galéria megtekintése

Városrész-megoldások: együttműködés vagy háború

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 29. számában
jelent meg.

Munkatársainktól
Népszabadság

Soha nem látott együttműködés Erzsébetvárosban, állóháború a XV. kerületben, fideszes gőzhenger a XVIII. kerületben: politikai helyzetjelentés azokból a budapesti városrészekből, amelyekben az önkormányzati választások eredményei nehezen kezelhető konfliktusokat vetítettek előre.

Vattamány Zsolt (jobbra), Erzsébetváros polgármestere. Bénultság helyett egyeztetések
Vattamány Zsolt (jobbra), Erzsébetváros polgármestere. Bénultság helyett egyeztetések
Soós Lajos / MTI

VII. KERÜLET. Erzsébetváros a béke szigete október óta. A kampány után, amelyben a Fidesz a Hunvald-éra visszatérésével riogatott, erre kevesen számítottak. Az önkormányzati választás viszont patthelyzetet eredményezett: a polgármester Vattamány Zsolt (Fidesz) maradt, a kormányoldal nyolc képviselőt juttatott be, az ellenzék kilencet (hetet a baloldal, egyet-egyet a Jobbik és az LMP).

Bénultság helyett egyeztetések kezdődtek, a polgármester nem eseti alkukat keres, a javaslatokat először egy házbizottságra emlékeztető grémiumban vitatják meg, majd a döntéseket lényegében konszenzussal hozzák. Az eddigi testületi üléseken nem volt olyan határozat, amelyet 80 százalékosnál kisebb szavazataránnyal fogadtak el. Az alpolgármestereket a kormányoldal adja, tanácsnoki posztot kapott az MSZP, a DK, az Együtt, a PM és az LMP, a bizottsági helyeket arányosan osztották el, még a kerületi újságban is azonos megjelenési lehetőséget kap mindenki.

 

Molnár István, aki 1990 óta tagja az önkormányzatnak, jelenleg az Együtt színeiben, azt mondja: ilyen együttműködésre még nem volt példa a VII. kerületben. Ebben közrejátszik, hogy Vattamány nem konfliktusos személyiség, az ellenzék szerint eddig is inkább Rónaszékiné Keresztes Monika korábbi parlamenti képviselő emberei akadályozták a közös munkát, kettőjük Fideszen belüli küzdelmét azonban a polgármester nyerte.

XV. KERÜLET. Patthelyzet alakult ki az önkormányzatban, és a dolgok pillanatnyi állása szerint tartós állóháborúra lehet számítani. A városrészben Hajdu Lászlót, a DK jelöltjét választották polgármesternek, a húszfős képviselő-testületben tíz mandátumot szerzett a Fidesz, nyolcat a baloldali összefogás, egyet-egyet pedig a Jobbik és az LMP. A polgármesternek tehát csak úgy lenne többsége, ha a jobbikos és az ökopárti képviselő is őt támogatná.

Hajdu László
Hajdu László
Máthé Zoltán / MTI

Hajdú több kompromisszumos javaslattal is előállt, hogy első körben legalább alpolgármestereket tudjanak választani. Felajánlotta: két helyettesét a Fidesz, a másik kettőt pedig a baloldal nevezze meg, a helyi ellenzék azonban tárgyalni sem volt hajlandó erről. A polgármester ezért csak két saját jelöltjét terjesztette elő, de a fideszesek a szavazólapokat sem vették fel.

Egyetlen dologban sikerült eddig megállapodni: a bizottsági struktúrában. Ám a grémiumok összetételéről nincs döntés, mert a Fidesz Hajdu ajánlatát elutasította. Vagyis: egyelőre az önkormányzat törvényes működésének alapvető feltételei is hiányoznak, hiszen nincs alpolgármester, és nincsenek bizottságok. Ez utóbbiak nélkül elvileg érdemi munka is folyhatna, mert a hatáskörök címzettje a képviselő-testület, de a csütörtöki testületi ülésen a több mint negyven napirendi pontból egyetlen kérdésben sem született döntés.

XVIII. KERÜLET. A kerületben a Fidesz a szavazatok 44 százalékát szerezte meg, a mandátumarány 60 százalékos, a bizottsági helyek elosztása után a kormánypárti többség 73,5 százalékra emelkedett. Negyvenkét bizottsági helyet osztottak szét Pestszentlőrincen, 11 jut a pestimrei részönkormányzatra, ez összesen 53 fő.

Ughy Attila
Ughy Attila
Soós Lajos / MTI

Ebből a fideszes győztesek hat helyet juttattak másnak, az ellenzék nem ad elnököt, nem jelölhetett alelnököt és külsős bizottsági tagokat sem. A fideszes képviselők két-három bizottságban is kénytelenek részt venni, és az eddigiekkel ellentétben a második meg a harmadik bizottsági tagság után is jár javadalmazás. A díjazás miatt többen elérhetik a 350 ezres jövedelmi plafont.

– A Fidesz a csekély legitim többséget fordítja át domináns többséggé – mondta a fideszes teljhatalom kiépítése kapcsán Petrovai László, a Párbeszéd Magyarországért képviselője. – 2010-ben még mandátumarány szerint osztották szét a bizottsági helyeket, ez mára felborult. Ughy Attila fideszes polgármester szerint azzal, hogy a kampány során szóvá tettük az EU-s projektek kapcsán a milliós utazgatások költségeit, eljátszottuk a többségi erő bizalmát.

A képviselő-testület megalakult, a kormánypárti gőzhenger elindult. Az ellenzék igyekszik nyomást gyakorolni a fideszesekre, ezért a képviselők beülnek olyan bizottságok üléseire is, amelyekben nincs tagjuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.