galéria megtekintése

Orbáni világmagyarázat hazai fogyasztásra

23 komment


Hargitai Miklós

Két politológust kértünk fel Orbán Viktor miniszterelnök „útmutató” pénteki beszédének elemzésére.

Európát elárulták, a bevándorlókrízis kezelésében nem egyszerű tehetetlenség, hanem a keresztény Európa tudatos felhígításának és megtörésének szándéka érhető tetten, többek között Soros György részéről – állította egy pénteki konferencián Orbán Viktor miniszterelnök.

Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője szerint az érvelés annyiban nem új, hogy a Fidesz bevándorlásügyi álláspontja hónapok óta ebben az összeesküvés-elméleti keretben mozog (pár hete a „sorosozás" is felbukkant a motívumok között), ugyanakkor az állítások egyre erősebbek, egyre radikálisabbak, a kormányfő folyton emeli a tétet.

 

Az ok nem csupán a Jobbikkal folytatott versenyfutás: a kormánypárt felismerte, hogy a többség vevő erre a leegyszerűsítő, a bonyolult összefüggések értelmezését fölöslegessé tevő érvelésre. Juhász Attila úgy látja: abban a mondásban, hogy a Soros György által pénzelt civilek importálnák Európába a bevándorlókat, nincs semmi logika

– Soros a zsidó hátterű amerikai nagytőke képviselőjeként szerepel a jobboldal képes beszédében,

így tehát azt kellene elhinnünk, hogy a máskor Európa megszállásának vádjával illetett zsidók érdeke a kontinens iszlamizálása –, de az ehhez hasonló világmagyarázatok nem igényelnek logikai alapokat, mint ahogyan az az ellentmondás sem tűnt fel a többségnek, hogy Orbán Magyarországon a nemzetállami megoldásokat sürget menekültügyben, az európai fórumokon pedig a közös euróai cselekvést hiányolja.

Az elemzőt megkérdeztük Orbán egy másik kijelentéséről is, amely szerint az Alkotmánybíróságban „kereszténydemokrata többség" van. Ahogyan a Political Capital vezető elemzője megfogalmazta, a miniszterelnök kategorizálását legfeljebb egy olyan kétosztatú világban tekinthetjük igaznak, ahol mindenki kereszténydemokrata, aki nem nemzetietlen balliberális.

A helyzet ugyanakkor az, hogy a közönség pillanatnyilag elfogadja ezt a felosztást, amit a Fidesz ki is használ: például a korrupció elfogadtatását is könnyebbé teszi a modell, hiszen ha nem a balliberális, hanem a „kereszténydemokrata" változásként is eladható.

Kolláth: Orbán elismerte, hogy maguk alá gyűrték az Alkotmánybíróságot

Orbán Viktor coming outolt, és őszinteségi rohamában elismerte: maguknak csinálták az alaptörvényt, s maguk alá gyűrték az Alkotmánybíróságot is – kommentálta Kolláth György a kormányfő nyilatkozatát. Az alkotmányjogásszal Lencsés Károly beszélgetett: >>>

Más oldalról közelíti meg az Európa elárulásáról szóló nyilatkozatot Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet elemzője. Szerinte

Orbán Viktor régóta az erős nemzetállamok erős szövetségeként képzeli el az Európai Unió jövőjét.

Ezzel a centrista felfogással sem az Európa-ellenesség, az unióból való kilépés gondolata, sem a nemzetállam-ellenesség, az unió föderációvá vagy kvázi-állammá alakítása nem egyeztethető össze.

A miniszterelnök víziójának tehát bőven akad ellentétpárja és ellensége, legyen szó az Egyesült Államok geopolitikai érdekeiről, az Európa- és unióellenes radikális pártokról vagy az Európai Egyesült Államok híveiről. Orbán ezen kritikusokkal szemben korábban is szívesen vette fel a szellemi és politikai küzdelmet.

Mostani beszédének újdonsága, hogy a „nemzetek Európája" koncepció ellenfelei között új csoportot nevezett meg, a kozmpolita vagy liberális értékrendű, államellenes kört.

- Az ellenfél nevén nevezése minden politikus alapvető retorikai eszköze, a bevándorlás körül átrendeződő magyar és európai politikai klíma, s számos hivatalos vezető tétlensége viszont ezúttal komoly bizonyítékot is biztosít az ellenségkép számára.

Az európai elitekkel és a mainstream politikával szembeni elutasítás erősödése miatt feltételezhető, hogy Orbán Viktor helyzetelemzése sok európai választópolgár támogatását bírja – fogalmazott lapunk kérdésére Mráz Ágoston Sámuel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.