galéria megtekintése

Zsarolható volt-e Simon?

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 04. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Feljelentették Mesterházy Attilát csütörtökön a nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti tagjai, amiért a szerintük szabályos idézés ellenére sem jelent meg a testület előtt. Az MSZP elnökét a napirend szerint arról kérdezték volna, mit tudott volt helyettese, az Ausztriában parkoltatott eltitkolt százmilliói miatt parlamenti képviselői mandátumáról februárban lemondani kényszerült, jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Simon Gábor C típusú ellenőrzéséről, vagyonának eredetéről, külföldi útleveléről.

Mesterházy Attila nem ment el. Ezért feljelentették őt
Mesterházy Attila nem ment el. Ezért feljelentették őt
M. Schmidt János

Mesterházy, miként azt előre jelezte, nem ment el a meghallgatásra, helyette levelet küldött, amit a testület szocialista elnöke ismertetett a bizottság nyilvános ülésén. Mesterházy szerint „a Nemzetbiztonsági Bizottság átlépett egy határt, amikor sajtóhírekre alapozva egy folyamatban lévő eljárás kapcsán választási kampány céljaira használja azt a hatalmat, amelyet ráruháztak”. Mint írta: az ügy nemzetbiztonsági vonatkozásaival kapcsolatban csak a sajtóból vannak információi, Simon Gábor vagyonszerzésével összefüggésben pedig csak az általa közleményben közöltekre hagyatkozva nyilatkozott.

 

Mesterházy leszögezte, hogy nem vett részt Simon Gábor C típusú ellenőrzésében, annak eredményét nem ismeri. Azt viszont tudja, hogy sem ő, sem az MSZP-frakció más tagja nem rendelkezik más ország állampolgárságával vagy útlevelével. Egyúttal ismét felhívta a figyelmet korábbi kezdeményezésükre, amelyben azt indítványozták, hogy minden országgyűlési képviselőnek törvényben leírt kötelezettsége legyen egy ilyen nyilatkozat megtétele. Mesterházy Attila kiemelte: az a feltételezés, hogy több információval rendelkezik, mint a hatóságok vagy a nemzetbiztonsági szolgálatok, „álságos, abszurd és hazug”. Az MSZP elnöke a bizottság azon tagjait, akik aktívan szerepet vállalnak ebben a „politikai színjátékban”, levelében azzal vádolta, hogy céljuk „nem az igazság feltárása, hanem politikai ellenfelük besározása”.

Németh Szilárd és Kocsis Máté (Fidesz) képviselő elfogadhatatlannak tartotta, hogy Mesterházy semmibe veszi azt a törvényt, amely kötelezővé teszi a bizottsági meghallgatáson való részvételt, holott azt annak idején ő maga is megszavazta. Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke sikertelenül próbálta védelmébe venni elnökét, mondván, az „idézés” szabálytalan volt, egyebekben pedig Mesterházy Attila levelében érdemben válaszolt a bizottság kérdéseire.

A kormánypártiakat azonban ez nem győzte meg. Szerintük Mesterházyt megjelenési, adatszolgáltatási és válaszadási kötelezettség terheli, mint minden más polgárt, akit a testület beidéz. A maga helyett küldött levél nem válaszol meg minden kérdést, ami a képviselőkben (persze csak a kormánypártiakban) felvetődött: például azt, honnan tudja Mesterházy Attila, hogy a frakció tagjainak nincs külföldi útlevele? Megkérdezte őket? Írásban nyilatkoztak? (Az nem merült fel a Fidesz képviselőiben, hogy más törvényes módon nem is szerezhetett volna ilyen információt Mesterházy Attila. – A szerk.)

Mivel Mesterházy nem jelent meg a testület előtt, és nem adott választ a felmerült kérdésekre, nem tett eleget törvényben előírt kötelezettségének, azaz szabálysértést követett el. Németh Szilárd indítványára a képviselők ezt határozatban ki is mondták, majd az ülésről távozóban Németh azt közölte, hogy valamennyi kormánypárti képviselő aláírta a feljelentést, és azt még csütörtökön beadják a bíróságra. (A bírónak három napon belül kell döntenie, hogy megindítja-e a feljelentés alapján a szabálysértési eljárást az MSZP elnöke ellen. Ha megindítja, akkor 15 napon belül kell megtartania az első tárgyalást.)

Az ülést követően Molnár Zsolt kifejtette, osztja pártelnöke véleményét: a bizottság eljárása törvénysértő. Ténymegállapító vizsgálatot ugyanis a bizottság akkor tarthatna, ha a titkosszolgálatok törvényes működésében zavarokat, hiányosságokat észlelne. A kormánypártiak határozatával elrendelt vizsgálatnak azonban nem ez a célja.

Kocsis Máté szerint viszont a Simon-ügy számos nemzetbiztonsági vonatkozású kérdést is felvet. Azt például, hogy Simon eltitkolt milliói, azok megszerzésének körülményei jelentenek-e nemzetbiztonsági kockázatot. Zsarolhatták-e őt külföldi titkosszolgálatok vagy az alvilág? Szerinte a titkosszolgálat vezetőitől zárt ajtók mögött kapott tájékoztatás szerint a pillanatnyi helyzet legalábbis nem megnyugtató. Részleteket azonban titoktartási kötelezettsége miatt nem mondhat – tette hozzá. Molnár Zsolt szerint, aki szintén nem árulhatott el részleteket a zárt ülésen elhangzottakból, semmiféle nemzetbiztonsági kockázat nem merült fel eddig az ügyben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.