot adtak neki egy nejlonszatyorban, hogy ne induljon el a 2006-os választásokon függetlenként.

Zuschlag szerint erről Lendvai Ildikóval, Szekeres Imrével és Szilvásy Györgygyel állapodott meg, a pénzt pedig az MSZP székházában adta át neki valamelyik titkárnő, de nem emlékszik, melyik. A börtönből nemrég szabadult Zuschlag – akit korábban a Szegedi Ítélőtábla társtettesként, folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és annak kísérletében részben tettesként, bűnsegédként, illetve felbujtóként, továbbá magánokirat-hamisítás vétségében, valamint felbujtóként elkövetett bűnpártolás vétségében mondott ki bűnösnek – a Napi Gazdaság című gazdasági napilapnak interjút is adott, amelyben azt állította: az MSZP Köztársaság téri székházában volt egy széf, amelyben több százmillió forint volt „fű alatti támogatásokra, zűrös ügyek elintézésre, a pártelnök költségeire, kampányokra”.

Zuschlag a Simon Gábor-ügyről is véleményt mondott, az interjúban azt állította: kizárt, hogy Simon „egyszemélyes buliban tudott volna megszerezni ennyi pénzt”. Továbbá arról is beszélt, hogy Gyurcsány sportminiszterként tudott a támogatáselosztási visszaélésekről. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az ATV reggeli műsorában úgy kommentálta a megjelenteket, hogy Zuschlag szavaiból egy szó sem igaz. Szerinte valaki „anyagilag érdekeltté tehette” a volt képviselőt, hozzátéve, „van az a pénz”, amivel ezt el lehet érni.

 

Gyurcsány szerint nem véletlen, hogy Zuschlag most, a kampány finisében áll elő állításaival, nem pedig a hosszadalmas bírósági eljárás során. „Nem kéne a jobboldalnak ilyen emberekkel besároznia magát” – fogalmazott a volt kormányfő. Gyurcsány később saját Facebook-oldalán is kommentálta egykori párttársa állításait, „csakhogy világos legyen, hogy ki a rabló és ki a pandúr”. A volt miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a Zuschlag-ügy tárgyalásán bemutattak egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyen a vádlott beszélgetett valakivel. Ebben Zuschlag arra panaszkodott, hogy Gyurcsány nem akarja elfogadni a korrupciót, küldetéstudattal küzd ellene, ahelyett, hogy tudomásul venné, hogy a rendszer pénzből és erőből működtethető.

Zuschlag János visszatekint
Zuschlag János visszatekint
Kurucz Árpád

„És muszáj tennem az üggyel kapcsolatban még egy megjegyzést: Zuschlag ne vegye szájára Lendvai Ildikó nevét, mert nemcsak hogy egy napon, de egy könyvben sem említhetőek. Az előbbi egy bűnöző, az utóbbi pedig a magyar közélet egyik legtisztességesebb politikusa” – írta közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc. „Nem akarom bántani Zuschlag Jánost, akit különösen nagy szigorral sújtott a törvény. Nyilván meg is keseredett. Érthető, hogy most szeretné újrakezdeni az életet, és ehhez egy könyvkiadótól remél pénzt” – ezt már Lendvai Ildikó korábbi pártelnök nyilatkozta. A szocialista politikus megemlítette, hogy Zuschlaggal kétszer volt négyszemközti beszélgetése. Egyszer a Terror Háza előtt elhangzott botrányos mondata után, amikor is mandátumának visszaadására kérte, majd amikor már zajlott ellene az eljárás, de még szabadlábon védekezett.

„Elmondta, hogy egy koncepciós eljárás folyik ellene, a politikai hovatartozása miatt hozza az ügyészség ilyen helyzetbe. Természetesen meghallgattam. Nem tudtam eldönteni, kinek van igaza, úgyhogy csak annyit mondtam neki, hogy »az igazság elég hamar kiderül«. Az érdekes nem is ez volt, hanem az, hogy amikor kikísértem és kilépett az ajtómon, meglepetésemre ott volt vagy nyolc kamera és húsz újságíró, akiket nyilván nem én hívtam oda” – emlékezett vissza Lendvai Ildikó. Szilvásy György nyilvánvalónak nevezte, hogy a Fidesz érdekében történik a promóció, részben magának a könyvnek a megjelenése is. A volt titokminiszter úgy fogalmazott: az MSZP-nek semmi oka nem volt arra, hogy az akkor már politikailag megbukott Zuschlagot visszatartsa a 2006-os választáson történő indulástól. „A párt vezetői testületei eddigre már eldöntötték, hogy Zuschlag János nem lesz képviselőjelölt” – tette hozzá. (Egyébként azt a választást a Fidesz jelöltje nyerte meg. – A szerk.)

Miért kell komolyan venni és elhinni, amit Zuschlag leír? Ezt a könyvet azzal a kritikai attitűddel kell olvasni, hogy mikor adják ki, kinek az érdekét szolgálja. Nyilvánvaló, hogy a szerzőnek is meg kell élnie valamiből” – mutatott rá Szilvásy. Szekeres Imre lapunknak úgy nyilatkozott, hogy Zuschlagot már 2004-ben, a Vas megyei fiktív tagfelvételek botrányának kirobbanása után ki akarta záratni a pártból. Zuschlaggal nem volt beszélő viszonyban, 2007-ben, egy évvel az állítólagos „lefizetés után” neki kellett a kiskunhalasi szervezetet feloszlatnia, majd újjászerveznie Zuschlag miatt.

Szekeres megjegyezte: reméli, az erre hivatott szervek megvizsgálják, hogy Zuschlag fizetett-e adót a nejlonszatyorban állítólag átvett 50 millió forint után. Zuschlag János egyetlen szava sem igaz – így kommentálta a megjelenteket Budai Bernadett. Az MSZP szóvivője szerint azt, hogy beperlik-e mondataiért Zuschlagot, az érintetteknek kell eldönteniük. „Az interjú időzítése nem véletlen, a Fidesz nem akar arról beszélni, mi van ma Magyarországon, ezért próbál olyan lejárt szavatosságú ügyeket elővenni, mint az őszödi beszéd és a Zuschlag-ügy, és elterelni a figyelmet az ország állapotáról” – mondta Budai.

Zuschlag neve nem először kerül elő a kampányban: legutóbb a Heti Válasz írt róla címlapsztorit, rámutatva, hogy a Fidesz által elfogadott új választási szabályok lehetőségeit kihasználva, a volt képviselőhöz közel álló emberek alakítottak, feltehetőleg leginkább csak az állami támogatásra utazó bizniszpártokat. A Napi Gazdaság számára Barcza György és G. Fodor Gábor készítette az exkluzív interjút a volt politikussal.

Előbbi annak a Századvégcsoporthoz tartozó gazdaságkutató cégnek a vezető elemzője, amely nemrég megvásárolta a lapot (azóta Barcza a Napi Gazdaság főszerkesztője), utóbbi pedig a kormánnyal jó viszonyt ápoló Századvég stratégiai igazgatója, aki ráadásul korábban a Fidesznek is adott közvetlenül tanácsokat több millió forintért. G. Fodor Gábor egy interjúban azt mondta: úgy tekint magára, mint akinek az a dolga, hogy munkájával és gondolataival segítsen egy olyan politikai irányt, amiben hisz. „De miért is baj az, ha valaki hisz politikai igazságokban? Ez nem szervilizmus, nem seggnyalás!” – fogalmazott korábban G. Fodor Gábor.

A századvéges könyvkiadó

Az atv.hu-nak sikerült elérnie Zuschlag Jánost, aki interjúkérelmüket azzal hárította el, hogy a beszélgetéshez a most megjelenő könyvét gondozó Napi Gazdaság Kiadó engedélye kell. Ezután megkeresték Keresztesi Pétert, a kiadó igazgatóját, aki Zuschlag könyvének hétfői könyvmegjelenésig a türelmüket kérte. A Napi Gazdaság Kiadót tavaly vette meg a Századvég Gazdaságkutató Zrt., amely lapinformációk szerint az elmúlt három évben 4,7 milliárd forintnyi állami megbízást kapott. A Napi Gazdasági egyik vezető munkatársa csütörtökön fel is mondott a cikk megjelenése miatt. Az Idex úgy tudja, a szerkesztőségben többen is furcsállották, hogy miért jelenik meg egy ilyen, egyértelműen politikai jellegű, az újságtól idegen interjú a lapban, ráadásul éppen abban a rovatban, ahol a kiemelt témákkal szoktak részletesebben foglalkozni. (Nol.hu)

ÚDP: Semmi közünk Zuschlag Jánoshoz – Barátok közt politizálni

Kategorikusan kijelentem, Zuschlag János nem áll az Új Dimenzió Párt hátterében, neki a szervezetünkhöz semmi köze sincs – így válaszolt tudósítónknak Kovács Szabolcs, a „fiatalok pártjának” elnöke. Hozzátette: jogi úton vesznek elégtételt azoktól, akik ennek az ellenkezőjét állították rólunk. A budapesti székhellyel bejegyzett, ám főként Vas megyeiek által létrehívott Új Dimenzió Párt (ÚDP) tavaly kezdte meg működését, s az idei képválasztásokra eddig 49 jelöltet sikerült állítania. Ezen kívül vannak még fellebbezésük nyomán elbírálás alatt álló ügyeik, ezekben az esetekben 12–20 ajánlás érvényességén vitatkoznak. Az ÚDP eddigi jelöltállítási sikere a nagyobb politikai szervezeteket is meglepte. Vas megyében viszont ez nem keltett különösebb meglepetést, több baloldali politikus – bár a nevüket nem adták hozzá – is azt mondta: az ÚDP egy éve jelen van a helyi politikában.

A Heti Válasz és az átlátszó.hu is foglalkozott azzal, hogy a kőszegi Táncsics Péter két új pártban is érdekelt, s átfedések találhatóak az Új Magyarország Párt és az ÚDP személyi összetételében. Utalnak arra is, hogy a két pártot tulajdonképpen egy baráti társaság alapította. Kovács Szabolcs tegnap, korábban pedig Táncsics Péter is azt mondta: politikai útjaik különváltak. Kovács Szabolcs nem tagadta, hogy a jelöltek ajánló aláírásgyűjtése során „a törvényesség keretein belül” támogatták, segítették egymást.

– Táncsics Péterrel gyerekkori barátságban vagyunk, ám más politikai irányba vittek útjaink – bizonygatta Kovács. A törvény egyébként lehetővé teszi, hogy egy állampolgár több indulónak is a támogatója legyen. A már említett Vas megyei politikusok szerint ez a lehetőség egyenesen arra hívja fel a politikai szervezeteket, hogy több, egymással jó kapcsolatban álló, hasonló szellemiségű pártnak az ajánlóívét is aláírassák ugyanazokkal a személyekkel. Máshonnan szerzett értesüléseink szerint – konkrétan a két pártra utalva – annak a veszélye is fennáll, hogy a pártok átadják egymásnak a jelölőlistákat. Egyik párt lemásolja a másik ajánlóívéről a neveket, címeket. Ez azonban már bűncselekmény, ám kicsi az esélye, hogy kiderüljön, fogalmaztak többen is.

Táncsics neve egyébként 2002-ben került a közfigyelem centrumába. Ekkor történt, hogy Zuschlag Jánossal és másokkal együtt „felduzzasztották” az MSZP és a Fiatal Baloldal vasi szervezeteit. A szocialista párt ekkor fel is oszlatta az érintett politikai közösségeket. Az ÚDP sok más kisebb és nagyobb párttal közösen található azon szervezetek között, melyekre súlyos pénzbüntetés vár a le nem adott ajánlóívek miatt. Az ÚDP ezt vitatja, szerinte a helyi választási bizottságok és a Nemzeti Választási Iroda másként értelmezi a jogszabályt. A büntetést megfellebbeztük, mondta Kovács, aki úgy ítéli meg, nem késlekedtek az ívek leadásával. Hozzátette: „kétségtelen, hogy sok aktivistánknak adtunk íveket, nem minden esetben tudtuk pontosan átlátni, hogy visszakerültek-e, s mikor”. (Hajba Ferenc)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.