galéria megtekintése

Rendesen beszólogattak az Orbán-beszédről távozóknak

41 komment


Rab László

Inzultálták a járókelők a Várkert Bazárból távozó ismert politikusokat és a hallgatóságot. Harrach Péternek, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetőjének egy fiatal férfi azt kiabálta:

- Te nevezed magad kereszténynek? Sz...ros lábbal tapossátok a demokráciát. Szégyelljétek magatokat!

Harrach nem reagált, és így tettek azok is, akiktől egy a hóna alatt festett Fekete György-portrét szorongató művészsapkás ember azt kérdezte, kaptak-e "keráltól" földet, aranyat, alamizsnát. - Megvan-e a Júdás-pénz? - kérdezte a férfi, aki a biztonsági intézkedések miatt eléje terelt sokaságot félázsiai népségnek titulálta.

 

- Szegény ember, nézd, hogy kikelt magából - mondta párjának szánakozva egy csinos hölgy, aki a nagy hidegben báli ruhát öltve érkezett és távozott a nehezen megközelíthető és hermetikusan elzárt Orbán-szeánsz helyszínére. Amelynek közelébe molinót fesztettek ki azzal a szöveggel, hogy köszöntik a "bevándorláspárti" tüntetőket, de nem értenek velük egyet. A bazár előtti területet a rendőrség körbevonta kordonnal, a szervezők láthatóan tartottak a Clark Ádám térhez közeli tüntetés résztvevőitől, akik egyébként nem jöttek át a "művészbejáróhoz". Itt többen kinn rekedtek azok közül, akiket pedig a Magyar Polgári Egyesület meghívott. Így jártunk mi is, akik a gondos regisztráció ellenére lemaradtunk a beengedhetők listájáról. Amikor jeleztük mindezt a főszervezőnek, azt a választ kaptuk, hogy sajnálják, de már késő.

Lázár János az utolsók között érkezett, de az elsők között távozott, közben úgy beszélt az őt faggatni akaró videósokkal, hogy közben rájuk se nézett. A politikusok közül többen szintén sietősre vették a figurát, vasárnap délután is rengeteg elfoglaltságukra hivatkozva hárították el a felkínált szereplési lehetőséget.

Széles Gábor laptulajdonos rossz néven vette, amikor a gravitációs hullámokról kérdezték, és az volt a véleménye, amikor egy fiatal kolléga faggatni kezdte, hogy

"maguk mindig hülyeségeket kérdeznek".

Deutsch Tamás némasági fogadalmat tett, megszólalás nélkül ment végig az újságírók gyűrűjén, "tweeteld majd ki", ajánlották neki többen is. Az utcai alkalmi megszólalásokból kitűnt, hogy a nép mellőzi az udvarias magázó formulát, tegeződve könnyebbnek gondolja az ellenvéleményt. Orbán és szűkebb udvartartása nem tette ki magát inzultusnak, a mélygarázsba érkeztek és onnan is mentek tovább.

- Fociról nem volt szó - mondta George F. Hemingway, a Honvéd tulajdonosa, aki távoztában úgy fogalmazott, hogy a migrációról elhangzó orbáni állásponttal nagyon is egyetért. - Borzalmasan veszélyes dologról van szó - mondta Hemingway, aki szerint nem helyes "a sokmilliós idegen kultúra behozatala".

- Nekünk nagyon tetszett - felelte kérdésünkre egy nyugdíjas házaspár, Fecske Ferenc és Fecske Ferencné. Mindketten messzemenően elégedettek voltak Orbán stílusával és mondanivalójával. - Nem tudni, mikor cselekszik jól vagy rosszul - szögezte le Fecske úr -, de az tény, hogy több mindent előre látott, bejöttek például a kerítéssel kapcsolatos elgondolásai is. A bevándorlás övező európai események őt igazolják. Ennyi embert nem lehet máshogy megállítani, csak úgy, ahogy ő elrendelte.

Rétvári Bence parlamenti államtitkár (EMMI), kereszténydemokrata politikus arról beszélt, hogy pontosan meg kell tudni, mi történt a Nemzeti Választási Irodánál kedden. A cél, mondta az államtitkár, hogy "ilyen máskor ne fordulhasson elő".

Felbukkantak az eseményen a Fidesz-rendszer megszokott támogatói (Kerényi Imre, Schmidt Mária, Bayer Zsolt, Gajdics Ottó, Bencsik András), de úgy távozhattak, hogy a jelenlévők nem vettek róluk tudomást.

- Mást úgyse tudna mondani, minthogy kinyílott a pitypang

- jegyezte meg Kerényire bökve egy idős hölgy, és egykedvűen kicsomagolta a szendvicsét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.