galéria megtekintése

„Ez az utolsó esélyek egyike”

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 30. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Február elsejétől Pásztor János személyében magyar főtitkárhelyettes foglalkozik az ENSZ-ben az éghajlatváltozással. Első számú feladata egy új nemzetközi klímaegyezmény tető alá hozása lesz, amire szerinte most sokkal jobbak az esélyek, mint ahogy az akár csak néhány hónappal ezelőtt látszott.

– A legszívesebben azt kérdeznénk, hogy hogyan kerül egy magyar az ENSZ csúcsvezetői közé, de erre részben már egy korábbi Népszabadság-interjúban válaszolt azzal, hogy a világszervezet főtitkára „elrabolta”. Meglepte Ban Ki Mun mostani döntése?

– Némiképp valóban meglepődtem, bár a főtitkárral régi munkakapcsolatban voltam. Valójában szinte az egész felnőtt életemet nemzetközi szervezetek kötelékében töltöttem. Tizenöt éves koromig Magyarországon éltünk, ám akkor az édesapám tanítani kezdett Kenyában, és a család is vele ment – rendszeresen hazajártam, de a lakóhelyünk már külföldön volt. Ban Ki Munnal hét éve kerültem szorosabb kapcsolatba, öt évig közvetlenül vele dolgoztam a korábbi klímaegyezmény végrehajtásáért, a privát életben is találkoztunk olykor, vagyis nyilván ismeri a munkámat, de ez akkor sem volt magától értetődő felkérés.

Az ENSZ új főtitkárhelyettese bizakodó
Az ENSZ új főtitkárhelyettese bizakodó
Richard Stonehouse / WWF

 

– Az ENSZ-ben a főtitkár-helyettesi poszt nem választott tisztség?

– Nem, ezek politikai megbízások, amelyekről a főtitkár dönt. Az én megbízatásom most az év végéig szól, vagyis az új klímamegállapodás tető alá hozásában, a november végén kezdődő párizsi klímakonferencia előkészítésében és sikeres lebonyolításában kell segédkeznem.

– Lát erre reális esélyt?

– Biztosan nem lesz könnyű, és még ha minden jól sikerül, akkor sem jutunk el egy olyan helyzetbe, hogy azt mondhassuk: mindent megoldottunk, a klímaprobléma kipipálható. Viszont az is tény, hogy ma sokkal biztatóbbak a kilátások, mint akár csak három-négy hónappal ezelőtt. Akkor még szinte elképzelhetetlennek látszott például, hogy az USA és Kína is bevonható egy nemzetközi kibocsátáskorlátozási rendszerbe, mára viszont a két legnagyobb kibocsátó megállapodott, az előbbi érdemi kibocsátáscsökkentést jelentett be, az utóbbi pedig céldátumot adott az üvegházgáz-termelés növekedésének megállítására. Vagyis egy mindenkire nézve kötelező megállapodás elérhetőnek látszik, inkább az a kérdés, hogy elég ambiciózusak-e a célok, alkalmasak-e a felmelegedés megállítására. Tíz hónapunk van rá, hogy egy ilyen célrendszert kidolgozzunk.

"Az ENSZ-főtitkár elrabolt"

Szentendre, Budapest, Nairobi, Boston, Genf és Stockholm után Pásztor János New Yorkban él. Amikor arról kérdezzük, hol érzi otthon magát egy született kozmopolita, francia feleségével egyszerre vágja rá: Genfben. Az otthon fogalmáról szerintük nekik nincs sok értelme töprengeni... Portrénk Pásztor Jánosról.

– Mi lesz a párizsi konferencia valódi tétje?

– Annyival kell csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, hogy a globális átlaghőmérséklet növekedése ne haladja meg a 2 Celsius-fokot, a legelfogadottabb tudományos vélemények szerint ugyanis efölött a klimatikus változások visszafordíthatatlanná válnak.

– És mi minősülne elfogadható eredménynek? A klímával foglalkozó tudósok azt is mondják, hogy az említett küszöb alatt maradáshoz sokkal drasztikusabb korlátozások kellenének, mint amire a ma legprogresszívabbnak számító államok hajlandóak.

– Számomra az elfogadható eredmény egy olyan megállapodás lenne, amely hosszú távon garantálná, hogy a klímaváltozás nem válik irreverzibilissé. Ugyanakkor a teljes siker és a kudarc között vannak átmenetek, nem biztos, hogy a párizsi végeredmény egyértelműen besorolható majd valamelyik szélső kategóriába.

Klímacsúcs: senki nem elégedett

A fejlett és fejlődő országok közötti harc elfajulása jellemezte a limai klímacsúcsot. A felhigított egyezményről itt olvashatnak bővebben.

– Mi történik akkor, ha nem sikerül konszenzusra jutni egy új, valóban hatékony klímaegyezményről?

– A megállapodásnak nem nagyon van alternatívája. Nemcsak a kibocsátás mennyisége, hanem az eltelt idő is számít: ha egy-két éven belül nem történnek látványos változások a klímavédelemben, akkor túlságosan megnő a szén-dioxid-koncentráció a légkörben, a felmelegedési folyamatot nem lehet megállítani, és ennek széles körben érzékelhető következményei lesznek. A párizsi klímacsúcs az utolsó esélyek egyike.

A legforróbb éven vagyunk túl

2014 volt az eddigi legmelegebb év a világban. A tavalyi átlaghőmérséklet 14,6 fok volt, ami 0,69 fokkal magasabb a 20. századi globális átlaghőmérsékletnél. Részletek itt.

– Magyarként egy olyan országot fog képviselni az ENSZ-ben, amelynek nincs látható klímapolitikája, ahol a kormányban nincs környezetvédelmi minisztérium, nincs igazi felelőse a klímaügyeknek. Mi a véleménye arról, ahogyan a kormányzat a globális környezeti problémákat kezeli?

– Magyar állampolgárként, vagyis ténylegesen magyarként kezdem el a munkát, bár van másik állampolgárságom is. De képviselni nem Magyarországot fogom, nem része a tevékenységemnek, hogy bármelyik államot képviseljem. Amit kérdezett, arról legfeljebb magánvéleményem lehet – van is, de nem szeretném elmondani. Nem az lesz a dolgom, hogy egyes államokat bíráljak, hanem az, hogy ha valahol elakadna a megegyezéshez vezető folyamat, akkor megtaláljam a kivezető utat a zsákutcából. Egyetlen ország sincs könnyű helyzetben: a fejletteknek, akik már eddig is sokat tettek a szennyezés csökkentéséért, aránytalan terheket kell vállalniuk a további előrelépésért, Kínában viszont már egy apró eredményhez is hatalmas változások kellenek. A katasztrófa elkerülésén kívül kevés a közös érdek, jóval több az ellentét. A legnagyobb kérdés, hogy hogyan jut el a klíma megvédéséhez szükséges technológia mindenkihez, és honnan lesz erre pénz. Amikor a tárgyalások megfeneklenek, sokszor már nem is az éghajlatváltozásról beszélünk, hanem kevéssé klímaspecifikus, hétköznapi problémákra kell megoldást találni.

– Minek kell történnie ahhoz, hogy egy év múlva ilyenkor elégedett legyen az elvégzett munkával?

– Ha Párizsban minden a reményeink szerint alakul, sikerül elfogadni egy olyan egyezményt, amely reális reményt nyújt a felmelegedés megfékezésére, és végre hazamehetek, akkor maradéktalanul elégedett leszek.

Névjegy

PÁSZTOR JÁNOS 1955-ben született, a családjával a 70-es évektől többnyire külföldön élt. A világ talán legrangosabb tudományegyetemén, az MIT-n szerzett diplomát. Dolgozott az ENSZ-ben és az éghajlat-változási keretegyezmény bonni titkárságán, a UNEP-nél, az ENSZ-főtitkár tanácsadójaként, nemzetközi civil szervezetek (Egyházak Világtanácsa, WWF) soraiban és egy stockholmi energiakutató intézetben is. Magyar és svájci állampolgár, a magyar mellett angolul, franciául, spanyolul és németül is beszél.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.