galéria megtekintése

Váratlan csoda érte a kétségbeesett ceglédi apuka kisfiát

15 komment


Kovács Klára

Ilyen születésnapja még sosem volt Patriknak, a hatéves kisfiúnak, akinek édesapja az idén nem tudott sem tortát, sem ajándékot venni. A gyermekét egyedül nevelő férfi kétségbeesésében a közösségi oldalán arra kérte ismerőseit, hogy egy-egy képeslappal lepjék meg a kisfiút. A kérés vírusként terjedt az interneten, Patrik születésnapjára az ország minden részéből érkezett képeslap és egy postásautónyi ajándékcsomag. 

Cegléd vasútállomásához közel, egy tömbházban él az eleven kisfiú és édesapja. Patrik három hónapos volt, amikor az édesanyja elhagyta a családot. Azóta is csak körülbelül évente háromszor látogatja meg őket. A mostani születésnapján azonban fel sem köszöntötte a gyermekét. Csalódás ez mindenkinek, bár Patrikot lefoglalja az a temérdek ajándék, amely egymásra halmozott dobozokban áll a hálószobában.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

Hol az egyik dobozra ül, hol a másikra. „Lentről magasabbnak tűnik a halom” – mondja széles mosollyal, közben pedig izgatott kézmozdulatokkal várja, mikor bonthatja ki az első csomagot.

 

Édesapja, Karai Gábor elképedve nézi a fél szobát beterítő, körülbelül hetven dobozt. Pakkok hevernek az ágyon, a fotelben, az asztalon, a földön. „Hogy a bontogatással mikor végzünk, nem tudom” – sóhajt megadóan. Ő sem hitte volna, hogy egy Facebookon közzétett bejegyzés ilyen hatást érhet el. Egy egész postásautónyi küldemény érkezett a kisfiú születésnapján. Pedig ő csak néhány képeslapot kért, amelyet emlékként kitehet a mesefigurák mellé a falra.

„Felszóltak, hogy tartsuk a liftet, mert sok csomag érkezett. Azt hittem, hogy körülbelül 10 doboz. De a postások egyre csak fordultak a küldeményekkel és azt mondták, van még”

– mutat az egymásra halmozott dobozokra. „Én tartottam a liftet – vág közbe büszkén a kisfiú – Abban talán bicikli van vagy tévés játék” –  találgat a legnagyobb dobozra mutatva.

Forrás: Facebook

Az örömbe, mint a legtöbb happy enddel végződő történetbe, üröm is vegyül. A férfi három hónapos korától neveli egyedül a gyermekét. „A gyerek anyja először elvitte a kisfiút, majd egy hét múlva visszahozta, hogy ő nem tudja nevelni. Feladtam a munkámat, elmentem gyesre. Senki nem segített, én pelenkáztam, fürdettem, éjszakáztam vele. Azóta csak alkalmi munkáim vannak. Most is munkanélküli vagyok. De ami tőlem telik, megadom Patriknak, hogy ne szenvedjen hiányt semmiben” – kezdi közös életük történetét.

Három hete már tudta, hogy munka nélkül nem tud sem tortát, sem ajándékot venni a kisfiúnak.

„Eddig, ha máshogy nem, kimentem a piacra és vettem valami használt játékot a Manónak, de most erre sem futotta”

– csuklik el a hangja. Ekkor jött az ötlet, hogy egy Facebook-csoportban kérje a tagokat, küldjenek a kisfiúnak egy-egy üdvözlőlapot. Ez a poszt futótűzként terjedt az interneten. Az eredmény pedig most ott áll halmokban a hálószobában több szatyornyi levél és ajándékokkal teli doboz formájában.

A személy- és vagyonőr végzettségű férfi a gyes óta nem talál olyan munkát, ami összeegyeztethető lenne az óvodával. A nagymama nyugdíjából, a családi pótlékból és némi segélyből élnek tisztes körülmények között.

„Patrik most eleven, mert a közelben vagyok, egyébként nagyon visszahúzódó. Viszont anyák napján szavalt nekem. Nálunk az anyák napja igazából apák napja” – mosolyog a fiára, aki azonnal rávágja, hogy „igen, szoktam verset mondani apának”.

Megunja a várakozást, és kiválasztja az egyik legszebben csomagolt dobozt. Tojás alakú plüssfigurák vannak benne. Azonnal választ egy kedvencet, a csatolt levelet pedig az apjának adja, hogy felolvassa neki az üzenetet, amíg ő kibontja a következő dobozt. „Ebben telefon van. Jól becsomagolta a posta!” – találgat. De akkor sem csalódik, amikor egy matchbox kerül elő a kartondobozból.

Társasjátékokat, kirakókat, könyveket, plüssfigurákat és ruhákat rejtenek a csomagok. „Ennyi játék el sem fér a lakásban. Ezért azt gondoltuk, hogy amihez már túl nagy Patrik, felajánljuk az óvodának vagy egy gyerekotthonnak” – néz a hegyekben álló, számára teljesen ismeretlen játékokra.

Fotó: Kovács Klára / Népszabadság

„Ausztráliából is jött egy!” – kiált fel a kisfiú. De ha onnan nem is, az ország minden részéről, Piliscsévről, Debrecenből, Szegedről és Budapestről is érkezett egy-egy doboz. Az édesapa pedig szavát adta, hogy mind a 600 képeslapot felolvassa majd Patriknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.