galéria megtekintése

Vérvörös sikoly a Kossuth téren

16 komment


Szemere Katalin

Együtt guggolt, térdelt és vörös cérnával varrta egymáshoz harminc művész a saját vérvörös festményét a Kossuth téren, a Lásd meg az embert! című demonstráció előtt.

Az Aleppo című hatalmas alkotás ötletgazdaája Horgas Péter díszlet- és látványtervező, aki a szíriai város lebombázásáról szóló tudósításokat nézve határozta el: a magyar művészeknek ki kéne fejezniük együttérzésüket. Picasso Guernicája ugrott be neki, hasonló hatású alkotásban, vérvörös sikolyban gondolkodott. Részekre szabdalva osztotta ki a Guernicát 30 művész között.


Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Mindenki akkora darabot kapott a patchworkből, amennyire idejéből futott. Nem volt kötelező felhasználni az eredeti Picasso-elemeket, de többen belekomponálták a képükbe.

 

Szúrós szempillájú szembe festett villanykörtét a zenész Bornai Tibor, aki eredetileg berámázva vitte a képét a performanszhoz. Szüts Miklós az esti kiállításmegnyitója előtti délutánt töltötte a Kossuth téren.


Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

Olyan részt kapott a képből, ahol egyetlen fehér csík van, amely az őrjöngő ló szájából robban ki. Ezt bele is komponálta abba a képbe, amelyet egy fotó ihletett. A neten talált ugyanis egy gyönyörű képet a lebombázott Aleppóról, ahol száll a por, az utca tele törmelékkel, és egy ember széttárt karokkal próbál végigbóklászni a romokon.

- Olyan, mint egy modern Krisztus – mondta.

"Olyan, mint egy modern Krisztus"
Abdalrhman Ismail / Reuters

A jelmeztervező Nagy Fruzsina és a díszlettervező Bagossy Levente egymás képeit szőtték egybe. Fruzsina képébe a gyerekei is belerakták kéznyomukat, mikor meghallották, hány gyereket érintett az aleppói háború. Az Igazgyöngy Alapítvány vezetője, L. Ritók Nóra is úgy érezte, ott a helye, hiszen "ami Aleppóban történik, iszonyat, ez nem fordulhat elő gyerekekkel". A saját képkockájába gyerekrajzokból gyerekfigurákat rajzolt, vérvörös festékkel színezve.


Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

A festőművész Nemes Csaba és a látványtervező Árvai György a kezdetektől benne volt a projekt kialakításában, akárcsak Szüts Miklós és Mohácsi András szobrász. A színész Murányi Tünde, a koreográfus Gergye Krisztián és a jelmeztervező Szűts Edit ugyancsak a helyszínen szövögette alkotását a képzőművészeti gyászszertartásban. (Ennek megfelelően a művészek feketében jelentek meg az akción.) Négy órán át szabták-varrták a képet önkéntesekkel, festéktől vöröslött lett minden tenyér.

Mikor elkészült a 3,5 méterszer 7,8 méteres alkotás (ez megfelel a Guernica méretének), a Lásd meg az embert! demonstráció színpadának hátterének feszítették ki. A tüntetés végén feltekerik, és világkörüli útra indítják.


Fotó: Teknős Miklós / Népszabadság

- Addig utazik az egyre gyarapodó mű, míg nem lesz béke Aleppóban – jelentette ki Horgas Péter. Az első állomás Szabadka, az ottani szerb művészek egy koncerttel közös performance-on rakják hozzá munkájukat, innen Belgrádba küldik, és szervezik már a berlini és a párizsi állomásokat is. Bornai Tibor abban bízik, mivel ez az akció Magyarországról indul, talán picit javít az országról az utóbbi időben kialakult képen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.