galéria megtekintése

Tarlósékat a melegek zavarják, a fasizmus már nem annyira

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 10. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

A Budapest Pride nem méltó a világörökségi környezethez – mármint Kocsis Máté józsefvárosi polgármester és Tarlós István főpolgármester szerint. A jó ízlést és a demokráciát valóban fenyegető szélsőjobboldali rendezvények mintha nem különösebben zavarnák egyikük komfortérzetét sem.

Tarlós István még ellenzékben volt, amikor 2008-ban Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester összehívta a Fővárosi Közgyűlés frakcióvezetőit, hogy pártállástól függetlenül közösen nyilvánítsák ki, elutasítják a Magyar Gárdát és a Jobbikot. A Fidesz–KDNP színeiben politizáló Tarlós – előre leszervezett vidéki programjára hivatkozva – nem vett részt az eseményen. Helyette levelet írt. Nyugtázta, hogy Demszky Gábor lélekben őt is maga mellett tudhatja, ha szembeszáll a gyűlölet- és félelemkeltő törekvésekkel. Igaz, Tarlós szükségét érezte hozzátenni: nem csupán a félelemkeltő felvonulók ellen kell fellépni, hanem a késelés, a lincselés és a garázdaság ellen is.

Nem találtuk nyomát annak, hogy főpolgármesterré választása után Tarlós markáns formában tiltakozott volna a szélsőjobboldali masírozások ellen.

Holott 2010 óta is többször tartottak a Hősök terén különféle gárdarendezvényeket, esetenként kifejezetten hungarista (nyilas) vagy neonáci csoportok részvételével. Egyik alkalommal például a Kodály köröndről indulva az Andrássy úton vonult az egyenruhás félkatonai alakulatokat is felsorakoztató menet.

 
Méltó és környezetbarát rendezvény 2012-ből: gárdistaavatás a Hősök terén
Méltó és környezetbarát rendezvény 2012-ből: gárdistaavatás a Hősök terén
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Hasonló összetételű társaság gyűlt össze tavaly februárban a budai Várban, hogy megünnepelje az úgynevezett becsület napját. Bármit gondolt is magában Tarlós István, tartózkodott attól, hogy nyilvánosan visszataszítónak nevezze a demonstrációt. Pedig a budai várnegyed szintén a világörökség része.

A jelképes politikai-ideológiai megnyilvánulások esetében Tarlós értékrendjéről nem csupán szelektív megszólalásai vagy az utcaátnevezések (a Köztársaság, a Moszkva, a Roosevelt tér eltüntetése) tanúskodnak. 2013 őszén a Margit-szigeten – többek között Ady, Bartók, Kodály szobrának közelében – újra felállították Urmánczy Nándor országgyűlési képviselő 1942-es emlékpadját. Arról, hogy ki volt Urmánczy Nándor, sokat elárul a domborművén olvasható szöveg: „A trianoni béke elleni irredenta és revíziós mozgalom megteremtője és vezére. Az ereklyés országzászló intézmény megalapítója és örökös elnöke.”

Az avatáskor Tarlós dicshimnuszokat zengett az irredenta mozgalom megteremtőjéről.

A fővárosi önkormányzat ötmillió forinttal támogatta az emlékpad létrehozását, amely a jobboldali többség döntése nyomán díszkivilágítást is kapott. Előzőleg a közgyűlés jobbikos javaslatra megvonta a díszkivilágítást a baloldali Károlyi Mihály szobrától, amelyet aztán a kormány – rengeteg fával együtt –el is távolított a Kossuth térről.

Kocsis Máté azóta sem vizsgálta felül az álláspontját
Kocsis Máté azóta sem vizsgálta felül az álláspontját
Szigetváry Zsolt / MTI

Az utcakép szimbolikus átalakításához Kocsis Máté is igyekezett szoborátadással hozzájárulni. A Blaha Lujza tértől nem messze 2012-ben avatták az antiszemiták egyik kedvenc írója, Tormay Cécile mellszobrát, ahol a józsefvárosi polgármester is beszédet mondott. Úgy vélte, Tormay Cécile „nemzetféltő remekműveket” írt: Kocsis azt ajánlotta, hogy olvassák könyveit, hagyják eluralkodni magukon az „erős istenhit büszkeséggel vegyes bizsergését”.

Később sem vizsgálta felül álláspontját. Annak ellenére sem, hogy az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont állásfoglalása kimondta: Tormay Cécile írói és közéleti tevékenységének vezérelve volt a fajvédelem, büszkén vallotta magát antiszemitának és fasisztának, e nézeteit sohasem vonta vissza.

Jobbik-tüntetés 2013 májusában a Zsidó Világkongresszus budapesti plenáris ülése alatt. Dicshimnusz, mellszobor
Jobbik-tüntetés 2013 májusában a Zsidó Világkongresszus budapesti plenáris ülése alatt.
Balogh László / MTI

Szélsőjobbos megmozdulások esetében Kocsis Máté hangját se nagyon hallottuk. Bár a Fidesz kommunikációs igazgatójaként 2013 nyarán kijelentette, Magyarországnak nincs szüksége szélsőségekre,

ez csak ürügyként szolgált

ahhoz, hogy megpróbálja összemosni a Magyar Gárdát az általa Bajnai-gárdának minősített ellenzéki tüntetőkkel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.