galéria megtekintése

Bohócot csinált magából az egyetemet fenyegető hivatal

Az érintett egyetemeken sem tartja mindenki jó ötletnek, hogy egyes professzorok a dolgozati példákban a NAV-val és Vida Ildikóval viccelődnek, miközben az „inkább feszültségoldásnak, mint politikai állásfoglalásnak" szánt akciónak régi hagyományai vannak. A kormányzati nyomásgyakorlást viszont az egyetemi autonómiába történő beavatkozásnak tekintik.

A sort novemberben a Műegyetem gépészmérnöki tanszéke indította el, ahol egy zárthelyi dolgozat egyik feladatában a titokban nyaralni indult Vida Ildikó és Csillag Dezsőné (a NAV vezetői) kidobálják a repülőből a korrupciós érintettségükre utaló iratokat, majd elküldenek egy sms-t: „Peti, szólj Janinak is, hogy most dobtuk ki."

A Műegyetemen nagy hagyománya van a tréfás feladatoknak
A Műegyetemen nagy hagyománya van a tréfás feladatoknak

A feladatban a diákoknak a fenti paraméterek alapján a titkosszolgálat szerepébe helyezkedve kellett kiszámolniuk, hogy hol járt a repülő, amikor az iratoktól megszabadultak.

 

November végén „a NAV egy papírfecnin szerzett értesülés szerint szeretne felderíteni bizonyos ÁFA-csalásokat..." kezdetű gráfelméleti feladatot írt ki a számítástudományi és információelméleti tanszék.

Ebből azonnal sajtóhír és politikai ügy lett – utóbbi főleg amiatt, mert Palkovics László felsőoktatási államtitkár (aki korábban maga is műegyetemi oktató volt) azzal a kéréssel kereste meg a rektort és a dékánt, hogy a ZH-kban ne legyenek aktuálpolitikai feladatok, és ezt a felhívást az egyetem vezetése körlevélben körbe is küldte a tanszékeknek.

Az eset miatt az Index információi szerint belső vizsgálat is indult a BME-n.

Az egyik érintett oktató lapunknak azt mondta: egyetemükön nagy hagyománya van a tréfás feladatoknak, a diákok kifejezetten szeretik is az effajta feszültségoldást, és a mostani esetet sem állásfoglalásnak szánták, csak a politikai közbelépés miatt lett skandalum belőle. A kormányzati reakció kifejezetten meglepte őket:

nem számítottak rá, és korábban soha nem is volt példa hasonló nyomásgyakorlásra

– ezért döntöttek úgy, hogy folytatják a sorozatot (és valóban, időközben a két említett tanszék mellett az áramlástani tanszék is kiadott adókorrupciós tematikájú dolgozati feladatot).

A felsőoktatási államtitkárnak, illetve bármelyik másik kormánytagnak természetesen nincs törvényes lehetősége az egyetemek belső tanulmányi életébe történő beavatkozásra. Az egyetemi autonómiát a gazdasági kérdésekbe egyre inkább belefolyó kormány sem vonta eddig kétségbe – törvényesen nem is tehetné.

Mindez fokozottan igaz a NAV-ra és annak vezetőire, amit azért érdemes külön is hangsúlyozni, mert utóbbiak megbízásából egy ügyvédi iroda arra szólította fel a Műegyetem rektorát: az egyetem a jövőben tekintsen el az olyan feladatok megfogalmazásától, amelyek „megszövegezése egyértelműen alkalmas arra, hogy a NAV mint a közigazgatás, az adóigazgatás csúcsszervébe vetett közbizalmat, közmegbecsülést hátrányosan befolyásolja, a monogramokkal megjelölt és ennélfogva a NAV-val való összefüggés kapcsán személyükben egyértelműen beazonosítható természetes személyek vonatkozásában pedig a személyiségi jogokat súlyosan megsértse".

Információink szerint a Műegyetem oktatói úgy látják, hogy az ügy ezzel nyugvópontra jutott.

Ennek a véleményüknek egy újabb dolgozatban hangot is adtak: „Ez a zárthelyi dolgozat mentes az aktuálpolitikai témáktól, és nem célja, hogy a közigazgatás vagy az adóigazgatás bármely csúcsszervébe vetett közbizalmat hátrányosan befolyásolja. Így az 'egyenes', 'független', 'rendszer', 'egyenlő', 'fölötte álló', illetve 'mátrix' kifejezéseknek semmilyen, a matematikain túlmutató jelentése nincs. Ha, akkor az véletlen."

A példa azonban ragadós: december 9-én az ELTE hallgatói kaptak egy „Abszurdisztán sarchivatala..." kezdetű, szintén NAV-os feladatot, amelyet a korábbi esetekre a figyelmet felhívó bmeme.hu oldalon tettek közzé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.