galéria megtekintése

Engedélyezték a szélmalomharcot Orbán ellen

10 komment


Lencsés Károly

Jogerős az ítélet, akkor is lehet hidat lezárni a bíróság szerint, ha a demonstrációt csak percekkel az akció előtt jelentik be. Más kérdés, hogy néhány civil aktivista kormánybuktatónak szánt efféle fellépésének van-e bármilyen értelme.

Felmentette a bíróság a gyülekezési joggal visszaélés szabálysértésének elkövetése alól a napokban a korábban országos útblokádot hirdető Büki Zoltán civil aktivistát. Nem követett el tehát jogsértést, amikor néhány társával az év elején rövid időre akadályozta a forgalmat az Astoriánál, majd nem sokkal később lezárta a Szabadság hidat.

Büki még az év elején hirdette meg, hogy akár hetekre is blokád alá vonják egyebek mellett az M1-M7-es, az M3-as, az M5-ös és az M6-os egyes szakaszait,

valamint a Megyeri hidat. Azt szerette volna elérni, hogy töröljék el az útdíjat a városokat elkerülő autópályákon, s a kormány számoljon el a magánnyugdíjpénztárak háromezer milliárdnyi államosított vagyonával, illetve hozza nyilvánosságra az 1990 óta kötött valamennyi szerződést, amelyben közpénzekről van szó.

 

A rendőrség a demonstrációkat betiltotta, majd a bíróság is megerősítette: nem lehet országos főközlekedési utakat hosszabb időre lezárni. Utóbb az aktivista már jóval kevesebbel beérte: villámdemonstrációt hirdetett az Astoriánál, a Lánchídnál, a Szabadság hídnál és a Keleti pályaudvarnál is. Ezeket az eseményeket kivétel nélkül bejelentette, de csak szinte percekkel a demonstráció előtt. A Keleti kivételével a tiltakozó akciókat meg is tartották.

Bükivel szemben a rendőrség mindhárom ügyben gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése miatt bírságot szabott ki, míg társait a közlekedési szabályok megszegése miatt vonták felelősségre.

A szervezőt most a bíróság két esetben felmentette, míg a lánchídi blokád ügyében egyelőre nincs döntés.

Az aktivista leszögezte: ismét kiderült, hogy a gyülekezési jog csak kivételesen korlátozható, és demonstrációt csupán arra hivatkozással, hogy azt nem a törvényben meghatározott 72 órával, hanem esetleg csak jóval rövidebb időn belül jelentették be, nem lehet ok a tiltásra. Aki ugyanis valamilyen azonnali reakciót követelő ügyben kíván az utcára vonulni, azt az emberi jogi bíróság joggyakorlata alapján szabadon megteheti – hangsúlyozta. Ráadásul szerinte a rendőrök minden demonstráció helyszínére időben kiértek.

A Büki-féle Demokratikus Magyarországért Civil Társaság márciusban zárta le a Szabadság hidat
A Büki-féle Demokratikus Magyarországért Civil Társaság márciusban zárta le a Szabadság hidat
Mirkó István / Népszabadság/archív

Így Büki álláspontja: a rendőrség vegzálni akarta őket, és visszaélt a hatalmával. Szerinte ugyanezt tették, amikor betiltották a miniszterelnök háza elé tervezett tüntetést. Ezért

fontolgatja, hogy kártérítési pereket kezdeményez, hiszen korlátozták alkotmányos alapjogának gyakorlását,

ugyanakkor a hatóságok jelentős anyagi kárt is okoztak, mert elkövetőként vagy tanúként csak maga több mint 120 alkalommal járt a rendőrségen.

Az aktivista egyébként a kormánybuktatónak szánt akciósorozatot folytatni kívánja:

elhatározták, hogy egyes állami vezetők lakásánál karácsony környékén ünnepi szerenádot adnak.

Kérdésünkre kijelentette: természetesen jogszerűen járnak el, és a tiltakozó akciókat minden esetben bejelentik. Arra a kérdésre viszont, hogy mindettől mit remél, Büki nem tudott igazán elfogadható választ adni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.