galéria megtekintése

„Vizó katonái” a mai napig razziázhatnak

1 komment


Fekete Gy. Attila

Nem valószínű, hogy az idén megszületik az elsőfokú ítélet Vizoviczki László és társai, köztük négy főrendőr titkosított korrupciós ügyé­ben. Miként az sem valószínű, hogy az egykor a Vizoviczki-birodalmat védő kisrendőrök számára, az ellenük indított nyomozás megszüntetése után következmények nélkül maradnak a történtek.

Épp ezért korai lenne fellélegezni azoknak az egyenruhásoknak, akik az elmúlt években a belvárosban és a Hajógyári-szigeten rendszeresen Vizoviczki László szórakozóhe­lyeit védték, a konkurenciát zaklatták az alkalmanként zsebükbe csúsztatott pénzes borítékokért.

A Központi Nyomozó Főügyészség részben elévülés, részben bizonyítékok hiányában megszüntette ugyan velük szemben az eljárást, ám a titkosszolgálati módszerekkel készült jelentés és más dokumentumok, amelyek az eljárás alapjául szolgáltak,

az érintettek parancsnokaihoz eljutnak.

 

Ahogy büntetőeljárás, úgy valószínűleg már fegyelmi sem indítható az érintettek ellen, de akik ismerik a rendőrség efféle ügyekben követett gyakorlatát, úgy vélik, nem sokáig maradnak az állományban azok, akik érintettek voltak. Már azok közül, akik még a testületben szolgálnak, hiszen az egykori egyenruhás véderő nagyobb része már régen távozott.

Egyesek szerint egyenesen „elmenekült".

Bár a Vizoviczki-ügy kirobbanásakor még úgy hírlett, a vesztegetéssel vádolt főrendőrök mellett még közel száz egyenruhás is rajta volt a szórakozóhely-birodalom tulajdonosának fizetési listáján, hároméves nyomozás végén egyetlen egyenruhást sem gyanúsított meg az ügyészség.

Így megtörténhet, hogy ugyanazok a járőrök razziáztak Vizoviczki és társai 2012 májusi elfogását követően is, és talán még most is a belvárosban és Óbudán, akiket az ottani vendéglátósok „Vizó katonáiként” ismertek meg.

Annak ellenére sem sikerült egyikükre sem rábizonyítani, hogy pénzért őrizték „Vizó” érdekeltségeit, hogy a nyomozás kezdetén a Hír TV Célpont című műsorának símaszkban nyilatkozott egy rendőr, aki állítása szerint maga is közreműködött Vizoviczki illegális rendőri védelmében. Azt mondta, ne a kisrendőröket vegzálják, ők a szakmájukat gyakorolták,

a főnökök intéztek mindent.

A belvárosi és óbudai szórakozóhelyeket védő rendőrök ellen eredetileg a Vizoviczki László és társai ellen vesztegetés és költségvetési csalás gyanújával indult eljárás kereté­ben nyomoztak. Később azonban ezt a szálat elkülönítették, majd anélkül, hogy bárkit is meggyanúsítottak volna, megszüntették.

Az egyenruhások ellen hivatalosan soha meg nem erősített, de nem is cáfolt értesülések szerint Vizoviczki „biztonsági főnökének”, V. Istvánnak a vallomása alapján indult eljárás. V. szorosan együttműködött a nyomozó hatóságokkal, amiért valamiféle alkut köthettek vele, de erről sem ő, sem a hatóságok nem beszéltek.

V. István volt az is, aki a rendőri védelem árát rendszeresen „postázta” a főrendőröknek, Gulyás Imrének, az NNI volt szervezett bűnözés elleni főosztályvezetőjének, Hopka Lajosnak, az NNI speciális bűnszervezeti csoportok elleni osztály vezetőjének, Kalmár Tamásnak, a BRFK volt közrendvédelmi főosztályvezetőjének, és Koblenc Attilának, a BRFK nyomozójának.

És állítólag az ő közreműködésével fizették ki alkalmanként a kisrendőröket is.

A nyomozás adatai szerint 2005-től 2012 májusáig Vizoviczki több mint 320 millió forintot fizetett a korrupcióval gyanúsított főrendőröknek azért, hogy az ő érdekeltségeit ne zaklassák ellenőrzésekkel, razziákkal, ellenben a konkuren­ciát minél gyakrabban, és azért, hogy időben szóljanak neki, ha ellene, vagy a számára fontos emberek ellen eljárást indít a rendőrség.

A pontos részletek nem ismerhetők meg, mivel az eljárás egészét titkosították. A vád és a védelem még arról is csak erősen visszafogottan mert nyilatkozni, mikor várható a vesztegetés miatt indított eljárás befejezése.

Egybehangzó véleményük szerint az idén nagy valószínűséggel nem lesz még elsőfokú ítélet sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.