galéria megtekintése

Kiss Ernő-ügy: voltak közvetítők is?

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 06. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Nincs más gyanúsítottja a Kiss Ernő nyugállományú dandártábornok, az ORFK egykori bűnügyi főigazgatója ellen vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással üzérkedés gyanújával folyó büntetőeljárásnak, csak a tábornok – közölte lapunk kérdésére válaszolva az ügyben eljáró Központi Nyomozó Főügyészség.

 Korábban olyan hírek röppentek fel, hogy Kiss Ernőt nemrégiben szembesítették Kocsis Istvánnal, akitől a nyomozóügyészség hivatalosan meg nem erősített (de nem is cáfolt) gyanúja szerint egymilliárd forintot kért azért, hogy Polt Péter legfőbb ügyésznél és Pintér Sándor belügyminiszternél elérje annak a büntetőeljárásnak a leállítását, amelyet még a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatójaként végrehajtott pénzügyi műveletei miatt 15,1 milliárdos hűtlen kezelés gyanújával indítottak ellene.

Kiss Ernő
Kiss Ernő
Földi Imre / MTI

 

Egyes hírforrások szerint a szembesítésen Kocsis azt mondta, őt nem Kiss kereste meg, és nem ő kért pénzt tőle az ügye „elsimításáért”. Azonban sem az ügyészség, sem Kiss Ernő védője, Molnár Csaba ügyvéd nem erősítette meg, hogy a szembesítésen valóban ez hangzott volna el. Egyik fél sem cáfolta ugyanakkor, hogy az amúgy még múlt decemberben történt szembesítésen elhangzottak dacára az ajánlattétel közvetítők útján mégis megtörténhetett. Ez esetben igaz Kocsis vélt állítása, amely szerint „nem Kiss Ernő kért egymilliárd forintot”, és az is, hogy az ajánlattétel mégiscsak megtörtént. A kérdés, hogy kik voltak a közvetítők (már ha voltak), és pontosan kire hivatkozva mit mondtak Kocsisnak. S ha valóban közvetítőkön keresztül zajlott az „üzletelés” arról, hogy Kiss mit, mennyiért és kin keresztül tud elintézni, vajon a közvetítők miért nem gyanúsítottak még?

Az ügyészség hivatalosan érdeklődésünkre csak annyit közölt, hogy az ügyben több szembesítés is történt, de hogy kikkel szembesítették az egyetlen gyanúsítottat, miért, és ezek a szembesítések milyen eredménnyel végződtek, a nyomozás érdekeire tekintettel nem hozzák nyilvánosságra.

A Nemzeti Nyomozó Iroda korábban bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés miatt javasolt vádemelést Kocsis István, az MVM és Kovács József, a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgatója, valamint az MVM-mel egykoron kapcsolatban álló Kapolyi László volt szocialista országgyűlési képviselő és Sz. András vállalkozó ellen. Nyomozásuk adatai szerint ugyanis egy indokolatlanul drága ingatlanvásárlással és felesleges tanácsadói szerződésekkel, valamint fedezet nélküli kölcsönökkel 2006 és 2008 között több mint 15 milliárd forinttal károsították meg a Magyar Villamos Műveket.

Ennek a nyomozásnak a leállításáért vagy ellehetetlenítéséért kért volna az első híradások szerint valamivel több mint hárommillió eurót (nagyjából egymilliárd forintot) Kiss tábornok. Hivatalosan meg nem erősített értesüléseink szerint egy kisebb (pár százezer forintos összeg) gazdát is cserélt, bár azt állítólag még vizsgálják, hogy a gyanúsnak ítélt pénzmozgás összefüggésben áll-e a Kiss tábornoknak tulajdonított bűncselekménnyel.

Ami szinte biztosra vehető, hogy az ügyet senki nem állította le, hiszen Kocsis (és társai) ellen vádat emeltek, tavaly márciusban kezdődött a per a Kaposvári Törvényszék előtt.

A Központi Nyomozó Főügyészség hivatalos közlése szerint egy magánszemély feljelentése nyomán indult eljárás az ügyben még 2012 januárjában, azaz már hét hónappal a Kocsis elleni vádemelés előtt. Bár az ügyészség titkolja a feljelentő kilétét, feltételezhető, hogy Kocsis volt az, aki – miután nyilvánvalóvá vált számára, hogy a rendőrség végigviszi a nyomozást és vádemelési javaslattal zárja le az ügyét – bosszúból vagy más megfontolásából a hatóságokhoz fordult.

Kiss Ernőt azonban csak 2013. december 11-én vették őrizetbe. A feljelentés és a tábornok őrizetbe vétele között eltelt hónapok során a Nemzeti Védelmi Szolgálat titokban lehallgatott több olyan beszélgetést, amely forrásaink szerint bizonyítékként lesz felhasználható az ügyben. Néhányszor állítólag magát Kocsist is „bedrótozták” és rögzítették az ügyben folytatott beszélgetéseit, egyes sajtóértesülések szerint többek között a Kiss tábornokkal való egyeztetését is.

A tábornok őrizetbe vételét megelőző kétéves titkos nyomozás fényében sokakat meglepett, hogy bár első fokon a bíróság elrendelte Kiss tábornok előzetes letartóztatását, napokkal később mégis elengedték. Ehhez „minimum részletes feltáró jellegű beismerő vallomásra volt szükség”, vagy olyan egyéb bizonyíték szolgáltatására, amely kétséget kizáróan bizonyítja a tábornok ártatlanságát vagy azt, hogy maximálisan kész együttműködni a hatóságokkal. Miután tavaly december óta nem szüntették meg vele szemben az eljárást, ez utóbbi tűnik valószínűbbnek.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint az elkövetkező hetekben nem várható fejlemény az ügyben. Arról pedig, hogy a nyomozás határidejének április 13-i lejárta után mi történik (meghosszabbítják a nyomozást, megszüntetik az eljárást, vagy vádat emelnek Kiss tábornokkal szemben), szerintük még korai volna találgatásokba bocsátkozni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.